Tekniikka

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Tekniikka

ViestiKirjoittaja sauli59 päivämäärä 29.3.07 - 15:52

Että ottaa päähän kun taloudessani suhisee lähes kaikissa radioissa ykkönen ja joskus suomikin. Soitin siitä joskus tekniikkaan ja minulle selitettiin, että kaupalliset kuuluu paremmin, koska niiden aallot on pystyssä ja YLEn vaa´assa. On se kumma että Suomen suurin radio kuuluu huonoiten vaikka en asu laaksossa vaan 15 kilometrin päässä Ilmalasta.
sauli59
 
Viestit: 3
Liittynyt: 7.2.07 - 19:51

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 29.3.07 - 16:37

Minulla on muistikuva, että tämmöisistä asioista olisi keskusteltu ennenkin. Kannattaa kokeilla halua?

Suhina johtunee joko maasto-olosuhteista (vaikket laaksossa tms. notkossa asuisikaan) tai vastaanottimeen liittyvistä ongelmista. En usko, että lähettimessä on ongelmia - Digita taatusti tsekkaa lähettimensä, kun ongelmista valittaa. Tällöin tehtäväksi jää vastaanottopään tviikkaus.

Ykkösen kohdalla on huomattu Etelä-Suomessakin ongelmia, kun mennään kauemmas lähettimistä. Huonolla tsägällä jokin teollisuuskompleksi, savupiippuryväs, saattanee hankaloittaa radionkin vastaanottoa (haittaa ainakin tv-kuvaa). Antennisi saattaa olla sijaintiin/olosuhteisiin nähden alimitoitettu. Kerros-/rivitaloissa saattaa olla talon antenniverkkoon liittyviä ongelmia, jopa antennivahvistimessa: mikään ei ole ikuista. Jne.

"Pysty" ja "vaaka" liittynevät polarisaatioon. Kun tietää, kummasta huonommin kuuluvan tai suosikkiaseman kohdalla on kyse (horisontaalinen/vertikaalinen pol.), niin antennin voi sorvata sen mukaiseksi. Ja parhaimmillaan signaali on puhdas, kirkas ja voimakas.
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

ViestiKirjoittaja sauli59 päivämäärä 30.3.07 - 10:30

Tekisi mieli vääntää vitsi kirjoitusvihreestä, mutta antaa olla. Kiitos vihjeestä.

Antenni on varmasti alimitoitettu, koska sitä ei juuri ole. Se on vain hämmentävää, että ihan tavallisilla teleskoopeilla matkaradiossa ja pienellä johdonpätkällä kuuluu selkeästi kaikki paikallisradiot, mutta pääkanava suhisee ja rätisee. Liittyy ilmeisesti juuri tuohon polarisaatioon. Talo on paritalo ja lähiympäristössä ei ole mitään, joka voisi vaikuttaa.

Pitää selata keskusteluja ja ryhtyä sorvaamaan antennia.
sauli59
 
Viestit: 3
Liittynyt: 7.2.07 - 19:51

Re: Tekniikka

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 30.3.07 - 12:36

sauli59 kirjoitti:Että ottaa päähän kun taloudessani suhisee lähes kaikissa radioissa ykkönen ja joskus suomikin. Soitin siitä joskus tekniikkaan ja minulle selitettiin, että kaupalliset kuuluu paremmin, koska niiden aallot on pystyssä ja YLEn vaa´assa. On se kumma että Suomen suurin radio kuuluu huonoiten vaikka en asu laaksossa vaan 15 kilometrin päässä Ilmalasta.


Meillä taas kaikki muut kuuluvat hyvin, mutta Classic silloin tällöin rätisee ja paukkuu. Jos tuo alkaa viikonloppuna, niin saa odottaa arjen tuloon ennen kuin C:ia voi kuunnella. Olen heille joskus asiasta huomautellutkin ja käynyt sähköpostikeskustelua heidän (alihankkija)verkkoasiantuntijansa kanssa, mutta pysyvää korjausta ei ole tullut. Viimeisimmässä palauteviestissäni C:lle kehoitin heitä vaihtamaan lähetystekniikasta vastaavaa yhtiötä, mutta siihen ei tullut vastausta.
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

Re: Tekniikka

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 14.12.11 - 17:02

Sopii vissiin tämän otsikon alle?

IS: Reuters: Verkko-operaattori myyntiin Suomessa

Kun yksityistämisaallon pahimmassa huumassa myytiin kaikki mahdollinen ulkomaisten pääomasijoittajien haltuun (terveyspalvelut erityisesti v****ttavat), niin nyt voisi olla tilaisuus paikata menneitä erehdyksiä ja ostaa edes osia Digitasta takaisin. Sen jälkeen nurkkausta voisi jatkaa sikäli mikäli rahoja Kreikan tukemiselta jää.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Re: Tekniikka

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 15.12.11 - 16:22

VeHy kirjoitti:Sopii vissiin tämän otsikon alle?

IS: Reuters: Verkko-operaattori myyntiin Suomessa

Kun yksityistämisaallon pahimmassa huumassa myytiin kaikki mahdollinen ulkomaisten pääomasijoittajien haltuun (terveyspalvelut erityisesti v****ttavat), niin nyt voisi olla tilaisuus paikata menneitä erehdyksiä ja ostaa edes osia Digitasta takaisin. Sen jälkeen nurkkausta voisi jatkaa sikäli mikäli rahoja Kreikan tukemiselta jää.


Sietäisi ostaa, ettei meidän TV-lupamaksumme/Yle-vero/tm. valu pörssispekulanttien taskuihin. Oli jo virhe myydä monopoliasemassa olevaa verkkoa ulkomaalaiselle firmalle ja uusi virhe on päästää se - ja meidän rahamme - pörssihuutokauppakohteeksi. Monopoli ei juuri koskaan ole hyvä asia, mutta kansallinen & julkinen monopoli on paljon parempi kuin spekulanttien omistama monopoli.
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

Re: Tekniikka

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 17.12.11 - 16:00

Tekniikka-asioista sen verran, että minulla on ollut päällä liki 2 tuntia Tšekin radion kanava D-dur ("Cesky rozhlas D-dur" infoaa VLC), sen Flac-striimi, joka toimii ainakin VLC:llä. Häiriöttä. Pari kertaa on naksahtanut, kun olen avannut jotain isoa ohjelmaa, tai tallentanut ja sulkenut jonkin ison tiedoston. Vanhempi kone, pienempi laskuteho. Musiikkia ja ihan vähän vieraskielistä puhetta on hyvä yhdelmä, kun luen (käyn läpi viikon posteja, podcastien tarjoamia kritiikkejä yms.). Ihan testimielessä avasin tuon raskaan striimin. Se muuten on tulevaisuutta, dvd-audion miniminäytteistys 48 KHz ja vbr vaihtelee jossain 600-900 kbps:n välillä.

CESNETin raportti koskien käytössä olevaa universaalitranskooderitsydemiä (jonka kautta kuuntelemani lähetys tulee):
CESNET technical report 20/2009
Received 15.12.2009
kirj. Miloš Wimmer

Wimmerin esittelemä tekniikka otettu tuotantokäyttöön 2 vuotta sitten, vuoden kokeilujakson jälkeen. Tšekin radio toimittaa CESNETille flac-striimin jatkopakkaamisia ja jakelua varten: striimit kuulijoille liikkuvat yleensä Mp3- ja Ogg Vorbis -paketoituina ja ovat 126-256 kbps:n striimiä - kuulijalla on valinnan varaa! Minulle 256 kbps:n striimi on riittänyt mainiosti, mutta on totta, että on kiva tallentaa joitain tšekkiläisiä spetsialiteetteja hyvälaatuiksi audiofiluiksi. Siksi Flac-striimi kiinnostaa.

Kiinnostavaa, etenkin suhteessa Yleen, on että CESNET nojaa softassa yleensä ns. vapaaseen koodiin: Debian-käyttiksellä (GNU/Linux) pyöritetään pääsääntöisesti vapaita ohjelmia, myös VLC:tä (osoittautui tuotantokäytössä ongelmalliseksi), samoin Flac- ja Ogg Vorbis -koodekit ovat vapaita (Mp3 ei ole).

Koettaessani kuunnella Ylen r1:tä lopetan kokeilun yleensä viimeistään tunnin kuuntelun tietoilla. Ns. tekniset ongelmat (striimin katkeilu, toiston alkaminen alusta parinkymmenen minuutin kuuntelun jälkeen) ovat sietämättömiä. Paras yhtäjaksoinen kuuntelu kesti n. 70-80 min., RSO-konsertti, jonka jälkeen siirryttiin sujuvasti ohjelman alkuun...! Ko. kerta oli niitä harvoja, jolloin striimi oli häiriötön yli 60 min. ajan. Selvästikään Ylen MS-striimi ei ole universaali, koska sen vastaanotossa ja toistossa on aina ongelmia - jopa Windows-PC:llä (koettu on sekin).

Prahalaiset ovat toteuttaneet kadehdittavan monipuolisen ja varman Tšekin radion ohjelmien nettijakelun.

Tekn. info: http://www.cesnet.cz/doc/techzpravy/200 ... oder-flac/

Seattlelainen Washingtonin yliopiston KEXP-radio striimaa ohjelmaansa pakkaamattomana n. 1400 kbps:n win-striiminä. Suomessa asti sen kuuntelu ei ole ongelmatonta. (Unix [/Linux/Mac] -ympäristössä myös striimin MS-Windows -formaattisuus tuo lisäongelmia.) Ilmeisesti turhan monta tukiserveria matkan varrella? Ohjelmisto on parin lyhyen tsekkauksen perusteella lähinnä indie-tyyppistä poppia/rokkia, jota ei pitkään jaksa kuunnella.

Englantilainen pop/rock-radio Absolute Radio on jo pitkään kokeillut Flac-striimillä ja senkin kanssa on ollut kuunteluongelmia. Häviöllisten (Mp3/Ogg Vorbis) striimien kuuntelu sujuu yl. ottaen eri verkoissa, eri mikroilla & käyttiksillä ja eri soitto-ohjelmilla aivan mainiosti. Absolute Radio tarjoaa us. eri striimejä, kuten "Classic Rock" (1960-70 -lukujen pop/rock), 1980-luvun kama jne. Kuuntelen "normaalistriimin" Classic Rockilta toisinaan Faces/Rollling Stones -kitaristi Ronnie Woodin juontamaa ohjelmaa. Hän saattaa jossakin lähetyksessä rajoittaa musiikin esim. bluesiin ja studiossa saattaa olla vieraana jokin vanha ameriikkalainen blues-patu. Ja puheiden ja levysten soittelun lomassa saatetaan kaivaa kitaratkin esiin... ;) Ei silloin mieti, ettö onko tämä mp3- vai vorbis-striimiä ja miten rajusti pakattua.

Niin, muuten, nyt on 2 tuntia D-duuria mennyt rikki. Eugen Jochumin johtamat Berlinin filharmonikot jo lopettivat Antona Bruckneran sinfonian. Lähes 400 000 puskuria on soitettu, kadotettuja puskureita on vain 565! Katosivat kait noissa mainitsemissani suurten filujen tallennuksissa. Yle voisi luovuttaa jakelunsa CESNETille, kun tuo selvästikin tekee asiat oikein. Eli hyvin. Jahas, soitetut puskurit, yli 400 000 ja kadotettuja yhä 565. Ja Johana Christian Bachan konserttokin kerkes loppumaan. Ai laikit!
The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron