Kauppaneuvos Paukun perinnöstä

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Kauppaneuvos Paukun perinnöstä

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 24.4.07 - 17:47

Kauppaneuvos Johannes Paukun saunaillat -eli tv-sarja Hyvät herrat- olivat -90-luvun alun television oivaltavaa, joskin myös kovin puskaista viihdettä, satiirin myötä. Nyt tuotantoyhtiö Nordisk Film on lähtenyt myymään kauppaneuvos Paukun perintöä maailmalle jalostamalla itse kehittämäänsä, viime aikoina Maikkarilla pyörinyttä uutta satiirisarjaa Donna Paukku.
Alkuperäisen sarjan käsikirjoittajat Saara Lenso ja Serita Numintio (Aarno ja Lasse eli Laitinen ja Lehtinen) eivät tätä ihan purematta niele.

Nordisk Film pyysi ensin Laitista ja Lehtistä laatimaan käsikirjoituksen vanhaan tapaan tehdylle sarjalle. Osapuolet eivät kuitenkaan päässeet sopimukseen hinnasta, joten Nordisk Film teki uuden sarjan toisin voimin. Donna Paukun käsikirjoittajiksi on merkitty salanimet Rauha Relander, Peter Ståhlberg ja Sulo Kallio.
Hyviä herroja teki VipVision Oy, jonka Nordisk Film & TV osti 1990-luvun lopulla. Kaupan yhteydessä myös sarjan tekijänoikeudet siirtyivät uudelle omistajalle, katsoo Nordisk Film & TV:n kehitysjohtaja Jussi Lähde. Sopimuksen VipVisionin kanssa sarjan tuotannosta teki Lasse Lehtisen Firma Brutto Oy.
Lehtinen ei muista tarkkaan, mitä sopimuksessa luki. Lehtisen käsityksen mukaan tekijöillä on oikeus hahmoihinsa, ellei tekijänoikeudesta erikseen sopimuksella luovuta.

Nordisk Film & TV esitteli viime viikolla Cannesin Miptv -festivaalilla kansainvälisille markkinoille kehitetyn tv-formaatin Politics as Unusual, jonka pohjana on juuri Donna Paukku. (HS)


Kun kyseessä on firma, joka antaa luottamustehtävän Jussi Lähteelle, voi hyvin käydä niinkin, että jää tarkistamatta, onko kaikki oikeudet kunnossa. Paukusta nyt tässä ei ole kyse niinkään, enemmänkin Tollosta ja Tyynestä, jotka olivat selkeästi Laitisen kehittämiä hahmoja. Lehtinen peesasi tapojensa mukaan ja otti puolet kunniasta, tuskin hän olisi kyennyt tuollaisia hahmoja itse keksimään.

Paukku oli aikanaan tuore idea, joka poltettiin loppuun liian usein samoja vitsejä toistamalla. Laitisen hyperbola on usein hykerryttöävämpi luettuna kuin esitettynä. Matkittavaksi se on mahdoton. Mitä Donna Paukkuun tulee, yksi jakso riitti minulle. Pikkusievää sanailua, eipä paljon muuta. Maria Sid on ihana, mutta teatterissa hän on sitäkin paljon enemmän.

Donna Paukun käsikirjoittajajoukossa esiintyy yllättäen myös Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivän Nordlandia-lautan päällikön, ahvenanmaalaisen Peter Ståhlbergin nimi. Ålanderit maksavat tunnetusti merenkulkijoilleen kitsaasti, mutta tuntuu silti aika oudolta, jos äidinkieleltään ruotsinkielinen kapteeni hankkisi sivutuloja kirjoittamalla poliittista satiiria -jonka tapahtumapaikka tosin sijaitsee hänen laivansa Helsingin terminaalin läheisyydessä...
Ne ovat kaikki
sitä puhetta
joka päivänkin jo
täytyy ymmärtää
(Hannu Mäkelä: Yö soittaa, säv.Säde Rissanen 2007)
___________________________________
Mikko-Oskari Koski
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron