Marja Salonen kirjoitti:Katsoin eilen A-talkin ja oli pitelemistä jo siinä kun kolme ihmistä mietti, miten suomalaiset eivät koe asioita niin kuin pitäisi kokea jne., mutta varsinainen asia, jota jaksan äimistellä, oli tämä Karjala takaisin -asia. Sitä kun vielä pitäisi ajatella ensin täällä näin vaan Suomessa Venäjä unohtaen. En käsittänyt. Taidan olla kovin totinen torvensoittaja, mutta en mielestäni kuullut juuri järjen sanaa siinä missiossa. Jo öljysatamat riittävät syyksi miksi ei. Ja Tarton rauhan raja nyt on ollut niin erikoinen, että se on voitu tehdä vain poikkeustapauksessa. Aivan erinomainen suunnitelma tulevalle sodalle on vaatia Tarton rauhan rajaa uudeksi rajaksi.
Arvo Konservatiivi kirjoitti:Ei kannata maalailla piruja seinille ("tuleva sota"). Saattavat vielä herätä eloon.
Itse keskustelu oli hyvin valaiseva. KTM Veikko Saksi puolusti Karjala takaisin -kirjoittelua. Emer.prof. Urpo Kivikari esitti osuvaa kritiikkiä. Saksi paljasti Karjala takaisin -puheen taloudellisen intressin todetessaan, että "Pietarin kupeeseen" perustetaan "teollisuus- ja kauppakeskittymä" kunhan alue on ensin palautettu Suomelle. - Hankkeella on selvästi rationaalinen ydin. Ongelma on, että viulut maksaisi Suomen tasavalta. Kivikari totesi "palautuksen" kustannusten olevan valtion vuosibudjetin luokkaa. Hullu ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa.
1930-luvulla Tarton rauhan rajasta käytettiin varsinkin AKS:n (Akateeminen Karjala-Seura) piirissä usein nimitystä "häpeärauhan raja". Suomessa oli voimallista Suur-Suomi-ajattelua, joka katsoi varsinkin Laatokan pohjoispuolisten Vienan ja Aunuksen maiden olevan oikeastaan Suomen maita. AKS:nhän olivat alunperin perustaneet idealistiset, lähinnä kokoomuksen, edistyksen ja maalaisliiton riveissä politikoineet ylioppilaat, mutta Mäntsälän kapinan jälkeen seura jäi ääriainesten (joita lähellä silloinen kokoomuskin oli) vaikutuksen alaisuuteen.
AKS:n rajavaateet olivat sikäli perusteltuja, että -30-luvun Stalinin puhdistuksiin astihan näillä seuduilla oli valtaväestön kielenäkin suomi tai sellainen karjala, jota suomentaitoisetkin ymmärsivät. Toisaalta näille seuduille myös pakeni sisällissodan jälkeen lukuisa joukko suomalaisia -kuin myös amerikkalaiseen unelmaan pettyneitä työläispaluumuuttajia- rakentamaan uutta suomalaista proletariaatin diktatuuria, jolle kuitenkin kävi niinkuin kävi. Suomalaissyntyisistä johtajista vain Otto-Wille Kuusinen kykeni selviytymään Isä Aurinkoisen valtakunnassa tätä johdonmukaisesti kunnioittaen...
Tarton rauhan raja ei siis ollut -30-luvulla suomalaiskansalliskiihkoilijoiden mieleen. Mutta nyt heidän henkiset perillisensä vouhottavat juuri näiden rajojen, vain 17 rauhan vuotta virallisesti voimassa olleiden, palauttamisesta. Ajattelematta yhtään sitä, ettei luovutetuilla alueilla asu muita, kuin sinne muualta laajalta Venäjänmaalta sodan jälkeen pakkosiirretyn väestön jälkeläisiä. Tai sitä, miten heikosti ympäristöasioita on näiden vuosikymmenten aikana alueella hoidettu. Olisiko suomalaisten velvollisuus maksaa kaikki maaperälle aiheutettu vahinko maalla, joka ei edes kuulu meille..?
Olkaamme iloisia ja tyytyväisiä siihen, ettei rajaa II Maailmansodan jälkeen keksitty vetää Kymijoesta, vanhasta Turun rauhan rajan linjasta. Tai vanhimman määritellyn rajankäynnin mukaan Pähkinäsaaren linjasta. Nämä olisivat olleet rajankäynteinä ihan yhtä perusteltuja, kuin Tartto tai Moskovakin. Nykyäänkin, jos käytetään nitä perusteita, joita Karjalan palauttajavouhottajat käyttävät.