Taloussanomat. Sunnuntai 8.5.2011 "Millainen kotitausta, sellainen työura". Väittää Elina Ranta tänään, ja jatkaa,
" Perheen tulotaso vaikuttaa jopa enemmän kuin muut perheen sosioekonomiset tekijät. Nuorilla, jotka tulevat alhaisen tulotason kodeista, jäävät työttömiksi jopa lähes kolme kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin hyvätuloisten perheiden nuoret."
Juttu perustuu "Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä esitellyn tutkimuksen tekivät tutkijat Noora Sipilä ja Laura Kestilä ja professori Pekka Martikainen."
"Koulunsieto" opitaan kotona "Sosiaalipsykologi Katriina Järvinen on vakuuttunut, että juuri vanhempien tulotaso ja koulutus muokkaavat todella paljon erityisesti sekä nuoren ihmisen minäkuvaa että kouluasenteita – jo alaluokilta, ehkä päiväkodista asti. Näin kierre syntyy:"
Kaupunginosien väestörakenteen yksipuolistuminen ja asukkaiden huono tulotaso, tai peräti työttömyys, tekevät lapsista todennäköisemmin työttömiä ja epäonnistujia kuin asuminen jossain paremmassa kaupunginosassa. Tästä on jauhettu vaikka kuinka, mutta siihen se sitten jääkin.
Miksi tästäkin sitten piti avata uusi keskustelulanka; siksi, että olemme hyvää vauhtia matkalla kohti kahtia jakautunutta yhteiskuntaa, eikä se ole toivottava kehitys, ei kait kenenkään mielestä.
Olimme jossain vaiheessa hyvällä tiellä kohden, jos nyt ei tasa-arvoista yhteiskuntaa, niin kuitenkin kohden parempaa tulevaisuutta. Yhteiskunnassa tulee aina olemaan rikkaita ja vähemmän rikkaita. Hyviä kaupunkeja ja vähän vähemmän hyviä kaupunkeja. Parempia kaupunginosia ja vähän vähemmän hyviä kaupunginosia. Hyviä kouluja ja huonoja kouluja. Mutta, nyt näyttää, että kaupunginosien erilaistuminen senkun jatkuu kiihtyvällä vauhdilla. Eikä tämä kehitys ole ainakaan hidastunut viimeisten oikeistohallitusten aikana.
Oikeastaan, viimeisten keskusta/kokoomus hallitusten suurin "saavutus" on luusereitten ja maahanmuuttajien tunkeminen omiin kaupunginosiinsa, mistä taas kantaväestö lähtee nostelemaan.