Ylessä ei mitään hyvää?

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Ylessä ei mitään hyvää?

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 27.4.04 - 17:49

Leena Virtanen esitteli Hesarissa Pro Yleisö -liikkeen kirjan Yleisön puolesta. Puheenvuoroja mediakeskusteluun, toim. Helimäki - Pavas - Riuttu (HS 27.4.2004). Virtasen mukaan opus on seniorien yksipuolinen tekele, jossa Ylen esitetään epäonnistuneen seuraamaan yhteiskunnallista muutosta 'modernista jälkimoderniin aikaan'. Yle olisi ajautunut pintapuolisuuden suohon markkinaosuustaistelussaan (aivan kuin joskus olisi ollut ei-pintapuolisen tiedonvälityksen aika).

Kuka tuntee ko. opuksen? Onko vanhusten Yle-käsitys todellakin noin negatiivinen? Missä ovat vuoden 2003 alussa täällä Ykkösen keskusteluissa olleet, jotka kertoilivat mm. Pro Yleisön touhusta - ettekö te voisi hieman valottaa kritiikin taustoja?
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 29.4.04 - 8:36

Vaikea tietää, onko Ylessä (radion puolella) mitään hyvää. Talvella 2003 entistä hyvää poistettiin ja monta kanavaa pilattii, minkä jälkeen Ylen kuuntelu on jäänyt vähemmälle. En jaksa juosta Ylen perässä sitä hyvää etsimässä. Pitäkööt hiekkalaatikkonsa!

Eräs seurauksista: olen alkanut lainata kirjastosta sellaista musiikkia (hyvin eri lajeja), jota ei enää minulla mahdollisina radionkuunteluaikoina radiosta kuule (soittolistat, p****le!) ja teen niistä itselleni tietokoneen "polttavalla" CD-asemalla omat kopiot. Ehkä Ylen johtajat eivät tällaista hakeneet, mutta saiavatpa vaan!
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

Pro yleisö

ViestiKirjoittaja Marja Salonen päivämäärä 29.4.04 - 13:09

Minä olin joissakin Pro yleisön tilaisuuksissa ja sain postia heiltä mutta en ole nyt liittynyt jäseneksi, joten en tiedä miten siellä nyt mennään. Osoitteesta http://www.proyleiso.org voi löytyä asiasta jotakin. Luulen moxun tästä asiasta parhaiten tietävän. Mutta häntä ei ole näkynyt.

Eräässä tilaisuudessa jossa olin, puhuttiin Maailmanpankista ja Kansainvälisestä valuuttarahastosta aivan tuosta noin vain. Tunsin että enpä mitään osaa. Harmittaa, että olen ajanut toisen ohjelman Erkki Kauhasen Takaikkunan päälle, jossa noita aiheita käsiteltiin niin että meikäläinenkin asian tajusi. Käsitteet eivät ole minulle kuitenkaan juustoa leivän päälle. Eivät niin helppoja sentään.
Oma tulkintani liikkeestä oli kuitenkin, että ihmiset olivat tosissaan. Ajatusten: palveluiden vapaa liikkuminen yli rajojen ja säädökset (?), jotka voisivat laittaa meikäläisten yleisradion ikään kuin toisten talutusnuoraan, esille tuominen koin tärkeäksi. On asioita joiden puolesta voisi tehdä jotain jos haluaisi.
tähystyspaikkana Kallio
Käyttäjän avatar
Marja Salonen
 
Viestit: 3274
Liittynyt: 26.9.03 - 19:11
Paikkakunta: Helsinki

Ylen puolesta

ViestiKirjoittaja Marja Salonen päivämäärä 3.5.04 - 13:49

Tämän päivän Hesarissa on vastine Leena Virtasen kirjoitukseen, jossa arvioitiin kirjaa Yleisön puolesta. Aika erikoisen käsityksen ammattiyhdistysten maassa saa siitä, miten vahva ote työnantajalla Ylessäkin työntekijöihin on koska kaikki pyydetyt kirjoittajat eivät ole uskaltautuneet puuhaan (työsopimus juuri pahasti katkolla jne.).

Yleisradio on Suomen kansalaisten omistuksessa oleva laitos. Onneksi. Se ei ole ainakaan nykyisellä valtionyhtiöiden myyntilistalla. Yleisradion tulee palvella kuulijoita eli myös itseään mahdollisimman tasokkaalla ohjelmalla. Rahavaikeudetkin voi ymmärtää, jos niistä avoimesti puhutaan ja asiat selvitetään. Yleisradio on tiedonvälittäjänä sen verran tärkeä, että tiedon tason ja suunnan muuttumisen huomaa helposti.
Viime vuoden uudistus mullisti monen maailmaa. Tutut, pidetyt ohjelmat vaihtoivat paikkaa, ne saatettiin poistaa kokonaan tai kestoa lyhentää. Tällaisesta asiasta on syytä neuvotella yleisön kanssa. Siellähän on Eduskunta edustettuna hallinnossa mutta ehtivätkö kansanedustajat kuunnella kunnolla esim. radiota. Katsovatko he vain TV1:n Itsevaltiaita. Kansanedustajilla on suuri vastuu. Kantakoot sen myös. Heidän on se vastuu kannettava. Jos heillä on älliä, niin aina voi kysyä muulta yleisöltä. Mielipiteitä on löydettävissä vaikka kuinka jos niitä vaan haluaa etsiä.
Ääniradion puolelta Ylen Radio 1 sai vielä kehuja tällä hetkellä. Älköön tämä kanava unohtako mitä se oli, mitä se on ollut vuosikausia ja mitä siinä vielä on jäljellä. Suunta toiseen on vain jäljellä.
tähystyspaikkana Kallio
Käyttäjän avatar
Marja Salonen
 
Viestit: 3274
Liittynyt: 26.9.03 - 19:11
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ylen puolesta

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 22.6.04 - 10:10

Vieraampi, olen huomannut että itseltänikin on Ykkösen kuuntelu jäänyt vähemmälle. Eikä tilalle ole tullut oikeastaan mitään. Työn taustalla soi/kuuluu mikä milloinkin. Eniten harmittaa, että jopa RSO:n konserttien kuuntelu on jäänyt vähemmälle radion ylipäänsä jäätyä vähemmälle.

En nyt puutu tuohon Marjan "ammattiyhdistysten maa" -heittoon. Hän on menossa Hämeeseen, joten kinaaminen jää vähemmälle.
Marja Salonen kirjoitti:Aika erikoisen käsityksen ammattiyhdistysten maassa saa siitä, miten vahva ote työnantajalla Ylessäkin työntekijöihin on koska kaikki pyydetyt kirjoittajat eivät ole uskaltautuneet puuhaan (...)

Yleisradio on Suomen kansalaisten omistuksessa oleva laitos. Onneksi. Se ei ole ainakaan nykyisellä valtionyhtiöiden myyntilistalla. Yleisradion tulee palvella kuulijoita eli myös itseään mahdollisimman tasokkaalla ohjelmalla. (...) Yleisradio on tiedonvälittäjänä sen verran tärkeä, että tiedon tason ja suunnan muuttumisen huomaa helposti.

Minulla ainakaan ei ole YLEn osakkeita. Enkä ole koskaan kokenut, että mielipiteelläni olisi ollut merkitystä YLElle. Päinvastoin. Vuosituhannen Radiouudisus oli kannaltani kehitystä väärään suuntaan. Vieraannutti Ykkösestä.

Vuosiin ainoa hyvä uutinen YLEen liittyen on koskenut "EU:n perustuslakia". Sen takaama tuki lupamaksuvaroin rahoitetuille yleisradioyhtiöille on aitoeurooppalainen ele. Julkinen yleisradiotoiminta ei ole tappolistalla. Euromedia ei amerikkalaistu muuten kuin esteettisesti.

Toivottavasti YLEn toimituksissa huomioidaan asiantila. Julkisen palvelun ainoa olemisen oikeutus on sen demokraattisessa roolissa. Roska ja kaikkinainen katsoja-/kuulijamääriin tuijottaminen sivuun ja kaikkien yleisöryhmien palvelu etusijalle.

Laatua unohtamatta (panen yhden huomion tähän lopuksi kun en viitsi alkaa uutta ketjua):

Katsoimme tänään tunnin Aamu-TV:tä. Aika epäonnistunut jakso. Eli parempaakin on nähty. Ensin joku tutkija puhuu "luonnonvoimasta" ja "luonnonlaista" kännyteknologiaan - sen Verkkoon - liittyen eikä osaa sanoa, miksi kännyt pitäisi "liittää verkkoon" (paitsi pari hölmöä esimerkkiä, kuten että poika nauhoitti radiosta jonkin biisin, jota kuuntelee koulumatkalla ja hän mietti miten saisi ko. kappaleen kavereilleen - suunnitteli siis rikosta), eikä toimittaja osaa kysyä terävästi todellisia hyötyjä ja haittoja. Sitten meidän kaikkien Avaruus- & Teknoguru Jari Mäkinen kertoo tuoreesta "jokamiehen avaruuslennosta", mutta toimittajat eivät edes tajunneet, että shuttlen vei avaruuteen lentokone, joka palasi takaisin maan pinnalle 15 kilometristä, jonne shuttlen jätti, shuttlen noustessa siitä yksinään ilmakehän yläpuolelle, Avaruuteen. Molemmissa tapauksissa ilmeni se, että toimittajilta oli jäänyt osa taustatyöstä tekemättä. Toivottavasti kyse pelkästä juhannuksen odotuksesta.

Frohes Johannis!
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 24.6.04 - 15:43

jatkan meditaatiota...

Päivän (24.6.) Hesarissa Timo Hämäläinen raportoi Avestasta, kans.väl. mediaseminaarista. Kiinnostava tieto Yhdysvalloista: radioasemat ovat siellä nykyään oikeiston käsissä (koska ovat kaupallisia?), kirjoitettu sana (lehdet, netti) jakautuu tasaisemmin dem. vs. rep. -akselille ja presidenttiehdokkaiden kannatus heijastelee vastaajien median seuraamista; Bushia kannattavat radioihmiset, Kerryä kirjoitetun sanan seuraajat!

Toinen kiinnostava tieto Avestasta: Englannissa (ainoastaan kvasi-/neothatcheriläiset uusiokonssut puhuvat Englannin ulkopuolella "Britanniasta", so. siitä historiankirjoista tutusta imperialistisesta öykkäristä, jonka viimeinen edustaja on "brittiläinen jalkapallofani"...) - siis, Englannissa "vakavat lehdet ovat vähitellen vajonneet tabloidien suohon ja myös BBC on retkahtanut 'tabloidien julkkisvetoisiin arvoihin'." Niinpä "(l)iki kaikki brittilehdet (...) ovat tässä pyrkimyksessä puhdistaneet liitteistään pitkät ulkomaananalyysit muodin, viihteen ja ruokareseptien tieltä."

Entä Idässä? "Niin kauan kuin Putin otetaan vastaan lännessä ja hänet nuollaan kiireestä kantapäähän, hänen väkensä voi tehdä mitä se haluaa venäläisille toimittajille", sanoi Anna Politkovskaja.

Tuntuu tutulta?

Ed. viestissä mainitsemani EU:n perustuslaki saattaa osoittautua 'eurooppalaisen sivistyksen' ainoaksi tueksi. Jos nimittäin julkisen palvelun ainoa olemisen oikeutus on sen demokraattisessa roolissa, niin tämä merkitsee joukkoa käytännön toimia Ylen ja BBC:n kaltaisissa organisaatioissa - muuten ne toimivat yleisradiolain vastaisesti.

Suomen tasavallan olisikin aiheellista päivittää lakinsa kiireimmiten.

Veikkaan kuitenkin, että Ylen takahuoneista astuu pian esiin leegio nykyjoukkoviestinnän erityisavustaja-asiantuntijoita, jotka toteavat ettei muutoksiin ole aihetta...

Sateista Juhannusta!
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron