Vihreä Omena poistuu Suomen teatterikentältä

Radioteatteri, Radioateljee, radiodokumentit sekä muut genreihin liittyvät aiheet.

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Vihreä Omena poistuu Suomen teatterikentältä

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 1.12.04 - 18:54

Murheellinen uutinen teatterikentältä, ikävä kyllä sidoksissa siihen ikuiseen pahaan eli rahaan:

"Nukketeatteri Vihreä Omena, yksi Suomen tunnetuimmista ja pitkäaikaisimmasta nukketeattereista, lopettaa toimintansa jouluna. Yhdistyksen hallitus teki viime viikolla päätöksen, että kannatusyhdistys haetaan konkurssiin.
Helsingin kaupunki ei ole myöntänyt teatterille toiminta-avustusta kahtena peräkkäisenä vuotena 2003 ja 2004. Viimeisin epäävä päätös tuli syyskuussa.
"Helsingin kaupunki on nyt määritellyt, ettei Nukketeatteri Vihreää Omenaa tarvita. Silloin valtiokaan ei tue, kun ei ole kuntaa ylläpitäjänä", kertoo teatterinjohtaja Ulla Raitahalme.
Vihreän Omenan toimitilat ovat vanhassa huvilassa Helsingin Kalliossa, Linnunlaulua vastapäätä. Tilat joudutaan nyt irtisanomaan. Myös koko henkilökunta on irtisanottu 31.12. lähtien. Tälle vuodelle Omppu sai vielä valtionosuutta yli 100 600 euroa yhdeksän henkilötyövuoden perusteella sekä 55 000 euroa harkinnanvaraista avustusta.
Henkilökuntaa VO:lla on vielä kolme henkilöä: teatterinjohtajan lisäksi näyttelijät Anneli Petris-Forssel ja Heikki Kuusela.

Nukketeatteri Vihreä Omena perustettiin keväällä 1971. Teatterin perustivat teatteriohjaaja Ritva Laatto, näyttelijä Lea Wallin, näyttelijä ja tv-ohjaaja Sirppa Sivori-Asp ja ohjaaja-dramaturgi Kirsi Aropaltio.
Teatteri on ollut tunnettu kiertuetoiminnastaan kaikkialla Suomessa. Vuosittain teatterilla on ollut 300-350 esitystä.
Nukketeatteri Vihreä Omena velkaantui 90-luvun puolivälissä. Velkaa kertyi 1,5 miljoona markkaa, josta verovelka oli puolet. Helsingin kaupunki ei myöntänyt teatterille lainaa velkojen maksuun, eikä velanlyhennyssuunnitelmaa kuitenkaan vastaavasti päivitetty.

Koska Vihreä Omena on yhdistys, siihen ei ole voinut soveltaa yksityisen velallisen eikä myöskään yrityksen velkasaneerausjärjestelmää.
Vuonna 2000 kerättiin valtakunnallisesti yli 13 000 nimeä kansalaisadresseihin Nukketeatteri Vihreän Omenan puolesta."(STT)


Itse uutinen ei sinänsä juuri kommentteja kaipaa, mutta yhden mielenkiintoisen lisäkysymyksen se herättää. Nukketeatteriahan on vuosikaudet pelattu nukeilla, jotka nyt ovatkin konkurssiin haetun kannatusyhdistyksen kiinnostavin pääoma. Nukkeja arvioidaan olevan noin 700-1000 kappaletta. Kokoelma on Suomen mittapuussa ainutlaatuinen. Sen suunnittelijoina ovat vuosien mittaan toimineet mm.Mirjami Skarp, Sara Sirén, Eeva-Liisa Holma-Kinnunen, Irja Ranin, Kirsti Huuhka, Pekka Ojamaa, Anneli Qveflander, Luis Z. Boy, Ida Vanttaja ja Taina Valkonen.
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

nuket kunniaan

ViestiKirjoittaja Marja Salonen päivämäärä 2.12.04 - 14:24

Ilmeisesti ei juuri mihinkään enää ole varaa vaikka rahaa pitäisi olla liikkeellä. Vihreä Omena sinänsä jäi minulle suht vieraaksi mutta sen tekijöistä kaksi eli Sirppa Sivori-Asp ja Mirjami Skarp tulivat jollain tavoin hetkeksi tutuiksi, kun olin ystävieni kanssa työväenopiston nukketeatterikurssilla parisen vuotta. Käsikirjoituksen tekeminen ja nukella pelaaminen näyttämöllä sermin takana oli hauskaa hommaa. Huomasi kyllä, että taitoa tarvitaan, jos oikein jotain aikoo osatakin. Ei minusta taitajaa tullut mutta muutamat kesä- ja joulunäytelmät esitimme minä ja siskonlapset.
Nukkien kohtalo, toivon, järjestyy. Mutta mitä toivon niin sitä, että niitä ei museoida ainakaan vielä saati heitetä unohduksiin. Luulisi olevan niillä käyttöä. Mikä siinä on, ettei nukketeatteri menesty. Ehkä se ei ole vielä oikein suomalaiseen teatterielämään kunnolla tullut. Kun olen ollut matkoilla, niin ilman muuta Prahassa ja Budapestissa hain nukketeatterin esille ja koin niissä monenlaista iloa.
Viimeksi muokannut Marja Salonen päivämäärä 2.6.05 - 13:21, muokattu yhteensä 1 kerran
tähystyspaikkana Kallio
Käyttäjän avatar
Marja Salonen
 
Viestit: 3274
Liittynyt: 26.9.03 - 19:11
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 2.12.04 - 15:23

Ei ihan niin huonoa, ettei jotain hyvääkin: Vihreälle Omenalle varattu kaupungin avustus ei palaudukaan myöntäjän pohjattomiin kassaholveihin, vaan se jaetaan Nukketeatteri Sammon ja Modernin tanssin keskus Zodiakin kesken.
Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Riitta Suominen (kok) arveli, että neljä vuotta olisi riittävän pitkä aika maksaa (vuonna 2000) myönnetty laina takaisin. Tähän Vihreä Omena ei pystynyt, joten sen luotottamiseen ei kaupungilla enää ollut mahdollisuuksia.
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 3.12.04 - 9:33

moxu kirjoitti:Ei ihan niin huonoa, ettei jotain hyvääkin: Vihreälle Omenalle varattu kaupungin avustus ei palaudukaan myöntäjän pohjattomiin kassaholveihin, vaan se jaetaan Nukketeatteri Sammon ja Modernin tanssin keskus Zodiakin kesken.
Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Riitta Suominen (kok) arveli, että neljä vuotta olisi riittävän pitkä aika maksaa (vuonna 2000) myönnetty laina takaisin. Tähän Vihreä Omena ei pystynyt, joten sen luotottamiseen ei kaupungilla enää ollut mahdollisuuksia.


Jospa tuonkin kustantaisi ne, jotka sitä tarvitsevat.

Jokainen kustantakoon oman vapaa-aikansa ja viihteensä.
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron