Nykyisenä media-aikakautena, jolloin entistä isompi osa tiedosta on muuta, kuin absoluuttista tai stabiilia, kiitos uuden tutkimuksen ja isolta osin tämän rakkaan verkkomediammekin, määrittyy käsite tietokirjakin aivan uudella tavalla. Mitä ylipäätään enää kannattaa painaa ja jos kannattaa, niin miten?
Eihän tarvitse mennä kuin 1970-luvulle, kun tv-tietokilpailuissakin vielä tarkistettiin oikeat vastaukset tietosanakirjoista...
Tieteiden talolla Helsingissä pidetään kuluvan viikon perjantaina ja lauantaina kaikille avoimet tietokirja.fi-päivät. Ohjelman löytää täältä: http://www.tietokirja.fi/ Kuten huomaatte, mukana on myös vanha toverimme Hannu Taanila. Myös YleRadio1:n nykyisiin voimahamoihin kuuluva Eeva Luotonen on mukana meiningissä.
Kotimainen tietokirjallisuus on kansakunnan voimavara. Varmaan näin, mutta mikä on kriteeri, millä opusta voidaan pitää tietokirjana? Onko hyvin kirjoitettu ja paikkansapitävä, mutta lähdeluetteloa sisältämätön muistelmateos sittenkin mieluummin kaunokirjallisuutta? Entä voiko mukaansatempaavasti kirjoitettua tietokirjaa pitää ajanvietteenä -kuten Puolalanmäen lukion rehtori Eeva Matinolli aikanaan kehoitti minua tekemään Seppo Zetterbergin erittäin ansiokkaan Viisi laukausta senaatissa -Eugen Schaumanin elämä ja teko-kirjan kohdalla..?
Aihe on varmasti kiinnostava monestakin näkökulmasta, mutta arvelin sen nyt kuitenkin olevan enemmän "muuta mediaa" kuin "yhteiskuntaa ja tiedettä". Tietysti ylläpito voi siirtää tämän keskustelulangan toiseen osastoon, jos katsoo sen aiheelliseki.