Gsm-verkon valta-aseman mureneminen

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Gsm-verkon valta-aseman mureneminen

ViestiKirjoittaja Leonina societas päivämäärä 12.6.05 - 16:55

Talouselämä-lehden numerossa 22, joka ilmestyi 10.6., kerrotaan mullistavia kuulumisia langattomasta laajakaistasta ja internet-puheluista. Lehden kannessa otsikoidaan raflaavasti: "Nokia jyrää operaattorit - Uudet päätelaitteet vievät leivän Saunalahden Matti Vikkulalta ja muilta operaattoreilta".

Varsinaisessa jutussa alkaen sivulta 18 kerrotaan, kuinka Nokia on tuomassa markkinoille laitteen nimeltä Nokia 770 Internet Tabletin, jossa on mielenkiintoista se, ettei siinä ole lainkaan gsm-puhelinta.

Mullistavaa asiassa on se, että suuntaus on sellainen, johon Yhdysvalloissakin on koko ajan uskottu enemmän, eli ennemminkin internetin ja lähiverkkojen yhdistelmään kuin matkaviestinverkkoihin. Gsm-puhelimien ja niiden operaattorien valta-aseman ennustetaankin pikku hiljaa murenevan internet-puheluiden ja langattoman laajakaistan alkaessa yleistyä.

Talouselämä-lehdessä kirjoitetaan: "Puhelimiin pantava sim-kortti on ollut operaattorivallan tärkein väline. Sen avulla puhelun välittäjä on tunnistanut soittajat ja osannut laskuttaa. Uusissa matkaviestimissä ei ole sim-korttia, ellei niissä ole gsm-moduulia." (s. 21)

Lehdessä epäilläänkin, että langaton laajakaista ja internet-puhelut vievät operaattorilta leivän, ja ihmetellään, mistä ne löytävät uuden.

Kuluttajien itsensä kannalta näkymät ovat kuitenkin mielenkiintoiset. Lehdessä povataan esimerkiksi, että puheluista velottaminen jää historiaan.

"Gsm-verkossa portsarina toimineet operaattorit ovat laajakaistamaailmassa pelkkiä bittiputkia. Ne saavat pienen siirtokorvauksen, mutta niillä ei ole kontrollia sen suhteen, mitä dataa ja kuinka paljon verkossa liikkuu", lehdessä sanotaan sivulla 22.
Leonina societas
 
Viestit: 719
Liittynyt: 18.5.05 - 1:18

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron