Kuinka monella DAB?

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

RIAA havahtui digiradion äänenlaatuun

ViestiKirjoittaja Tuija Aalto päivämäärä 12.6.04 - 21:13

Musatiedostonvaihtajia jahtaava RIAA on nyt kiinnittänyt huomionsa myös digitaalisiin radiolähetyksiin. Yhdysvalloissahan digiradiota on lähdetty viemään läpi "HD radio" nimityksellä (HD niinkuin high definition). Kyseessä on eri tekniikka kuin DAB, mutta äänen laatu paranee FM-lähetyksiin verrattuna silläkin sen verran, että musiikkiteollisuus on nyt hermostunut.

Tuore juttu aiheesta Wired News - saitilla http://www.wired.com/news/digiwood/0,1412,63819,00.html

RIAA Moves In on Digital Radio
Reuters
11:14 AM Jun. 11, 2004 PT

"WASHINGTON -- Digital radio broadcasts that bring CD-quality sound to the airwaves could lead to unfettered song copying if protections are not put in place, a recording-industry trade group warned on Friday.

Without copy protections, music fans could cherry-pick songs off the air and redistribute them over the Internet, further deepening the copyright woes of record labels, the Recording Industry Association of America said.

U.S. regulators at the Federal Communications Commission should ensure that the broadcast format limits such copying so radio stations don't turn the airwaves into a giant file-sharing network, RIAA officials said."


Jutussa mainittu uusi BUG-radio esitellään mm. radio.now.co.uk - sivustolla http://www.radio-now.co.uk/buy_a_dab_radio_set.htm
Tuija Aalto
YLE
 
Viestit: 88
Liittynyt: 6.3.04 - 13:02
Paikkakunta: Helsinki

Re: RIAA havahtui digiradion äänenlaatuun

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 13.6.04 - 10:04

Kiitos linkeistä, kiinnostavia kehityskulkuja.

Olisi kiinnostavaa tietää, mitä "paremmalla äänenlaadulla" varsinaisesti tarkoitetaan. (Tietääkseni ainoa todellinen tekninen ongelma ULA-lähetyksissä on liittynyt johonkin stereolähetyksien 'kantoaaltoon' (?) 17 kilohertsin tienoilla. Se on saattanut häiritä stereolähetysten nauhoitusta, joten nauhureita on varustettu MPX-suotimilla signaalin poissuodattamiseksi.)
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

ViestiKirjoittaja Mika Pirhonen päivämäärä 14.6.04 - 20:31

Analogiatekniikan yleinen ongelma on, että signaaliin tullut kohina ja muut häiriöt vahvistetaan jokaisessa vahvistinasteessa. Lisäksi niitä tulee aina lisää vahvistimissa, johdoissa ja mitä kaikkea siellä matkalla onkin. Digitaalitekniikassa signaali voidaan palauttaa alkuperäiseksi, jos se ei ole päässyt liian huonoksi.

Ei digitaalitekniikka aina ole parempi kuin analoginen. "CD-tasoinen ääni" on usein pelkkä katteeton mainoslause, koska datavirtaa pakataan tekniikoilla, joissa käytetään hyväksi ihmisen kuulon vajavaisuuksia. Jotkut noita eroja kuulevat, mutta minulla ei ole analogisenkaan radion kanssa ongelmia. Hyvissä olosuhteissa hyvän analogisen radion ääni on minusta täydellistä.

RIAA:n huoli ei taida olla äänenlaatu vaan äänityksen helppoudesta. ostakin luin heidän vaativan, että talletettua musiikkia ei saa pystyä pilkkomaan kappaleiksi. Lähetyksessä tule mukana ilmeisesti esittäjä, artisti ja muuta dataa. Jos siellä tulee vielä kappaleen alku ja loppumerkit, niin muutaman tunnin nauhoituksella saa nykyisten soittolistaradioiden soittolistan tietokoneen kovalevylle muutamalla hiiren klikkauksella. Sieltä sen voi sitten siirtää kannettavaan mp3-soittimeen, joten kuka ostaa enää levyjä. Tuskin noiden alku ja loppumerkkien puuttuminenkaan iso ongelma olisi. Hiukan käsityötä tai lisää älykkyyttä ohjelmaan.
Mika Pirhonen
 
Viestit: 141
Liittynyt: 29.9.03 - 8:57

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 15.6.04 - 12:06

Jos esimerkiksi Hiski Salomaan vanhoja levytyksiä julkaistaan CD:llä niin onko kysymyksessä "CD-tasoinen ääni"?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Kallion Reiska päivämäärä 16.6.04 - 7:04

VeHy kirjoitti:Jos esimerkiksi Hiski Salomaan vanhoja levytyksiä julkaistaan CD:llä niin onko kysymyksessä "CD-tasoinen ääni"?


Siinä aivan oikea oivallus,sillä minua on harmittanut että klassisella tulee vuosikymmenten takaa rahisevia äänitteitä.Niistä levyistä on kaukana puhdas CD-ääni.Minua ei ainakaan kiinnosta kuunnella Arturo Toscaninon huonoäänistä levyä!!
Kallion Reiska
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26.9.03 - 11:23
Paikkakunta: Helsinki

On

ViestiKirjoittaja Tuija Aalto päivämäärä 16.6.04 - 9:34

>Jos esimerkiksi Hiski Salomaan vanhoja levytyksiä julkaistaan CD:llä >niin onko kysymyksessä "CD-tasoinen ääni"?


En ole ääni-insinööri, mutta maalaisjärki sanoo, että kyllä - eli signaali toistaa muinaisen äänityksen sisältämät kaikki vanhat rahinat kristallin kirkkaina :wink:
Tuija Aalto
YLE
 
Viestit: 88
Liittynyt: 6.3.04 - 13:02
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 18.6.04 - 10:37

Entä mitäs mieltä olette tekniikasta, jolla vanhat monoäänitteet väkisin veivataan jonkinlaiseksi pseudostereoksi? Kyllähän niissä tulee hiukan eri ääntä eri kaiuttimista mutta ei siinä kyllä minun mielestäni mitään stereovaikutelmaa tule.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 18.6.04 - 12:59

VeHy kirjoitti:Entä mitäs mieltä olette tekniikasta, jolla vanhat monoäänitteet väkisin veivataan jonkinlaiseksi pseudostereoksi? Kyllähän niissä tulee hiukan eri ääntä eri kaiuttimista mutta ei siinä kyllä minun mielestäni mitään stereovaikutelmaa tule.

Huh, olivat karmeita. Kun stereo oli levinnyt laajempiin piireihin, niin luultavasti jokainen levyfirma tuuppasi markkinoille "Elektroonisesti paranneltuja" versioita vanhoista monoäänityksistään. Luulen 1960-luvun lopun olleen tuon siveettömyyden lajin kulta-aikaa. Meillä on vieläkin joitakin mm. Deccan pilaamia versioita klassisista äänityksistä (esim. Erich Kleiber Beethoven ja Mozartin parissa; ajatelkaa että joku phörkl nilkki saa "stereoida" tämmöistä!), vaikka olen hilannut suurimman osan moskasta divareihin jo 1980-luvulla.

Erityisesti korvakuulokkeilla kuuntelu oli sietämätöntä: bassot vasemmalla, diskantit oikealla. Kehittyneemmat "parantelut": taajuus kaksinnettiin niin, että kaavamaisesti sanottuna esim. korkeammat taajuudet (kuten viulut yms.) soivat vasemmalla ja oikealla matalampien tullessa keskeltä. Tietenkin ne pirut lisäsivät levyihin jälkikaikua, ties mitä. AARGH...
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

ViestiKirjoittaja Porilainen päivämäärä 26.6.04 - 23:26

Kallion Reiska kirjoitti:
VeHy kirjoitti:Jos esimerkiksi Hiski Salomaan vanhoja levytyksiä julkaistaan CD:llä niin onko kysymyksessä "CD-tasoinen ääni"?


Siinä aivan oikea oivallus,sillä minua on harmittanut että klassisella tulee vuosikymmenten takaa rahisevia äänitteitä.Niistä levyistä on kaukana puhdas CD-ääni.Minua ei ainakaan kiinnosta kuunnella Arturo Toscaninon huonoäänistä levyä!!


Jos kuuntelee musiikkia eikä levyjä ja levytystekniikkaa, niin ehdottomasti kannattaa tuoda legendaaristen taiteilijoiden historiallisia äänitteitä saataville myös nykyaikaisessa CD-formaatissa!

Minusta on aina ollut erittäin mielenkiintoista ja näkemyksiä avartavaa saada kuulla heidän tulkintojaan, vaikka krahinankin säestyksellä.

Monet näistä historiallisista levytyksistä on tulkintojensa osalta ylittämättömiä alallaan verrattuna moniin nykyajan kiireellä ja suurella rahalla kokoon kyhättyjen ns. tulkintojen turhiin liukuhihnalevytyksiin. Sointi on monesti yleensä kyllä "täydellinen", mutta esitys täysin hengetön ja tyhjyyttään koliseva!

Ja mitä tulee mainittuihin Arturo Toscaninin levytyksiin ne ovat kyllä yllättävän hyviä äänitysteknisesti, mutta ennenkaikkea tämän tulisieluisen suuren taiteilijan tinkimättömän huikeat tulkinnat antavat fantastisen musiikillisen elämyksen! Siinä äänitystekniset seikat jäävät omaan arvoonsa ja huomaa kuinka suurenmoista musiikki on!
Esim. Toscaninin levyttämät Beethovenin sinfoniat edustavat sellaista tulkinnallista tasoa, että vaikeaa on nimetä levytyksiä jotka kohoaisivat niiden tasolle, saati ylittämään niitä? Kiitokset levy-yhtiöille jotka ovat tehneet tämän mahdolliseksi :D
Käyttäjän avatar
Porilainen
 
Viestit: 57
Liittynyt: 13.3.04 - 23:16

Saisiko olla digiradio kaikilla mausteilla...?

ViestiKirjoittaja Tuija Aalto päivämäärä 2.7.04 - 13:45

"Älkää kiintykö vanhoihin kelloradioihinne, ne ovat kohta muinaismuistoja", kirjoittaa Media Guardianin reportteri digiradion uusista ulottuvuuksista. Briteissähän tuo digiradio on toden teolla imaissut ihmiset mukaansa, ihan toisella tavalla kuin vielä missään muualla.

Mutta yritetäänkö ihmisille tunkea väkisin mitä mielikuvituksellisempia lisäpalveluita? Miten te haluatte nauttia radionne? Aikaan sidottuna audiovirtana kuten tähänkin asti vai kaikilla mausteilla?

Tune in to the future

A revolution is on the way in how we listen and interact with digital radio. Jason Jenkins reports on audio's big expansion (vaatii rekisteröitymisen) http://media.guardian.co.uk/radio/story ... 48,00.html

Thursday July 1, 2004
The Guardian
- -
"Rewindable models are already in the shops, and soon the medium will expand beyond audio. Your next wireless will let you buy videos and music, read an electronic newspaper and check that your journey to work is clear before you leave in the morning.

DAB (digital audio broadcasting) radio is becoming a big business. Attracted by the greater number of stations and the fact that they are easier to tune, people have bought around 500,000 digital radios to date, a number that some predict will double by the end of the year."
Tuija Aalto
YLE
 
Viestit: 88
Liittynyt: 6.3.04 - 13:02
Paikkakunta: Helsinki

Re: Digiradio kaikilla mausteilla...

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 15.7.04 - 8:59

Tuija Aalto kirjoitti:Mutta yritetäänkö ihmisille tunkea väkisin mitä mielikuvituksellisempia lisäpalveluita? Miten te haluatte nauttia radionne? Aikaan sidottuna audiovirtana kuten tähänkin asti vai kaikilla mausteilla?

Autoradioina erilaiset "digipalvelut" voivat olla hyvinkin asiallisia. Erilaiset viestit (tietöistä ja ukkosrintamista) saattavat tosin olla suorastan häiritseviä, ainakin kuljettajalle. Keittiöradioon en moisia kaipaa. Enkä stereosetin virittimeen. Sangeanin luotettavalla vanhalla dx- tai "maailmanradiolla" kuullaan kriisin sattuessa suurten lyhytaaltoja käyttävien radioyhtiöiden uutiset. Meillä se toimii yleensä myös herätyskellona - ainoa radion toiminto, jota pidän suht mielekkäänä.

On muuten hassua lukea noita ulkomaanelävien digipuheita sen jälkeen, kun on lomaillut jossain jumalan selän takana, jossa kuuluu vain pari höpökanavaa Ylen ja Novan yht. neljän maanlaajuisen kanavan lisäksi. Ei ole paljon digille tarvetta taajuuspulan mielessä.
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

Re: Kaikki YLEn kanavat kuuluvat DABissa

ViestiKirjoittaja Tuija Aalto päivämäärä 2.8.04 - 23:13

htvuori kirjoitti:> Jo vain kuuluvat kaikki YLEn kanavat DABissa. Tsekkaa täältä faktat:
> http://www.yle.fi/yleista/radio_muut.shtml

Valitettavasti ei tuollakaan sanota, että kaikki kanavat kuuluisivat DAB:issa, vaan digitaalisina. Siis tarkemmin katsoen Internetissä.


Varmasti olet jo huomannutkin, että kaikki kanavat nimenomaan kyllä kuuluvat DABissa, mutta valitettavasti kaikki eivät kuulu netissä.

Mutta mitäs sanotte tällaisesta amerikan ihmeestä: saisiko olla "nettiradio", joka nuuskii kovalevysi sisällön ja ilmoittaa mieltymyksistäsi paitsi palvelun tarjoajan tietokantaan, myös muille asiakkaille? Wired-lehti esittelee sellaisen:

"Internet radio stations have long been popular because of the wide variety of music they offer and the relative lack of commercials. But for those who crave musical playlists tailored to their personal tastes, it might be difficult to find a service more useful than Last.fm.

Last.fm is an online radio site -- but with a twist. It works hand-in-hand with Audioscrobbler, a small software plug-in that works with popular software music players like Winamp and iTunes. The plug-in scrutinizes the music files on users' computers and sends the information to a server. From that, Last.fm creates a personalized Internet radio station based on each user's taste. "

"What's more, with the friend-sampling feature, it's social networking crossed with Internet radio.
"The system computes which other users have a similar musical taste to you on a regular basis," said Jones. "This means the good stuff, and the new stuff will spread from listener to listener quickly, provided it's good. If people start skipping (songs, they) will not spread so much."

http://www.wired.com/news/culture/0,1284,64402,00.html?


Kukahan tuollaisen palvelun menee ja tilaa? Pikkuisen oudolta tuntuu.
Tuija Aalto
YLE
 
Viestit: 88
Liittynyt: 6.3.04 - 13:02
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuinka monella DAB-radio

ViestiKirjoittaja Kallion Reiska päivämäärä 24.2.05 - 15:59

Kallion Reiska kirjoitti:Uskon Dab-radioiden häipyvän unholaan.Mutta siitä huolimatta haluisin kannustaa Dab-radioiden kehittämistä ja eteenpäin vientiä.Tänään Hesarin (28.9) kanavalla-otsikon kirjoittaja Matti Ripatti kertoili Ylen radiojohtajan Seppo Härkösen innostuneen jo lopettamaan muutamien vuosien päästä analogiset radio-ohjelmat.Vauhdin ei tarvitse olla niin päätähuimaava,koska se on rahasta kiinne ja radio jää aina lapsipuolen asemaan televisiota vastaan.Minulla on dab-radio ollut jo useamman vuoden ,koska laskin että sieltä tulee hyviä musiikkiohjelmia ja juonnettuja ohjelmia(Pennanen ja Lepola),mutta nämä ohjelmat hukattiin nyt jatkuvasoittoisiin musiikkinumeroihin. Yksi mikä ihmetyttää,on se että musiikki lähetetään vähän ajan kuluttua uudestaan.Varmaan tässä piilee se,voidaan lähettää samoja ääniohjelmia vähemmin kustannuksin.Ei luulis tämän olevat tarpeellista,koska Ylellä on maan suurin klassisen levyjen valikoima.Myös on pistänyt silmiin ja korviin,että Ylen klassisen levyt ovat vähän vaikeasti avautuvia ja vaatii musiikin alan täysoppineen makutottomusta. :(No löytyi se kirjoitus sieltä kun tarpeeksi selailin.Kuten jo yli puolitoista vuotta sitten povasin niinhän siinä kävi että Dab-radio-ohjelmat lopetetaan "toistaisesti" tämän vuoden lopussa.Vedotaan,että dab-radiosta ei tullut menestystä.En yhtään ihmettele sitä,sillä radio on kallis ja täytyy olla pikkuisen "hullu" joka tuhlaa 1700 euroa digiradioon.

Minä olen yksi parista sadasta digiradion omistajasta ja jään itkemään radio peilin klassista jazzin soittelua.Eli se siitä. :oops:
Kallion Reiska
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26.9.03 - 11:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Tuija Aalto päivämäärä 24.2.05 - 16:28

Kallion Reiska kirjoitti:
Kallion Reiska kirjoitti:Uskon Dab-radioiden häipyvän unholaan.--- ---Visionäärihän sinä näköjään olit - jos se nyt sitten unholaan jää. On se maar kumma kun Briteissä ja Tanskanmaalla DABbi kumminkin porskuttaa. :!:

Kallion Reiska kirjoitti: Minä olen yksi parista sadasta digiradion omistajasta ja jään itkemään radio peilin klassista jazzin soittelua.Eli se siitä. :oops:

Auttaako nettijazzi yhtään tuohon tuskaan? http://www.yle.fi/radiopeili/clazz/
Tuija Aalto
YLE
 
Viestit: 88
Liittynyt: 6.3.04 - 13:02
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 24.2.05 - 18:36

Kokeilin tuota linkkiä eikä yhtään helpottanut. Ei siellä mitään jatsia tullut vaan joku ministeri siellä paasasi, kele....

Ja nyt siellä alkaa sama uutislähetys kuin kaikilta muiltakin Ylen kanavilta. Mikä ihmeen pakkosyöttö niille uutisille oikein pitää olla? Vielä syksyllä sentään Radio1 ja RSuomi limittivät nämä iltauutisensa mutta nykyisin nekin ajetaan yhtäaikaa päällekkäin. Minkä vuoksi? Ketä varten? Olenko tulossa uutishulluksi?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

EdellinenSeuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron