Kirjoittaja lasser päivämäärä 4.7.08 - 17:43
Tässä eilen kirjoittamassani oli esillä myös; ravinnon terveysvaikutteet,
keskustelussa huoli ravinto- ja nautintoaineiden kulutuksesta,
josta Enbuske otti lukuja Tilastokeskuksen 2007 kirjasta;
Suomen tilastollinen vuosikirja.
Otan esille vuoden 2005 kirjasta joitakin tiivistelmiä tänne;
"Eräiden ravinto- ja nautintoaineiden kulutus asukasta kohti, 1980-2004" >
Listaan vain vuosien 1980 ja 2004 muutosluvut -
Kulutus kasvanut, kg/vuosien 1980/2004 aikana:
- 32,0 Tuoreet vihannekset (21,1/53,1)
- 13,0 Liha (58,9/71,9)
- 04,6 Vehnä (44,7/49,3)
- 03,6 Muu vilja (9,2/12,8)
- 02,7 Peruna (59,8/62,5)
- 01,9 Alkoholijuomat (6,3/8,2 litraa)
Kulutus vähentynyt, kg/vuosien 1980/2004 aikana:
- 73,5 Maitotuotteet (263,0/189,5)
- 17,7 Kala (32,7/15,0 < 2003)
- 16,9 Sokeri (36,8/29,9)
- 08,9 Voi (11,7/2,8)
- 05,5 Ruis (20,8/15,3)
- 03,2 Tuoreet hedelmät (49,8/46,6)
- 02,5 Kananmunat (11,7/9,2)
- 01,2 Paahdettu kahvi (10,3/9,1)
- 00,4 Margariini (7,9/7,5)
Näistä kasvuluvuista huomioni kiinnittyy lihaan ja alkoholiin,
jotka kenties kokonaisvaikutuksessa ovat huonompaan...
Laskevista kulutusluvuista huomioni kiinnitty kalaan, rukiin,
ja tuoreet hedelmät määriin, jotka myös heikentäviä vaikutuksia...
Maitotuotteiden huomattavan suuren määrän voin suhteuttaa omaan
kulutuskäyttäytymiseeni, sillä olen armeija-aikojeni jälkeen jättänyt
ruokavaliostani pois melkein kokonaan maitojuomat.
Maidon erityisvalmisteet ovat kuitenkin yhä käytössäni.
Lasse Reunanen / Salo