HS katkolla. Mitä tilalle?

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja PedroViti päivämäärä 15.10.09 - 17:54

Tervehdys!
Loppukuusta tulee tältä erää viimeinen numero Helsingin Sanomia. Soitin asiakaspalveluun ja kerroin etten (luultavasti) jatka tämän kauden jälkeen. Siellä muuten palvellaan, näin sivumennen sanoen.
Selvää on, että sanomalehti tulee jatkossakin, mutta mikä sanomalehti. Nyt tulee hesarista pelkkä paperiversio, mutta seuraavasta, oli se sitten HS tai Berlingske Tidende tai vaikkapa The Times tilaan sekä paperiversion että digilehden. Maailma on täynnä kiinnostavia lehtiä, El Pais ja El Mundo ml.

Karsitaan; ruotsalaiset, tanskalaiset ja norjalaiset ovat auttamatta ulkona kuvioista. Vaikka tuossa ensinnä olikin listattuna Berlingske Tidende, niillä on muuten mielenkiintoisen näköiset nettisivut.
Ranskalaiset ja saksalaiset lehdet ovat kisasta ulkona puutteellisen kielitaitoni takia, niitä ei edes harkita vaikka olen matkan varrella joutunut mongertamaan sekä saksaa että ranskaa.
Oikeastaan jäljelle jäävät englannin- ja espanjankieliset lehdet. Onko kenelläkään kokemusta, tulevatko lehdet saman päivän postijakelussa vai vasta seuraavana päivänä?
Hiukan epäilyttää, mutta saattaisi olla, että Madridissa yöllä painettu lehti olisi päiväjakelussa samana päivänä. Mene ja tiedä.

edit: jäi sanomati, että lehden tabloid koko on suuri plussa, mutta ei ehdoton vaatimus. HS saisi ottaa itseään niskasta kiinni ja muuttaa lehden tabloid kokoiseksi.
PedroViti
 
Viestit: 1153
Liittynyt: 26.8.08 - 12:23

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja Arvo Konservatiivi päivämäärä 17.10.09 - 11:53

Eipä taida tulla ulkomaan lehti edes seuraavan päivän postijakelussa? (Posti kuitenkin on oma lenkkinsä ja organisaationsa.) Toivottavasti olen väärässä.

Kuriiripalvelu-tyyppisellä järjestelyllä lehden saanee seuraavana päivänä, ehkä jopa samana iltana (nykyään). Se on varmasti melko kallista, jos on kyse 7-päiväisestä lehdestä.
t: Arvo

Perussuomalaisten syvästi halveksima maailman parantaminen alkaa epäkohtien osoittamisella.
Arvo Konservatiivi
 
Viestit: 1338
Liittynyt: 20.7.04 - 9:30
Paikkakunta: Muuramen kaupunki

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja PedroViti päivämäärä 17.10.09 - 18:40

Arvo Konservatiivi kirjoitti:Eipä taida tulla ulkomaan lehti edes seuraavan päivän postijakelussa?


Minä taas luulen, että se kerkiää hyvinkin seuraavaksi päiväksi, riippuen tietenkin mistä se on tulossa, mutta se on silloin jo vanha lehti. Mikäli lehti tulisi samana päivänä niin myöhemminkin kelpaisi. En lue hesaristakaan aamulla kuin sääsivun, mikä sivumennen sanoen on hesarissa hyvä, ja tilanteesta riippuen vähän kotimaata ja ulkomaata. Monasti on puolet, tai enemmänkin, lehdestä lukematta iltateen aikaan.
Kyllähän lehdet kulkevat, ovat ainakin aiemmin kulkeneet, pitkiäkin matkoja. Suurimmilla lehdillä oli omat lentopostipainokset jne. Tietenkin ulkomaantilaus maksaa enemmän, mutta tuskin sentään kohtuuttomasti. Muistaakseni HS oli ainakin aiempina vuosina Hampurissa rautatieaseman lehtikioskista saatavilla samana päivänä klo 1600 tai saattoi olla silloin jo loppu.
Täytyykin käydä maanantaina pääpostilta kysymässä kuinka lehdet tänään kulkevat. Uskaltaisin melkein lyödä vetoa, että jos lehti ei ole samana päivänä kotijakelussa niin postilokerolta tjs. sen voi noutaa ennen iltateetä.
Jonkinlaista osviittaa saanee rautatieaseman läpi kulkemalla ja katsomalla mitä lehtiä on tyrkyllä.
PedroViti
 
Viestit: 1153
Liittynyt: 26.8.08 - 12:23

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja PedroViti päivämäärä 17.10.09 - 18:54

Netti on ihmeellinen...joskus. http://www.newspaperdirect.com/

Muuten olen sitä mieltä, että tänne on saatava kunnollinen viestien muokkausmahdollisuus.
PedroViti
 
Viestit: 1153
Liittynyt: 26.8.08 - 12:23

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja Arvo Konservatiivi päivämäärä 18.10.09 - 14:47

Sinun tosiaan on tarkastettava tilanne Itellasta. On eri asia tilata sanomalehteä kuin viikko- tai aikakauslehteä: tuttava valitti 1990-luvulla, että (viikkolehti) Die Zeit tulee saksalaiselle tilaajalle perjantaina, mutta hänelle vasta joskus tiistaina. 'Sen siitä saa, kun posti panee sormensa peliin,' hän marmatti.

PedroViti kirjoitti:Minä taas luulen, että se kerkiää hyvinkin seuraavaksi päiväksi, riippuen tietenkin mistä se on tulossa, mutta se on silloin jo vanha lehti ...

Jonkinlaista osviittaa saanee rautatieaseman läpi kulkemalla ja katsomalla mitä lehtiä on tyrkyllä.

R-kioskien lehtitarjonnasta on vaikea tehdä postipalveluja koskevia päätelmiä.

20 vuotta sitten asuttiin Jyväskylässä ja tilanne oli tämä (nykytilannetta en tunne): Rautakirja sai lähetykset Helsinki-Vantaalle, josta se pani lehdet jakeluun oman organisaationsa kautta. (Muistelen hämärästi, että S-ketju käytti jotain toista palvelua saadakseen lehdet hotelleihinsa ja Sokosten lehtipisteisiin.) Olennaista oli, ettei posti käsitellyt ulkomaalaisia sanomalehtiä, jotka levitettiin myyntiin Rautakirjan kioskeihin. Ennen lamaa olivat lehdet Jyväskylässä tarjolla viikonlopullakin vain vuorokauden viiveellä: perjantain lehdet olivat tarjolla lauantaiaamuna, lauantain lehdet sunnuntaina. Samat lehdet olivat käsittääkseni edellisenä iltana myynnissä ainakin Helsingin rautatieasemalla ja vastaavissa paikoissa.

Posti ei tuohon olisi kyennyt, koska sillä ei ollut toimintaa viikonloppuisin. Itellalla taitaa lisähinnasta olla?
t: Arvo

Perussuomalaisten syvästi halveksima maailman parantaminen alkaa epäkohtien osoittamisella.
Arvo Konservatiivi
 
Viestit: 1338
Liittynyt: 20.7.04 - 9:30
Paikkakunta: Muuramen kaupunki

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja Arvo Konservatiivi päivämäärä 18.10.09 - 15:25

Kadehdin teitä, jotka osaatte muitakin kieliä kuin meille taviksille tuttuja germaanikieliä. Juuri espanjalaisen lehden seuraaminen avartaisi kummasti! Englanninkielisistä tarkastaisin Guardianin ja Independentin. Ne eivät ehkä ole yhtä massiivisia paperikasoja kuin Times, mutta journalistisesti hyviä nekin.

PedroViti kirjoitti:Maailma on täynnä kiinnostavia lehtiä, El Pais ja El Mundo ml.


Lehtien koot ovat kiintoisa aihe, ainakin jos on laillani kasvanut ja elänyt pikkupaikkakunnilla: maakuntalehti on helposti mittatikku ja muut ovat kummajaisia. En ole koskaan viihtynyt iltapäivälehtien parissa, mutta vielä 1980-luvulla HS, Uusi-Suomi ja ehkä Hufvudstadsbladet olivat ruhtinaallisen sunnuntain takuu.

Otin aikoinaan muistiin joitakin perustietoja sanomalehtien koosta. Koot jostain syystä vaihtelevat maittain, mutta lyhyestä virsi kaunis - karkean jaottelun mukaan lehti on (suuremmasta pienempään) joko Broadsheet, Berliner tai Tabloid: Broadsheet on "normaali" iso (ja vaihteleva) lehtikoko, Tabloid pienin (kuten iltapäivälehdet Suomessa ja nykyään myös "Husis"), mutta parhaiten omaan käteeni käy Berliner (mm. The Guardian, Le Monde ja Neue Zürcher Zeitung). Berliner-kokoinen lehti ei tuo mieleen halpaa iltapäivälehteä, eivät ainakaan Guardian ja "NZZ". Toisaalta niiden käsittely onnistuu junissa ja linja-autoissa mainiosti.
t: Arvo

Perussuomalaisten syvästi halveksima maailman parantaminen alkaa epäkohtien osoittamisella.
Arvo Konservatiivi
 
Viestit: 1338
Liittynyt: 20.7.04 - 9:30
Paikkakunta: Muuramen kaupunki

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja PedroViti päivämäärä 19.10.09 - 19:46

Arvo Konservatiivi kirjoitti:Kadehdin teitä, jotka osaatte muitakin kieliä kuin meille taviksille tuttuja germaanikieliä. Juuri espanjalaisen lehden seuraaminen avartaisi kummasti! Englanninkielisistä tarkastaisin Guardianin ja Independentin. Ne eivät ehkä ole yhtä massiivisia paperikasoja kuin Times, mutta journalistisesti hyviä nekin.

Pieni "kateenpoikanen" lienee sallittua ja jopa suotavaa. Tarkoitan, että sehän toimii, tai ainakin saattaisi toimia, kannustimena näyttää, että kyllä minäkin. Minulla on tästä omakohtaista kokemusta, joskaan tämä ei liity kieliin. Ei ainakaan suoranaisesti.
Ensimmäisen avioeroni jälkeen, olin usein ystävieni kuskina pidemmällekin suuntautuneilla viikonlopun tanssiretkillä. Minä kun en ryyppää niin sovelluin hyvin kuskiksi. Ok, en siihen aikaan tanssinut kuin "pakosta" ja harvoin silloinkin. Selvinpäin pöydässä istuessani tarkkailin tietenkin ihmisiä sekä pöydissä että lavalla ja tulin siihen hämmästyttävään tulokseen, että jos nuo osaavat tanssia niin kyllä minäkin sen opin. Näin myös kävi.
Asiaan...en suomen lisäksi osaa kunnolla juuri mitään muuta kieltä, mutta olen joutunut työtehtävissä matkustamaan melkoisen osan elämästäni ja pakostahan sieltä tarttuu sana sieltä ja toinen täältä. Toisaalta; olen lukenut koko ikäni ja vapaa-aikana olen viihtynyt hyvin mm. kirjakaupoissa ja lehtikioskeissa tutustumassa antiin. Lehtikioskit etelässä, kuten olette nähneet, ovat paremminkin painotuotteiden supermarketteja kuin meikäläisittän kioskeja. No, tunnin tai puolikkaan kun olet plarannut tarjontaa niin "pakkohan" sieltä on jotain ostaa. Ainakin jos meinaa lähiaikoina tulla uudestaan.
Kiitos mielenkiintoisesta selvityksestä sanomalehtien koosta. Kumma kyllä, minä olen tehnyt sen havainnon, että jos lehti yleensä tilataan, se tulee täyskokoisena. Taas maissa joissa suurin osa myynnistä on irtonumeroa, lehdet ovat pienempiä.
PedroViti
 
Viestit: 1153
Liittynyt: 26.8.08 - 12:23

Re: HS katkolla. Katkesi jo...

ViestiKirjoittaja PedroViti päivämäärä 25.5.10 - 10:13

Jep. Toukokuun 5. tuli viimeinen hesari luukusta ja samalla loppui digiversion lukuoikeuteni. Asiakaspalvelusta kyllä koitettiin tyrkyttää digilehteä muutamaksi kk. ilmaiseksi, mutta kokemukset varsinkin digilehdestä olivat niin huonot, etten hyväksynyt tarjousta.
Asiakaspalvelusta soittivat ja pyysivät kritiikkiä, mutta sitä antaessani, taisivat suuttua. Esitin sentään asian, jos nyt en kohteliaasti, niin kuitenkin asiallisesti.
-HS pilasi sääsivun täysin
a) siirtämällä sen A4 sivulle entisestä A osan "takakannesta".
b) päästämällä innokkaat uudistajat graafisten taulukoitten "luomiseen". Lopputulos oli täysin epäonnistunut.
c) pilkkomalla ja silpomalla Pääkaupunkiseutu tänään/huomenna; Suomi tänään/huomenna kartta ja teksti esityksen. Nythän se on lähes lukukelvoton.

Ehkä pahimman virheen lehden ns. uudistuksessa HS teki pitäytymällä nykyisessä täyskokoisessa julkaisussa. Hesarilla oli "tuhannen taalan paikka" siirtyä tabloid kokoon tiennäyttäjänä. Vaan ei, Janne Virkkunen ja muutama muu muinaismuisto nukkuivat elämänsä tilaisuuden ohi. Kaikin mokomin, valinta oli teidän...ja minun. Minä olen oman valintani tehnyt.
PedroViti
 
Viestit: 1153
Liittynyt: 26.8.08 - 12:23

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 25.5.10 - 10:46

Nuo kaikki moitteesi kohdistuvat ulkoasuun, ei sisältöön. Ei minuakaan kaikki graafiset jipot innostaneet, mutta kyllä minä Hesarin joka päivä luen tarkkaan. Kaupungissa paperilehtenä keittiön pöydällä, maalla verkkolehden isolta ruudulta.

Turun Sanomilta tuli tarjous kolmen kuukauden viikonloppulehdistä, aika edullinen. Ja niin sitten tilasin sen mökille, olenhan minä edelleenkin turkulainen vaikka asunut jo runsaat kaksikymmentä vuotta stadissa. Saas nähdä opinko tuota maakuntalehteä vielä lukemaan.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja PedroViti päivämäärä 25.5.10 - 11:36

VeHy kirjoitti:Nuo kaikki moitteesi kohdistuvat ulkoasuun, ei sisältöön. Ei minuakaan kaikki graafiset jipot innostaneet, mutta kyllä minä Hesarin joka päivä luen tarkkaan. Kaupungissa paperilehtenä keittiön pöydällä, maalla verkkolehden isolta ruudulta.

Olet oikeassa, ulkoasuahan nuo ovat, mutta... kun ulkoasu alkaa vaikeuttamaan lehden lukemista eikä päinvastoin niin jossain on vikaa. Aiemmin avasin aamulla lehden A-osan takasivusta (sää) ja joskus nappasin koko A-osan mukaan, harvemmin sentään, yleensä mukaan lähti joko ulkomaat tai talous.
Turun Sanomilta tuli tarjous kolmen kuukauden viikonloppulehdistä, aika edullinen. Ja niin sitten tilasin sen mökille, olenhan minä edelleenkin turkulainen vaikka asunut jo runsaat kaksikymmentä vuotta stadissa. Saas nähdä opinko tuota maakuntalehteä vielä lukemaan.


Äsh, täytyypä pitää silmät auki, jos vaikka kokeilisi taas Turkkaria. Nyt olen irtonumeroiden varassa ja käyhän se näinkin. Varsinkin kun kävelen Stockmannin ohi päivittäin. Sieltäkin löytyy melko kattava lehtivalikoima.
Ei, potut meinasivat kiehua överiksi.
PedroViti
 
Viestit: 1153
Liittynyt: 26.8.08 - 12:23

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 25.5.10 - 13:22

Maailmankaikkeudessa on vain yksi ainoa asia, jonka yritän aina tehdä järjestyksessä, sanomalehden lukeminen. Siis sivu sivulta, palsta palstalta eikä silloin tarvitse katsella osia ja sivunumeroita. Vaimo vaan joskus yrittää sekoittaa järjestyksen kun satumme samaan aikaan aamukahville. Hän aloittaa aina Kaupunki-osasta ja minua harmittaa vetää se esiin sileästä pakasta.

p.s. Pidän tuosta allekirjoituksestasi. Onko se oma mietelmäsi vai lainaus?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja PedroViti päivämäärä 25.5.10 - 15:22

Ymmärrän hyvin, että harmittaa. Vähemmästäkin.

Kiitos! Pakko tunnustaa, että kyllä se on puhtaasti jostain kirjasta napattu. En vaan millään nyt muista, että mistä.
PedroViti
 
Viestit: 1153
Liittynyt: 26.8.08 - 12:23

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja Puliukko päivämäärä 3.6.10 - 10:20

Hyvä kysymys että mikä lehti voi korvata Hesarin. Löytyykö maalimasta toista lehteä joka voi sen korvata Helsingin seuvun suurkuntaliitoksen, Sipoon ryöstön ja metron laajentamisen intomielisenä kannattajana sekä paremmin pärjäävän Espoon ilkkujana. Mikä muu lehti maalimassa voisi pitää pystyssä Helsingin seuvun päättäjäeliitin (kuten Helsingissä Pajunen ja Espoossa Louko) koskemattomuutta. Ja löytyykö maalimasta toista lehteä jonka poliitillinen toimitus on ympärivuorokautisesti valjastettu tuottamaan negatiivillisia uutisia puoluveesta jonka kannatus on lehden levikkialueella 5%.

Pystyneekö ne espanjalaiset lehet korvaamaan Hesaria tässä asiassa.
Kynttilät palaa, Cafe Oikeiston lopusta neljä vuotta. http://keskustelu.suomi24.fi/node/3826629
Puliukko
 
Viestit: 3031
Liittynyt: 14.3.04 - 21:21
Paikkakunta: Kauppa-auto kulkee.

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 3.6.10 - 13:50

Suomeen kaivattaisiin yleispätevää printtimediaa, joka pystyisi asiasisällössä kilpailemaan Erkon konsernin kanssa ja samalla kirittämään sitäkin nykyistä kovempaan asiasisältöön.
Tässä keskustelulangassa on aiheesta käyty debattia, siellä on mainittu niin Eero Lehdet, Voimat kuin poliittiset viikkolehdetkin. Yksikään niistä ei yksinään kykene kisaamaan HS:n kanssa näkyvyydestä. Mutta sitä teemaa ei ole relevanttia ruveta toistelemaan.
viewtopic.php?f=2&t=82&start=0

Itsekin olen harkinnut HS:n tilaamisen harventamista. Lehti on kallis ja sen tilaaminen tuo hirvittävästi turhaa paperia kotiin...
Ne ovat kaikki
sitä puhetta
joka päivänkin jo
täytyy ymmärtää
(Hannu Mäkelä: Yö soittaa, säv.Säde Rissanen 2007)
___________________________________
Mikko-Oskari Koski
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Re: HS katkolla. Mitä tilalle?

ViestiKirjoittaja Johannes päivämäärä 3.6.10 - 14:23

Onhan meillä toisella kansalliskielellä ilmestyvä Hufvudstadsbladet, jonka avulla taatusti pysyy yhtä tietoisena sekä Suomen että muun maailman tapahtumista kuin Hesarin. Tabloidkokonsa ja sidontansa ansiosta lehteä on miellyttävämpi käsitellä kuin suomenkielistä vastinettaan lukipa sitä sängyssä tai lentokoneessa. Hesarin etusivut ovat tympäiseviä - tänään S-marketin erikoistarjouksia. En tiedä muita ns. laatulehtiä (jollainen kai Hesarikin yrittää olla), jonka etusivut koostuvat pelkistä mainoksista. Arvostan HBL:n monipuolisia kulttuurisivuja, jotka eivät sisällä hömppää. Kalliiksihan nuo lehtien tilaushinnat tulevat vaan onpa maailmassa monta turhempaakin rahanreikää. Paperisaasteen kiikuttaminen keräykseen on erinomaista hyötyliikuntaa.
Johannes
 
Viestit: 681
Liittynyt: 26.9.03 - 8:56
Paikkakunta: Helsinki

Seuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron