Suomalaisista kuuntelen vain Ykköstä ja Veekaa. Ja
tietenkin kärjistin. Taustalla kuitenkin on oma korvatuntumani koskien ohjelmien luonteen tai ainakin saamani yleisvaikutelman muutosta viimeisten 10 vuoden aikana. Haatasen vetäminen joukkoon on sikälikin epäoikeudenmukaista, että (a) hänellä on ns. vanhastaan kunnioitettava tietotaito yhteiskunnallisten kysymysten käsittelemiseksi ja (b) hän rajaa keskustelukumppaninsa yhteen kerrallaan (tietääkseni, en liene kuullut kuin ehkä puolisen tusinaa hänen ohjelmaansa, kiitos Arvon toissasyksyisen kehuskelun). Esim. Tarmo Kunnas on varsin hyvä puhuja, ilmaisee itseään selkeästi, joten oli hyvä vieras.
Arvi U. Erakko kirjoitti:Mutta pitääkö niiden kustannuksella tosiaan lähteä jahtaamaan Suomen viimeisiä todellisia keskusteluohjelmia?
Ei. Se ei ollut ajatukseni. Minulla on viime ajoilta jossain takaraivossa vaikkapa
Jorma Kallenaution ja
Matti Laitisen työ, vaikka yleisvaikutelmani ei heihin rajaudukaan (eikä saakaan). Ohjelmat ovat olleet informatiivisia, punnittuja, hyvin taustoitettuja, tarkasti leikattuja (rönsyt pois, jotta enemmän asiaa) ja puhe selkeästi artikuloitua.
Nykykeskustelut tarjoavat nopeampaa puhetta, enemmän ex tempore -meininkiä. Olisikohan ollut Kemppisen juttutupa, kun aloin hieman kyllääntyä vähemmän punnittuun arkipuheeseen, päälle puhumisiin ym. asioihin, jotka viestin vastaanottoa häiritsivät. Heti kun käsittelyssä on vähänkin vaikeampi käsitteellinen juttu, niin pelkän kuulon varassa tapahtuva vastaanotto on kovilla, jos puhe on sekoitus niikuttelua ja konekivääritykitystä, jota reunustavat toisten keskustelijoiden tarjoamat pienemmät konetulimaiset välispiikit. Tai sit mä niiku vaan oon käyny vähä niiku vanhax ja hitaax janiikusillee.
Kun nyt mietin, niin ehkä vertaan nyky-Yköstä leimaavia keskusteluohjelmia ohjelmiin, jotka olivat oikeastaan vähemmän keskustelua, enemmän toimitettua, ja täten vertailuna hieman epäedullinen nykyohjelmille. Toisaalta, 2000-luvun keskusteluohjelmien kaltaisia ohjelmia ei ennen ollut muita kuin Taanila, ainakaan minä en juuri nyt muita muista. Ja Taanilan vahvuus oli muualla kuin uudessa tiedossa.
Perusasia mielestäni kuitenkin on, että toimittaja menee raskaimman kautta, kun aluksi miettii kysymystä, jonka aikoo lähikuukausina ottaa käsittelyyn, lukee sitä koskevaa kirjallisuutta, pohtii mahdollisia haastateltavia ja selvittää keille haastattelu sopii, sitten kun kysymykset alkavat jäsentyä tekee haastattelut. Seuraavassa vaiheessa istutaan studiossa haastatteluja purkamassa - nuo palat pois, nämä ehdottomasti mukaan, ehkä tämäkin, jos aikaa riittää - ja samalla omaa narratiiviaan kehitellen. Ajan myötä ohjelma valmistui ja siitä kyllä kuulee asiaan paneutumisen. Hän pääsee helpommalla kun sopii aiheeseen tutustuttuaan kahden, kolmen, jopa neljän vieraan kanssa äänitysajasta - ellei kyse suorasta lähetyksestä - ja studiossa sitten lataa pöytään raflaavia teesejä tai kysymyksiä, joiden tietää kimmoittavan vierailtaan virkeää keskustelua ja kiistelyä.
Tietenkin tuo on kärjistys, mutta huomaat eron. Kunnioittaen, k-mel
The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson