Kanttila kirjoitti:Tämänaamuisessa Ykkösaamussa oli aiheeltaan kiinostava juttu luomutuotannon lisääntymisestä lannoitteiden hintojen noustua. Haastateltava Uudenmaan luomuneuvoja Esa Partanen kierteli ja kaarteli savolaiseen tyyliinsä, joka mielestäni kuvaa, tosin kärjistetysti koko luomukeskustelua. Partanen heitti taloudelliseksi vertailuksi hyvän eteläsuomalaisen vehnäsadon ja puolta pienemmän, mutta arvokkaamman luomusadon. Partanen ja ohjelman tekijä unohtivat kertoa kuulijoille sen oleellisen seikan, että luomusuosion taustalla on voimakas taloudellinen tuki, mikä on saanut luomun nousemaan loppujen lopuksi 15%iin (?!) tuotannosta(?), peltoalasta(?).
Luomutuotantoa on lobbattu ja tuettu useamman vuosikymmenen ajan ilman, että sillä olisi mitään kiistatonta näyttöä ympäristön ja terveellisen ruuan kannalta ja kuitenkin suurin osa tuotannosta on tavanomaista, joka sekin on yhä tiukemman ympäristökontrollin alaisena.
Minusta meidän kuluttajien ja tuottajien (joihin molempiin ryhmiin itse kuulun) pitää vaatia, että KAIKKI tuotanto on ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestävää, kuluttajalle terveellistä ja eettisiä periaatteita noudattavaa. On skitsofreninen ajatus, että nk. tehotutotanto saisi livetä näistä ja luomu olisi ainoa vastaus tiedostavan kluluttajan tarpeisiin. Maataloustuotannossa olemme tekemisissä monimutkaisten luonnonilmiöiden kanssa, jotka eivät aina mahdu anomus-ja ilmoituskaavakkeille, eivätkä edes akateemisiin tutkimuksiin, mutta mielestäni voimavarat tulisi suunata siihen tuotantoon, mitäenemmistö suomalaisista ja maapallon kansalaisista päivittäin pistää suuhunsa.
ite vierailija reiska kirjoitti:Ja jatkoa seuraa. Onko kesänkuume, ollu huumetta eräille?? Kysyy epätietoinen??
Timo Kaunisto Verkkoapilassa:
Geenimanipulaatio tulisi sallia!
Torstai 8.7.2010 klo 07.18 (päivitetty klo 08.00)
Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto suhtautuu myönteisesti geenimanipulaation käyttöön elintarviketuotannossa, kertoo Verkkoapila.
Kaunisto pelkää, ettei Suomi pysy kilpailukykyisenä, jos maataloudesta julistaudutaan GMO-vapaaksi, mutta erikoistuotantoon ei panosteta tarpeeksi.
Tuohan nyt on ihan paska puhetta.
Minä maksaisin mielelläni hieman enemmän luomusta/oikeasta, kuin jostain helvetin muunnellusta sonnasta, josta ei ole mitään takeita toistaiseksi. Nytkin katson huolella ettei siinä ole noita+ole amerikkalainen tuote. Periaate, se minullakin
Suomi on moneen muuhun maataloustuotantomaahan verrattuna jo nykyisellään luomuvyöhykettä siinäkin tapauksessa, että luomumerkintää ei tuotteessa olisikaan. Siis "yleisen" mittapuun mukaan.
Kauniston ehdotuksessa on sellainen tolkku, että siinä nimenomaan haetaan hyväksyntää monenlaiselle erikoistuotannolle. Käytännössä se tarkoittaisi rahaa maataloudelle. Kun kepulainen ei rahatta uudistu -tosin ei myöskään jatka.
Ympäristönäkökohdat painavat nykyisellään jo niin paljon, että on ihmeellistä, miksi ilman luomu- tai muita ekotakeita olevalle tuotteelle ylipäätään löytyy ostajia. Ja mistä johtuu se, ettei kotimaisen ruuan tuottajahintaa saada pysymään aisoissa? Eihän se ole hullu, joka ylihintaa pyytää, vaan se, joka sen maksaa.