Kuinka monella DAB?

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 15.3.04 - 10:47

Milloin Reiska olet dab-radiosi ostanut ja minkälainen se on tyypiltään? Itse olisin kiinnostunut sellaisesta pastillirasian kokoisesta radiosta, jota kuunnellaan kuulokkeella.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Dab-radio

ViestiKirjoittaja Kallion Reiska päivämäärä 16.3.04 - 12:20

VeHy kirjoitti:Milloin Reiska olet dab-radiosi ostanut ja minkälainen se on tyypiltään? Itse olisin kiinnostunut sellaisesta pastillirasian kokoisesta radiosta, jota kuunnellaan kuulokkeella.


VeHy.lle vastaisin,että ensimmäisen digiradion hankin syksyllä -99 ja kuten usein käy:radiossa oli "penikkatauteja".Radiossa "hirtti" ylen klassinen kiinne,ettei ohjelmaa voinnut kuunnella.Ylen teknillinen osasto tuli kotiini vehkeineen mittailemaan ja heidän digiradio soi ja toimi hyvin.

Kruunuradiossa kone lähetettiin Englantiin ja sieltä radio tuli parin kuukauden jälkeen takaisin maininnalla,että radiossa ei mitään vikaa.Sain uuden digiradion maksamalla noin 170 euroa lisää ja hinta oli jo yli 1850 euroa(noin 11000 markkaa).Uuden Cymbol radion osto ajoittui huhtikuuhun 2000 ja on toiminut hyvin.Mitat radiossa on 430x80x330 mm.Radio liitetään viritinradioon ja kanavia on 7 kpl:tta.Ylen ykkönen,Radio Suomi,Vega,YleX,Ylen Peili;Ylen 1 ja YleQ.

Myös tällä radiotekniikalla menee kovaan(ainakin Englannissa)ja uusia tuotteita tulee kovaa vauhtia lisää.Suosittelen,että menet Kruunuradioon Liisankadulle ja siellä myyjät ovat paljon tietopuolisempia kuin minä. :oops:
Kallion Reiska
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26.9.03 - 11:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 21.3.04 - 2:02

Osoitteessa [url=http=http://www.ogormans.co.uk/DAB.htm]http://www.ogormans.co.uk/DAB.htm[/url] löysin joukon dab-radioiden kuvauksia, mukana myös kaipaamiani taskukokoisia. Hinnat näkyvät olevan tuolla sadan ja kahdensadan punnan välissä. Jos siihen hintaan saisi myös jostain päin Suomea niin minäkin voisin ostaa yhden.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 22.3.04 - 10:44

Yritänpä uudestaan tuota linkitystä, jospa se nyt onnistuisi.

http://www.usb.org/developers/onthego/
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Kuinka monella on DAB?

ViestiKirjoittaja MSANILA päivämäärä 27.3.04 - 16:38

Kuinka monella on DAB, kysyy otsikko. En ole hankkinut DAB-radiota pöydälle, taskuun tai autoon, koska YLE ei ole viiteen vuoteen levittänyt DAB-lähetyksiä Hki-Tampere akselia laajemmalle, ei siis esim. Tku-Pri -akselille.

DAB-radio mahdollistaisi sen, että muutkin kuin pääkaupunkiseutulaiset voisivat kuulla YLE:n kanavia Radio Peili (maanmainio asiapuhekanava), YleQ (hieman varttuneemmallekin jotain toisin kuin YleX:n laita on), Ylen Klassista tai Capital FM:ää (jossa nimestä huolimatta on muillekin kuin pk-seutulaisille kuultavaksi kelpaavaa). Olenaista on, että DAB mahdollistaisi myös mobiilikuuntelun.

YLE:llä näyttää olevan ylimmän johdon kautta personaaliunioni johtavaan mobiilitekniikan yritykseen, mutta tästä ei näytä tässä digitaaliradion kohdalla olevan hyötyä, ehkä päinvastoin.

YLE ei ole vastannut kyselyyni siitä, miksi DAB-lähetysaluetta ei levitetä. Digitasta sen sijaan tuli ystävällisesti rehellinen vastaus. Sieltä todetaan, että DAB-projekti epäonnistui surkeasti. Seuraavassa lainaus Digitan vastauksesta:

lainaus alkaa:


DAB-koeverkko, joksi se jäi, ei laajene ehkä vuosikymmeniin. Siihen osallistuneiden yhtiöiden visiot epäonnistuivat täysin. DAB-laajenee valtakunnalliseksi digi-TV:n kautta.

Terveisin Digita Oy

lainaus loppuu


Digitasta vastattiin vielä jatkossa seuraavaa

lainaus alkaa:

Kiitoksia kommenteista.

Olen kanssanne samaa mieltä,että DAB-pitäisi olla maan laajuinen.
Kun toisaalta haluttiin kilpailua,johti se siihen,että kaikenlaisia kaupallisia asemia on tullut,kuin sieniä sateella.Samoin melkoinen määrä niitä kuolee vuosittain kannattamattomuuteen.

Vaade, että Ylen olisi pitänyt rakentaa kaikille verkko, oli kohtuuton. Kun nyt on kaiken kaikkiaan toistasataa eri asemaa, ei minkään yhden yrityksen talous sitä kestäisi, ei edes Nokian. Rahoitus joka olisi hoidettava yhdessä, ei tappiollisten miniasemien vuoksi onnistu. Tähän tuo äärimmäinen vapaus on johtanut. Lähettämään ollaan halukkaita vaikka Sansibarilaisen alkuihmisen bambu/koralli soittoa, mutta kun puhutaan rahasta maksajan pitäisi olla joku muu kuin lähettäjä.

Parempia aikoja odotellessa.

lainaus loppuu


Mobiilin it-teknologian huippumaassa (?) digitaaliradiota tulisi kuunnella kaapelin päähän kytkettynä – televisiosta. Verrannollista olisi, jos mobiilien NMT-kännyjen jälkeen olisi tullut GSM-känny, jota voitaisiin käyttää vain kaapeliin kytkettynä – mutta vain jos välissä on faxi ja digiboxi?

Rahaa YLE:llä pitäisi olla. Sitä se on saanut lähetinverkkonsa myynnistä Digitalle. Rahaa kaiketi on, koska YLE:llä näyttää olevan varaa sijoittaa yhden orkesterin tiloihin noi 25 meuroa (Hkin Musiikkitalo) ja käyttökuluihin jatkossa. Kun rahaa on, digiradion tulemisen esteenä on joko tahtotilan puute tai tietotaito?


Parempia aikoja odotellessa, tosiaan.
MSANILA
MSANILA
 
Viestit: 3
Liittynyt: 24.2.04 - 13:56

Re: Kuinka monella on DAB?

ViestiKirjoittaja Kallion Reiska päivämäärä 27.3.04 - 18:18

MSANILA kirjoitti:Kuinka monella on DAB, kysyy otsikko. En ole hankkinut DAB-radiota pöydälle, taskuun tai autoon, koska YLE ei ole viiteen vuoteen levittänyt DAB-lähetyksiä Hki-Tampere akselia laajemmalle, ei siis esim. Tku-Pri -akselille.

DAB-radio mahdollistaisi sen, että muutkin kuin pääkaupunkiseutulaiset voisivat kuulla YLE:n kanavia Radio Peili (maanmainio asiapuhekanava), YleQ (hieman varttuneemmallekin jotain toisin kuin YleX:n laita on), Ylen Klassista tai Capital FM:ää (jossa nimestä huolimatta on muillekin kuin pk-seutulaisille kuultavaksi kelpaavaa). Olenaista on, että DAB mahdollistaisi myös mobiilikuuntelun.





Parempia aikoja odotellessa, tosiaan.


Kiitän MSanilaa tiedoista ja ilmoitan että olen yksi "onneton" joka on radion hommannut.Meitä tyhmiä ei ole kuin alle tuhannen.Silloin kuin radion ostin (noin 5 vuotta),niin otin yhteyttä Ylen tekniseen osastoon ja sieltä kehuttiin DAB-radion tulevaisuutta ja suuria mahdollisuuksia.Itse olin innostunut tekstystietoihin,mikä juoksi näytössä.Sekin on nyt otettu pois klassiselta puolelta.Kävin kuitenkin Digikanavalla ja sieltä lujin,että tekstytys palaa ensivuonna? :oops:
Kallion Reiska
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26.9.03 - 11:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 7.4.04 - 16:02

Olen tänään ollut kotosalla kun lievä tauti iski ja olen yrittänyt lievittää oloani radiota kuuntelemalla. Olen yrittänyt vanhahkolla htv:n kaapeliin kytketyllä sterolaitteistolla, kolmella pikkuradiolla joita ennen sanottiin matkaradioiksi ja yhdellä korvalappuradiolla. Kaikille näille on yhteistä se, että kuuntelua häiritsee korvin kuultava särö. Pienempiä radioita joutuu kääntelemään ja vääntelemään ja etsimään parempaa paikkaa muuten lähytys voi häipyä kokonaan särinän alle. Stereoräkkiä en pysty kääntelemään joten olkoon siinä missä nyt on. Nyt mulla soi pojan vahvistimen kautta kytrketty virolainen verkkoradio, joka tulee säröstä vapaana mutta ei se taida laadultaan ihan sataprosenttista hifiä olla, ihan nautittavaa kuitenkin.

Autoradiossakin esiintyy samaa ilmiötä, sen lisäksi siinä kiukuttaa Radio Suomen vaeltelu asemalta ja samalla myös ohjelmasta toiseen, laitteessa on kuulemma jokin rds. Kehä kolmosta ajettaessa voi kuunnella vuorotellen Ylen aikaista, Itä-Uusimaata, Länsi-Uuttamaata ja Hämettä. Radio vaihtaa asemaa kesken lauseen ja kun sitä on aikansa kuunnellut niin alkaa olla kypsä vaihtamaan vaikka Novalle. On siinä jossain nappi, jolla vaeltelun saa kytkettyä pois mutta sen sijainti täytyy opetella joka kerta erikseen eikä asetus pysy kun radion sammuttaa.

Toisiko dab-radio parannusta tähän särinäongelmaan?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Kuinka monella DAB

ViestiKirjoittaja htvuori päivämäärä 26.4.04 - 15:57

Tätä keskustelua on näköjään käyty jo pitkään ja digiradion omistajia on löytynyt peräti vähän. Ehkäpä saan siis kertoa oman tarinani asiasta.

Muutin digiradion kuuluvuusalueelle viime syksynä ja asian huomattuani
aloin haeskella budjettiin sopivaa vastaanotinta. Hämmästyttävä yhteensattuma kohtasi lokakuussa, kun sain sattumalta selville, että Boschin viimeiset Suomeen tuodut PC:n lisäkorteiksi rakennetut DAB-radiot oli juuri laitettu poistomyyntiin. Sain toisen jäljellä olleista korteista ja antennin murto-osalla niiden alkuperäisestä hinnasta. Yhden kerran onnistuin jopa kuulemaan kortilla sen verran jotain, että uskoin laitteen olevan ehjä, mutta yleensä sillä ei löytynyt kantoaaltoa ollenkaan. Jatkoin yrittämistä muutaman päivän välein antennin sijoitusta ym. korjaillen ja samalla kävin kirjeenvaihtoa ensin Ylen ja sitten heidän opastamanaan Digitan kanssa. Ensimmäinen henkilö, jolle sähköpostia Ylessä lähetin, ei vastannut mitään, toinen sitäkin nopeammin. Hän osasi neuvoa kääntymään Digitan puoleen, mutta antoi yhteystiedon henkilölle joka ei enää ollut Digitan palveluksessa, eikä siis tietenkään mitään vastannut. Kun Digitalta lopulta sain käsiini henkilön, joka asiasta jotain tiesi, hänkin vastasi melko hitaasti, mutta kun lopulta sen teki, kertoi, että he olivat tarkistaneet Ylöjärven lähetyslaitteistonsa ja sen asetukset, joten kyllä nyt pitäisi kuulua. Ei kuulunut, mutta vajaan viikon kuluttua asema yllättäen heräsi henkiin ja on siitä alkaen kuulunut ihan niin hyvin kuin pitääkin. Nyt olen siis parin kuukauden ajan päässyt kokeilemaan tuotakin tekniikkaa ja äänenlaatuun olen kyllä tyytyväinen, ohjelmiin en ihan niin selvästi. Tällä palstalla onkin jo Ylen klassisesta valitettu tarpeeksi, joten ei minun tarvitse enää lisätä, vaan riittää samaa mieltä oleminen. Hyvä esimerkki siitä, miten olemattomiin on tekniikkabudjettikin kutistettu, näkyy siinä, ettei edes radioaseman lähettämää kellonaikaa saatu kesäaikaan ennen kuin siitä pari viikkoa oikean siirtymäajankohdan jälkeen huomautin.

Näiden kahden tapahtumaketjun perusteella olen alkanut epäillä, ettei koko Tampereen seudulla ole ketään muuta digiradion kuuntelijaa kuin minä. Tai jos on, on vielä passiivisempi ottamaan yhteyttä ongelmien kohdatessa.

Noita Boschin kortteja pitäisi Suomessa olla melko monta, joten kysynpä samalla, onko tällä foorumilla kuulolla ketään, joka olisi saanut sen mukana tulevan ohjelmiston tallentamaan ohjemaa koneen levylle?
htvuori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 26.4.04 - 15:18
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 26.4.04 - 16:15

Yhä useampi tuntuu epäilevän koko dab-uudistuksen tarpeellisuutta ja mielekkyyttä ja perustelevat mielipidettään mm. internetin valta-asemalla. Voi olla, että nykyinen db-tekniikka jää aikoinaan välivaiheeksi mutta kyllä vanha fm-tekniikkakin on tullut tiensä päähän. Vahinko, että starttivaiheessa ei ollut tarjolla, edes rahalla, vastaanottimia, niidenhän kautta leviäminen olisi alkanut. Kyllähän me edelleenkin puhuisimme puhelumme vanhaa nmt-tekniikkaa käyttäen jos gsm-puhelimia ei olisi tullut myyntiin saamaan aikaa kuin verkkojen rakentaminen käynnistyi. Ajatelkaapas, vain joillakin innokkailla olisi alennushyllystä ostettu gsm-puhelinkortti PC:ssään eikä siihenkään saisi xp-ajureita. Soneran tuki olisi tietenkin samaa luokkaa kuin htvuoren Digitalta saama.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Että onko niitä vastaanottimia

ViestiKirjoittaja Tuija Aalto päivämäärä 27.4.04 - 0:36

Kyllä maar tuota digiradiovastaanotinvalikoimaa alkaa jo olla olemassa, Iso-Britanniassa ainakin, jollei vielä täällä meillä. Oheisessa kuvassa esimerkiksi väläys Lontoosta Heathrown lentokentän elektroniikkakaupan radiohyllystä: http://koti.welho.com/taalto2/DAB/dab/d ... toossa_jpg

Kannettavaa vastaanotintakin alkaa olla useampaa sorttia. Tax free - hinnat kyllä vielä sadan punnan huonommalla puolella. Ja liekö säästetty taajuusalueiden skaalassa - myyjä ei kuulemma uskaltanut mennä takuuseen, että laitteet toimisivat Suomessa. Hyllyn reunassa olevassa lapussakin sanotaan "for use in the UK only".
Tuija Aalto
YLE
 
Viestit: 88
Liittynyt: 6.3.04 - 13:02
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuinka monella DAB

ViestiKirjoittaja Kallion Reiska päivämäärä 27.4.04 - 7:20

Lainaus:
[quote="htvuori"]Tätä keskustelua on näköjään käyty jo pitkään ja digiradion omistajia on löytynyt peräti vähän.


Voi kun puhut viisaita!Minulla on ollut 1990-luvun lopusta lähtien DAB-radio,ja olen tällä hetkellä sitä mieltä,että radioitten osto ei lisäänny ja Yle kun juoksee katselijalukujen perään,koko homma lyödään "läskiksi".

Ylen klassisen digiohjelmasta olen samaa mieltä,eli ei
miellytä.

PS Kello on 9.25 ja jo 9.05 täytyisi tulla Mendelssonhin sinfinoita,mutta vain pienon pimputusta.Ei edes ohjelmat ole ajassa eikä kukaan valvo musiikkia.
Kallion Reiska
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26.9.03 - 11:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 27.4.04 - 9:27

Mikäs siinä on ettei kaikkia Yleisradion ohjelmia saada dab-tarjontaan? Jos tarjolla on vain Peili ja Klassinen sekä muistaakseni Q niin eihän sadan euron vehejettä kannata niitä varten ostaa. Ja jos Nova ja Kiss olisivat mukana niin uskoisin kiinnostusta löytyvän enemmän. vaikka molempia kanavia tunnutaan tässä foorumissa katsottavan nenänvartta pitkin niin on niiden osuus kuuntelusta sen verran suuri, että niillä olisi merkitystä.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Kaikki YLEn kanavat kuuluvat DABissa

ViestiKirjoittaja Tuija Aalto päivämäärä 27.4.04 - 11:19

VeHy kirjoitti:Mikäs siinä on ettei kaikkia Yleisradion ohjelmia saada dab-tarjontaan?.


Jo vain kuuluvat kaikki YLEn kanavat DABissa. Tsekkaa täältä faktat: http://www.yle.fi/yleista/radio_muut.shtml
Viimeksi muokannut Tuija Aalto päivämäärä 27.4.04 - 20:05, muokattu yhteensä 1 kerran
Tuija Aalto
YLE
 
Viestit: 88
Liittynyt: 6.3.04 - 13:02
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 27.4.04 - 12:25

Hienoa, luulotkin kannattaisi joskus päivittää aja tasalle vaikkei tiedolla niin väliä olisikaan.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Re: Kaikki YLEn kanavat kuuluvat DABissa

ViestiKirjoittaja htvuori päivämäärä 4.5.04 - 15:26

> Jo vain kuuluvat kaikki YLEn kanavat DABissa. Tsekkaa täältä faktat:
> http://www.yle.fi/yleista/radio_muut.shtml

Valitettavasti ei tuollakaan sanota, että kaikki kanavat kuuluisivat DAB:issa, vaan digitaalisina. Siis tarkemmin katsoen Internetissä. Siellä niiden kuunteluun ei tosiaan tarvita edes DAB-vastaanotinta, mutta mielellään laajakaistayhteys, jollaista taas ei totisesti kaikilla ole.

Lisäksi DAB-kanaviakin on koottu erilaisiksi kuuden kanavan paketeiksi, ensembleiksi, joista ei ainkaan Tampereella kuulu kuin yksi.

Suomen ensimmäiseksi digiradiokanavaksi mainostettua Peiliä en ole koskaan kuunnelllut DAB:ista pitempään, mutta analogiavastaanottimesta kuunneltuna sen hyppiminen Ylen kanavalta toiselle ilman mitään havaittavaa logiikkaa ja usein kesken toimittajan lauseen, jopa sanan, on sen verran rasittavaa seurattavaa. ettei sitä kauaa kerrallaan kestä.
htvuori
 
Viestit: 2
Liittynyt: 26.4.04 - 15:18
Paikkakunta: Tampere

EdellinenSeuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron