Yleisradion rahoitus

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja Arvo Konservatiivi päivämäärä 23.10.11 - 9:58

Tietenkin se olisi oikeudenmukaisin: jokainen maksaisi juuri siitä, mitä kuluttaa. -- En otaksu kenenkään haluavan osallistua meidän veteraanimökin lämmityskuluihin (vaikka tönöä onkin pariin otteeseen "peruskorjattu" ja lämpöeristetty, niin silti ylläpitokustannukset ovat huomattavasti korkeammat kuin uuden matalaenergiatalon kustannukset).

Kuten kirjoitin, emme halua poliisivaltiota. Siksi oikeudenmukaisin järjestely ei ole vaihtoehto.
t: Arvo

Perussuomalaisten syvästi halveksima maailman parantaminen alkaa epäkohtien osoittamisella.
Arvo Konservatiivi
 
Viestit: 1338
Liittynyt: 20.7.04 - 9:30
Paikkakunta: Muuramen kaupunki

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 3.12.11 - 2:12

Perjantaisessa Kultakuumeessa (toim. Airikka Nurmela) piti käsitellä "Ylen merkitystä suomalaiselle kulttuurille", mutta 45 minuutin aikana veivattiin kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Studiossa pari nuorisopoliitikkoa ja jankutus sen mukaista.

Elina Ravantti väitti, että Saksassa olisi kaksi julkista yleisradiota. Hankala asia, koska se on liittovaltio: on osavaltiotason sekä valtakunnallisia julkisoikeudellisia yhtiöitä. Esim. ARD ei ole yhtiö, vaan työyhteisö (Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland).

1) Deutschlandradio on julkisoikeudellinen valtakunnallinen radioyhtiö (3 radiokanavaa - Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur, DRadio Wissen - toimipaikat Berlin & Köln).

2) Valtakunnallisen TV-operoija ARD:n Das Erste -kanava - jota Ravantti kaiketi pitää yleisradiona - koostuu osavaltioiden yleisradioyhtiöiden (9 kpl) tuottamasta ohjelmistosta, minkä lisäksi osavaltioiden yleisradioyhtiöillä on omia osavaltiotason (myös radio- !) kanavia.

3) ZDF (entisajan "2. kanava"/"TV2") on julkisoikeudellinen valtakunnallinen tv-yhtiö (toimipaikkana Mainz).

Erilliset radio- & tv-yhtiöt ovat myös Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Tšekinmaalla. Ei välttämättä lainkaan huono ajatus pitää radio töllömöllöstä erillään. Toisaalta Suomelle kivoilla verrokkimailla Itävallalla ja Sveitsillä on ylemäiset möhkäleyhtiöt.

Pari kommentia (ken ihmettelee, mitä horisen, niin uskon ko. Kultakuume-refun löytyvän Areenalta):

§1 Kun muualla Euroopassa julkisoikeudellinen TV voi rahoittaa toimiaan osin mainoksin, niin se johtuu siitä, ettei niillä ollut Suomen lailla Maikkaria, joka oli myös orgaani Ylen rahoittamiseksi. Ne päätyivät pitämän langat omissa käsissään ja siten mainokset luikertelivat julkisen tv:n ohjelmiin. Tilanne oli oikeastaan melko samantyyppinen kautta ns. läntisen Europan. No joka tapauksessa ko. syystä ne yhä hakevat yleisradioyhtiöiden rahoituksesta osa mainosmarkkinoilta. Suomessa poliitikon pöljäkkeet eivät tukeneet Yleä vaan Maikkaria mm. vapauttamalla sen Yle-maksuista, millä tietoisesti heikennettiin Ylen asemaa.

§2 Kyllä se "dokkarituotantokin" on kulttuurituotantoa!

§3 Modernin musiikin kehitykselle oli keskeistä mm. Kölnin radion elektronistudio. Siis eri juttu kuin 1800-luvun viihdemusiikin kanssa.

§4 On lapsellista pelotella ihmisiä sillä, että budjettirahoitteinen Yle olisi aina hallituksen vallan alla - lailla voidaan estää se, että hallitus voi mielivaltaisesti sormeilla Yle-budjettia saati ohjelmapolitiikkaa. Tätä ei vain haluta myöntää, kun yksisilmäisesti ajetaan omaa ideologiaa.

§5 Hösärin arkistoissa ei ole sellaista haastattelu- ja dokumentaatioaineistoa, jollaista Suomessa on vain Ylellä. Häsörin muisti on myös valikoivaa.

Aijuu, tänä iltana olen kuunnellut Tšekin radion D-dur -kanavaa, jolla on soitettu mm. Luigi Dallapiccolan musiikkia. Harvinaista herkkua täällä Suomessa. Nyt tosin soi František Xaver Richterin perinteinen e-molli -konsertto huilulle ja pienehkölle kamarikokoonpanolle...
The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja Arvo Konservatiivi päivämäärä 3.12.11 - 9:45

k-meleon kirjoitti:Perjantaisessa Kultakuumeessa (toim. Airikka Nurmela) piti käsitellä "Ylen merkitystä suomalaiselle kulttuurille" [...] ko. Kultakuume-refun löytyvän Areenalta


Ei ole, ainakaan vielä. Löytyi kyllä pari Rosa Liksom -juttua. Niitäkään en saanut liikkeelle (osin Firefoxin turva-asetustenkin ansiosta).
t: Arvo

Perussuomalaisten syvästi halveksima maailman parantaminen alkaa epäkohtien osoittamisella.
Arvo Konservatiivi
 
Viestit: 1338
Liittynyt: 20.7.04 - 9:30
Paikkakunta: Muuramen kaupunki

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 9.12.11 - 11:06

The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja kritiikki päivämäärä 9.12.11 - 17:30

Pääasia olisi, että se rahoitettaisiin miten vaan, koska YLE on suomalaisille tärkein mediaväline.

Sen ohjelmapolitiikkaan ei pitäisi tehdä muutoksia, vaikka YLE:n johto (kokoomukselaisjohto) tekee siihen koko ajan muutoksia,- ja ne ovat niitä itseään suosivia poliittisia muutoksia.

Se myy (kokoomus myy) niitä lähellä oleville kaupallisille paskakanaville YLE:n katsotuimpia ohjelmia, koska sitä kautta ne voivat muuttaa ne rahaksi,- joka tulevat lopulta niiden itsensä taskuihin.

Olen täysin varma, että nyt YLE:ssa bulvaaneina toimivasta kokoomusjohdosta iso osa on kytköksissä olemassaolevaan kaupalliseen hömppäjournalistiikkaan.
Mtv3 tulee lähinnä mieleeni... On toki muitakin, kuten paikallisradioita.

Kokoomuksen ajatus on hajauttaa media niin, ettei tavallinen kansalainen mitenkään pysy kärryillä.
Esim. yhteiskuntakriittiset ohjelmat eivät tulisi enää yhdestä tuutista,- eikä oikeastaan mistään tuutista, koska kaupallisia mulkkuja ei kiinnosta tutkiva yhteiskunnallinen journalismi.

No, olisihan minulla vaikka kuinka paljon aiheesta sanottavaa, mutta on tässä tärkeämpääkin tekemistä.

Mm. jauhelihakastikkeen valmistaminen, joka nyt juuri on työn alla.
kritiikki
 
Viestit: 3073
Liittynyt: 26.9.03 - 16:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 15.12.11 - 13:09

Päiväuutisissa sanottiin jotain Yle-verosta (kuulin vain lopun). Näjemmä henk.koht. vero, joka kannetaan...tuloveroista, vai mistä? Latekin on tytyväinen. Kiitteli kansanedustajia ja vähän ministeriäkin, että oikeudenmukaisuus on taattu, kun jokainen (aikuinen, täysi-ikäinen) osallistuu Yle-ylläpitoon.

Kysymys: jos Yle-vero on henk.koht., niin miten Ylestä hyötyvä yrityselämä osallistuu Yle-ylläpitoon? Otaksun että osallistuu. Eli että Yle-vero ei olisikaan henkilö-kohtainen, vaan veroa kannettaisiin verotettavilta, siis myös yhteisöiltä ja yrityksiltä? En tiedä.

Saa nähdä mitä tästäkin tulee...
The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja PedroViti päivämäärä 15.12.11 - 21:23

Mikäli hesariin on uskominen niin "paketti" on kasassa ja "homma kypsä".

"Verotuksen yhteydessä maksettava Yle-maksu olisi suuruudeltaan 50–140 euroa. Toisin kuin talouskohtainen tv-maksu perittäisiin uusi maksu jokaiselta tulonsaajalta. Maksun suuruus riippuu tuloista. Alle 7 000 euroa vuodessa ansaitseva ei maksa mitään.

Täyden 140 euron vuotuisen Yle-veron joutuu maksamaan jo 22 000 euron vuosituloilla. Kun vero on tulonsaajakohtainen, niin kahden tulonsaajan perhe, jossa molempien tulot ovat ylärajalla tai sen ylitse, joutuu maksamaan enemmän kuin on nykyinen tv-maksu. Se nousee ensi vuonna 252 euroon

Vuonna 2013 Yle-veron tuotoksi yksityishenkilöiltä arvioidaan 480 miljoonaa euroa. Ylen rahoituksen tasoksi on sovittu 500 miljoonaa euroa, joten myös yritykset ja muut yhteisöt joutuvat maksamaan Yle-veroa.

Alle 400 000 euron liikevaihdosta maksua ei vielä mene, mutta 400 000–1 000 000 euron liikevaihtoa pyörittävältä yritykseltä maksu on runsaat 300 euroa ja sitä suuremmilta yrityksiltä yli 600 euroa vuodessa. Yrityksiltä perittävän veron tuotoksi arvioidaan 22 miljoonaa euroa."

En kyllä ymmärrä miten 300 euron maksu yritykseltä voi olla järkyttävä kuten alla sanotaan lainauksena. Tavallinen pienillä tuloilla elävä veronmaksaja, kuten esim. minä joudun maksamaan vuodessa 140 euroa ja saan siitä vastineeksi... niin mitä? Huonosti kuuluvan ylen puheen ja halutessani muutkin radiokanavat. Ok, maksetaan sillä ei ilmaisia palveluksia ole. Jostain radion kulutkin on revittävä vaikka pientä se on sontalooraan nähden. Maksetaan jos se tuolla tasolla pysyy... mikäli ei niin huomautan vaan, että ruuti on kuivaa.

"Ryhmäjohtaja Jan Vapaavuoren (kok) mukaan kokoomus hyväksyi mallin yksimielisesti, mutta erään ryhmäkokouksesta poistuneen kansanedustajan mukaan maksun suuruus pienyrittäjälle on "järkyttävä"."

edit: Uskokaa pois, että kun tuo homma lyödään paperille ensivuonna niin numerot ovat jo aivan toisenlaisia. Saattaapi olla, että tuplaantuu tai triplaantuu ja palvelu huononee samassa suhteessa. Eli jos maksu tuplaantuu niin ohjelmatarjonta on tuplaten niin huonoa kuin nyt ja jos triplaantuu niin -tarjonta on kolmekertaa niin huonoa kuin nyt.
PedroViti
 
Viestit: 1153
Liittynyt: 26.8.08 - 12:23

Yle-vero

ViestiKirjoittaja lasser päivämäärä 16.12.11 - 19:40

Tämä nimike Yle-vero vielä väljästi yrityksille ja erikseen yksityisiltä aikuisilta verotettavaa.
YLE Uutiset sivulla: http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2011/12 ... 05693.html
Tekstissä sanottu 7813 euron vuositulot verotuksen alarajana 50 euroa / henkilö ja
21 875 eurosta alkaen yläraja 140 euroa / henkilö.
Laskemalla kerroin 0,64% x 22 000 euroa = 140,10 euroa ja 0,64 x 7828 = 50,10 euroa...

Harvalle perheelle tulee vero 2 x 140 euroa... Mikäli perheessä aikuisia lapsia niin silloin voi
140 euron kerroin poikkeuksellisesti perheessä olla yli 2 x 140 euroa - mikäli ymmärsin oikein?
Myös se, että on kyse ansio- ja pääomatulojen kertymästä tuo mahdollisuuden välttää veroa
vähennysten muodossa, jota monet hyvätuloiset hyödyntää muutenkin veroalennuksena.
Pitäisikö verovähennyksen mahdollisuus poistaa?

Viestintäministeri Krista Kiuru sanoi kyseessä olevan "pitkäaikainen ratkaisu -
siis; jos ei syytä mallia tarkastaa...
Jokin hintatason tarkennus kuitenkin Yleisradion toimitysjohtaja Lauri Kivisen mukaan tehdään,
mutta siitä ei vielä tarkemmin tietoa ollut...
Toteutuva hintatason muutos (inflaatio -prosentti / vuosi) tulisi kokonaisuutena tarkastaa
samoin vuosittain vertautuville em. luvuille, ettei maksukertymä vähitellen siirry pienituloisille.
Muutenhan vuosien mittaan runsaan 100% nykyarvon inflaation seurauksena yläraja (140 euroa)
toteutuisi lähes kaikkien maksettavaksi (poislukien perheen verovapaat).

YLE Uutisten keskusteluissa rönsyilevää kommenttia, joten nyt vaan tämä tekstini tiedoksi.
Lasse Reunanen / Salo
lasser
 
Viestit: 2729
Liittynyt: 26.9.03 - 13:18
Paikkakunta: Salo

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 17.12.11 - 2:35

On tuossa se erinomaisen hyvä puoli, että se on progressiivinen eikä tasavero, kuten mediamaksu olisi ollut. Saamme nähdä, miten se käytännössä vaikuttaa -eli paraneeko Ylen ohjelmiston taso, kun paketti jatkossa on korvamerkityllä verolla jokaisen kansalaisen osaltaan kustantama..!
Ne ovat kaikki
sitä puhetta
joka päivänkin jo
täytyy ymmärtää
(Hannu Mäkelä: Yö soittaa, säv.Säde Rissanen 2007)
___________________________________
Mikko-Oskari Koski
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 17.12.11 - 14:41

Kiitos infoilusta, ihmiset. Ei tuo suunnitelma paha ole.

(Kävin kirjoittamaan Ylen "kehittämisestä", sitten huomasin ketjun vääräksi...)
The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

Lupatarkastajat

ViestiKirjoittaja lasser päivämäärä 17.12.11 - 15:06

Verottajalle tämä uusi järjestelmä toisi joitakin lisätyövuosia / henkilöstössä, mutta sitten vastaavasti
vähenee tämä nykyinen tv-luvan henkilöiden työvuosia, josko koko systeemi ajetaan alas uudistuksessa?
Kenties nyt kuitenkin vuoden 2012 tv-lupatarkastukseen on tulossa extra-bonusjärjestelmä, jolla kerätään
niiltä hätäisimmiltä maksuvälttelijöiltä siirtymäkorvaus uudistustapahtumaan...
Lasse Reunanen / Salo
lasser
 
Viestit: 2729
Liittynyt: 26.9.03 - 13:18
Paikkakunta: Salo

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 18.12.11 - 11:51

Tämän uudistuksen yhteydessä pitäisi Ylestä karsia julkiseen palveluun kuulumaton mössö: soittolistamusiikki, tyhjän lässytys (Nova-tyyppinen), saippuaoopperat, huuhaan tyrkyttäminen tietona (sitä löytyy esim. TV1:n Puoliseitsemästä) yms. Ne voi jättää kaupallisen radio- ja TV-toiminnan hoidettavaksi.

Silloin maksujakin voisi pudottaa (tai maksuttomuuden tulorajaa nostaa).
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

Re: Yleisradion rahoitus

ViestiKirjoittaja arvieno päivämäärä 18.12.11 - 16:49

Niin, veromallin "etu" kilpailijoiden kannalta on juuri tuo että verojen alentaminen on kovin muodissa, sillähän päästään pikkuhiljaa viimeisestä tiedonvälityskanavasta joka ei ole kenenkään 'luotetun' käsissä.
http://arvieno.com/
arvieno
 
Viestit: 1116
Liittynyt: 28.9.03 - 23:39

Johtajakeskustelu

ViestiKirjoittaja lasser päivämäärä 10.1.12 - 19:17

Huomenna klo 12.15-13.00 Julkinen sana -ohjelmassa keskustelevat
Ylen nykyinen johtaja Ylen entisten johtajien kanssa Yle-verosta...
Lasse Reunanen / Salo
lasser
 
Viestit: 2729
Liittynyt: 26.9.03 - 13:18
Paikkakunta: Salo

Yleisradion prostituutiopalvelun rahoitus

ViestiKirjoittaja lasser päivämäärä 11.4.12 - 19:29

Eduskunnassa käsittelyssä nyt Yleisradiolle viime vuoden puolella ennakoitua rahotusmallia:
http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2012/04 ... 95307.html

Maksu olisi siten 50-140 euroa, mutta; "hyvin pienituloiset eivät veroa maksa"...
Eikö tämä tarkoita prosttuution järjestämistä varakkaille perheellisille,
jossa toinen puoliso varattomana kotioloissa palveluaan tarjoaa?
Kaikille aikuisille se minimi 50 euron maksu, eikä prostituutiota.

Eduskunta suosii alustettua malliesitystä prostituutioon:
http://yle.fi/alueet/hame/2012/04/kansa ... 96981.html
Lasse Reunanen / Salo
lasser
 
Viestit: 2729
Liittynyt: 26.9.03 - 13:18
Paikkakunta: Salo

EdellinenSeuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron