Seuraava kohtaus on helppo ajoittaa: Sputnik 1 lähti maata kiertämään lokakuussa 1957.
Hessu avaa radion. Tulee kohinaa ja piipitystä. Kohina voimistuu jaksoittain, niin että piipitystä tuskin kuuluu. Radio on ikkunalla; paikasta missä Hessu istuu, näkyy tehtaan rappeutunut seinä ja pesutuvan ikkunat. Nainen vääntää pyykkiä pesutuvassa. Ikkunoista työntyy höyryä iltaan. Piipitys lakkaa. Haastattelija kysyy tiedemiehen mielipidettä keinokuusta. Tiedemies pyytää haastattelijaa sanomaan tekokuu, ja sitten hän sanoo ensimmäisenä ajatuksenaan olleen, että tämän jälkeen tuskin kukaan enää epäilee ettei maapallo olisi pyöreä. Haastattelu päättyy Metro-tyttöjen laulamaan levyyn Alla venäläisen kuun.
- Ryssän kuu se vaan valvoo, Hessu sanoo.
- Mitä sä siitä ymmärrät, senkun annat radion olla rauhassa. Mä voin kertoo sulle, kummosia ryssät on. Sodassa se nähtiin. Me hiivittiin...
- Sänkyyn, keskeyttää äiti ja repii isän jalkeille.
- Ja jos se oliskin totta, jos se oliskin niin, niin se olis Suomen loppu. Vinis Vinlantia. Meille ei oo mitään armoo tulossa, ne panee tän maan matalaks raketeillaan, ne tietää et me tapettas ne viimeseen mieheen, jos niitä ei olis niin helvetin paljon.
- Mitä tommonen juoppolalli pystyy tappamaan?
- Juoppo härmäläinenkin vastaa aina yhtä iivanaa.
Äiti laskee isän irti, isä kaatuu hervottomana selälleen. Heteka antaa myöten, niin että isä pomppaa ilmaan ennen kuin jää liikkumattomana makaamaan.
(Alpo Ruuth: Kämppä, Tammi 1969)
(1970, 3.p., ss. 31-32)
Kämppä on Alpo Ruuthin omiin kokemuksiin pohjautuva tärkeä romaani. Se kertoo 50-luvun lopun nuorison elämästä ymmärtävästi. Niin ymmärtävästi, että 50-luvun lasten kannattaa lukea sitä taas! Nykyajan - ja muiden vuosikymmenten - nuori saa siitä aineistoa pohdintaan: muuttuuko nuoriso?
Kämppä on hyvää oheislukemistoa tämän Keskustelufoorumin ketjuihin, ainakin
Nuorison käyttäytymistä, suomettumista ja
taistolaisuutta käsitteleviin. Myös Bodom-pohdintoihin kirja antaa materiaalia.
Kämpän lapset ja nuoret saavat rutkasti tukkapöllyä ja remmiä, mitä tapaa jotkut haikailevat tähänkin päivään. Kasvatuksen tulos ei vakuuta: onko 13-vuotiaan laivahuoran väkisinmakaaminen Vaasankadun porttikongissa sitä fiksua käytöstä, jota foorumin konservatiivit peräänkuuluttivat tukistamis-ketjussa?
Sputnik 1957 ja Juri Gagarinin lento 1961 (1. avaruustekokuu ja 1. ihminen avaruudessa) olivat Neuvostoliitolle tärkeitä imagovoittoja kylmässä sodassa. Neuvostoliiton avaruusylivoima kesti kymmenisen vuotta. USA sai ykkösasemansa vasta 60-luvun lopulla Apollo-lentojen onnistuttua (1. ihminen kuussa).
Mitä tuumitte tästä: Avaruus kiinnostaa ehkä kaikkein eniten n. 10-vuotiaita. Selittäisikö tämä sitä, miksi 50-luvulla syntyneet omaksuivat kaikkein voimakkaimman
neukkurakkauden, joka kypsyi heidän aikuistuttuaan 70-luvulla. 60-luvun lapset saivat sitten syyn ihailla jenkkiä enemmän ...
Nuorna vitsa väännettävä.
Huom! Vanhan version aikaiset (v. 2003-2007) foorumin sisäiset linkit toimivat kun otat linkkiosoitteesta pois /keskustelu-termin!!
Esimerkki: http://chat.yle.fi/yleradio1/viewtopic.php?p=27102#p27102