Handke provosoi?

Radioteatteri, Radioateljee, radiodokumentit sekä muut genreihin liittyvät aiheet.

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Handke provosoi?

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 5.5.06 - 13:53

Itävaltalaisen Peter Handken näytelmän poistaminen pariisilaisen teatterin ohjelmistosta puhuttaa kulttuuriväkeä Euroopassa.
Handken näytelmä Spiel vom Fragen (1989) poistettiin Comédie Francaise -teatterin ohjelmistosta, jossa sen tuli pyöriä vuoden 2007 alussa. Keskiviikkona joukko näytelmäkirjailijoita ja ohjaajia julkaisi yhteisen protestikirjeen, jossa he valittivat Handkeen kohdistuneesta sensuurista. Sensuurin katsottiin johtuvan etenkin puheesta, jonka Handke matkusti pitämään maaliskuussa Jugoslavian entisen presidentin Slobodan Milosevicin hautajaisiin.

Handkea, 63, on pidetty asenteeltaan serbimyönteisenä. Sanomalehti Le Mondessa kirjailija sanoo, ettei ole koskaan kieltänyt serbien sotarikoksia.
Comédie Francaise -teatterin johtaja Marcel Bozonnet sanoo pitävänsä Handken hautajaispuhetta skandaalina sekä toivoo itselleen vapautta valita teatterissaan esiteltävät kirjailijat ja näytelmät.
Protestikirjeen ovat allekirjoittaneet muiden muassa nobelisti, itävaltalainen Elfriede Jelinek, itävaltalainen Michael Haneke, serbi Emir Kusturica ja sveitsiläinen Paul Nizon. (STT)


Peter Handke on vuosien mittaan luonut aika mielenkiintoisia luomuksia. Yksi mielenkiintoisimmista on Kansallisteatterissakin esitetty "Hetki jolloin emme tienneet mitään toisistamme", näytelmä ilman sanoja eli näyttämökuvien keskustelua.
Handken näytelmätekstejäkin on ainakin joissakin tapauksissa pidetty provokatorisina. Missä määrin hänen Milosevicille pitämänsä hautajaispuhe oli provosointia, lienee kirjallisuushistoriantutkijoiden selvitettäväksi jäävä asia.
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Re: Handke provosoi?

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 5.5.06 - 15:13

moxu kirjoitti:[i]Itävaltalaisen Peter Handken näytelmän poistaminen pariisilaisen teatterin ohjelmistosta puhuttaa kulttuuriväkeä Euroopassa.
Handken näytelmä Spiel vom Fragen (1989) poistettiin Comédie Francaise -teatterin ohjelmistosta, jossa sen tuli pyöriä vuoden 2007 alussa.


Taas? Voi saattanan saattana näinä tunareita! Aina kun Handke jotain tekee, niin eikö nämä poliittisen korrektiuden suurmestarit keksi jonkin rangaistuksen.

Handke oli huonossa maineessa jo 1980-luvulla. Tuolloin häntä nimiteltiin heideggerilaiseksi, siis likipitäen natsiksi. 1990-luvun puolivälissä Serbian yksipuolisen syyllistämisen tuominnut Handke sai Slobo-nuoleskelijan maineen. Siitä pitäen osa taide-establismenttia on pitänyt häntä spitaalisena.

Muistaakseni Handkella on ns. slaavilaista verenperintöä jomman kumman vanhempansa suunnalta. Koetin selvittää asiaa, mutten löytänyt mitään hohdokasta. Enemmän Handkesta:

http://www.zeit.de/literatur/belletristik/peterhandke
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 2.6.06 - 14:30

Nyt vaikuttaa siltä, ettei Handke saa hänelle suositeltua Heine-palkintoa. Düsseldorfin kaupungin myöntämä, Saksan merkittävimpiin kuuluva kirjallisuuspalkinto oli jo putoamassa Handken syliin, kun Milosevic-kohun myötä palkinnon myöntäjät tulivat toisiin ajatuksiin...
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 2.6.06 - 20:24

Kuulin ja luin uutiset. Tällä ei ole enää mitään tekemistä taiteen eikä taidepalkintojen kanssa. Taidepalkintojen arvo on nollassa sinä päivänä kun poliittisen korrektiuden puhtauden vaalijat päättävät palkinnoista.

En henk.koht. ole jaksanut innostua Handken kirjallisuudesta, mutta myönnän auliisti hänen kuuluvan ikä- tai sukupolvensa tärkeimpien saksankielisten kirjailijoiden joukkoon. Palkinnon riistäminen häneltä olisi silkkaa (symbolista) väkivaltaa.
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron