Ensi jaksossa

12. Lämpöä lisää

 

On taas se aika vuodesta, loskaa ja lunta sataa taivaan täydeltä, on pimeää ja liukasta. Oswaldin mitta täyttyy kun hän kupsahtaa kadulle ja arvokas posliiniveistos menee rikki jäisellä asvaltilla.

On aika muuttaa etelään, lopullisesti. Kun vielä vakioasiakas Irma vihdoin saa lampun ostettua,signaali on selvä, Portugal tai Espanja kutsuu Oswald Romppaista.

Emma ei halua, että eno lähtee yhtään mihinkään. Oswald lupaa, että Emma saa asua entiseen malliin asunnossa, lupaa rahaa ja vaikka mitä, mutta Emma ei taivu.

Zutkin on ostanut Oswaldin irtaimiston ja tulee muuttotumppujen kanssa tyhjentämään sitä. Sakke on paikalla ja kun Zutkin heittää jotakin rakastavaisista, Emma saa idean. Hän vihjaa enolle, että hyvä kun menet, silloin hän ja Sakke saavat rakastaa toisiaan rauhassa.

Oswald päättää kuristaa Saken, mutta Sakke puhuu hänelle järkeä, eihän he voisi ajatella sellaista kun ikäero ja kaikkea.

Niin on jäähyväisten herkkä hetki, taksin perävalot häipyvät talven pimeyteen. Kun Sakke ja Emma palaavat liikkeeseen, vihainen Irman mies saapuu palauttamaan lamppua, kaikkea sitä ostetaankin harkitsemattomasti.

Sakke saa syyn soittaa Oswaldille. Onko hän jo ehtinyt nousta koneeseen?

 

11. Naisten kuteissa

Emma esittelee Oswaldille valokuvia isoäitinsä Silvian syntymäpäiviltä. Hienoja otoksia, joissa Kreeta poseeraa etualalla ja Silviasta näkyy puoli käsivartta ja vähän nutturaa. Mutta mikä näkyy oikein hyvin: kultainen, mittaamattoman arvokas Faberge-muna muorin kirjahyllyllä.

Oswald käskee Saken tekemään ostotarjousta munasta. Hän unohtaa kertoa, että Silvia vihaa miehiä. Niinpä Sakke saa heti ovenraosta potkun nivusiinsa ja perässä hiippaileva Zutkin pesäpallomailasta päähänsä.

Ainoa keino saada muna, on pukeutua naiseksi. Sakke kieltäytyy jyrkästi, joten Oswaldin on löydettävä feminiininen puolensa. Hän pääsee sisään Silvian luo ja
heillä on hyvin rattoisaa sherrylasin ääressä. Silviä sanoo inhoavansa mokomaa koris-
temunaa, joka on ollut hänen transumiehensä kotkotuksia. Oswald saa munan ilmaiseksi.

Hän on vessassa raportoimassa onnistumistaan Sakelle kun Kreeta ja Emma ilmestyvät paikalle.

Oswald ottaa jalat alleen. Zutkin saapuu liikkeeseen, näyttää kännykkäkameran kuvia Oswaldista naisena. Hän uhkaa lähettää kuvat iltapäivälehtiin, ellei Oswald myy munaa hänelle. Oswaldin on helppo suostua, sillä kun munan avaa, sisältä kajahtaa nahkahousumusiikki kuin suoraan Saksanmaan oluthallista.

 

10. Pullapojat

Maija lähtee reissuun ja pyytää Sakkea hoitamaan kahvilaa. Poika päättää hieman uudistaa kahvilabisnestä ja ryhtyy itse leipomaan pullat ja muut paakkelsit. Idea on hieno, ikävä kyllä hän ei osaa leipoa.

Kreeta ilmestyy Oswaldin luo matkalaukun kanssa ja ilmoittaa muuttavansa tämän luokse. Koska Oswald epäilee Emman sairastavan anoreksiaa, hän sallii siskonsa jäädä ihan tytön parhaaksi.

Oswald on kahvilan takahuoneessa neuvomassa Sakkea kuinka pullataikinaa alustetaan, kun Kreeta tulee sisään. Oswaldin puhe on niin latautunutta, että homokauhuinen Kreeta kuvittelee miesten olevan ”niissä puuhissa”.

Sakke oivaltaa, että paras keino saada himokas Kreeta kintereiltä, on leikkiä
Oswaldin poikaystävää. Hänen on hieman vaikeata saada pomo ulos kaapista, mutta
kun se onnistuu, Kreetan voi kuvitella juoksevan kauhusta kankeana Vammalaan saakka.

Kaikki on siis hyvin, rauha on taas maassa. Eikä Emmalla ole anoreksiaa, hän vain on kyllästynyt enonsa tarjoamiin antiikkiruokiin: aladoopiin, kielirullaan, kalansilmä-velliin, kutuhaukeen.

 

9. Näyttämön lumo

Emmalla on pulma. Hänen pitää löytää koulun juhliin esiintyjä, mielellään joku muu kuin Kreeta-äiti, joka on innokas tanssahtelemaan milloin missäkin. Hän kysyy enoltaan neuvoa. Oswald antaa vinkin, että sopiva taiteilija löytyy hyvin läheltä. Sillä onhan Oswald esiintynyt paljonkin iltanäyttelijänä. Ja hänellä on paljon teatterimuistoja arvovitriinissä: Pelle Hermannin nenä, Reinikaisen baskeri ja Sinisalon karvareuhka muun muassa.

Mutta Emma päättää kysyä Sakelta voisiko hän tulla bändeineen keikalle. Sakke epäröi, Sakke and the Saints on kuollut ja kuopattu, toisaalta epäkaupallinen reunion-sydeemi voisi olla ok.

Kreeta pölähtää sisään liikkeeseen ja kuulee, että Sakke esiintyy, ihanaa, hän tahtoo mukaan tanssimaan. Hän pakottaa Saken ja Emman treenaamaan kajahtanutta Carmen- esitystä. Emma pyytää enoa hieman kritikoimaan harjoituksia.
Kreeta loukkaa treeneisssä koipensa ja Oswald saa idean. Hän esittää Emman juhlissa Turmiolan Tommin- väkevän draaman huimausaineitten vaaroista nuorison valistamiseksi.

Siis hirveää savupiippuhorroria! Emman häpeällä ei ole mittaa eikä määrää.

 

8. Riemurasia

Oswald ostaa könninkellon auttaakseen naapuriin muuttanutta yrittäjänaista Hannea bisneksen alkuun. Sakke korjaa kelloa ja löytää sen sisältä arvokkaan lakkarasian.
Oswaldille selviää, että Hannen firma onkin seksivälineitten kauppa. Hän saa tuiman moraalisen herätyksen; porno pois Pirkanmaalta ja heti!

Zutkin paljastaa Hannelle, mitä kellon sisältä löytyi. Hän ei tiedä, että Sakke ehti jo solmia miljoonan kruunun kaupat lakkarasiasta ruotsalaisen keräilijän kanssa.
Oswald masinoi seksiliikkeen eteen kunnon manooveria. Emma häpeää enonsa vouhotuksia. Hän kutsuu paikalle poliisit, koska Oswaldilla ei ole mielenosoitukseen lupaa.

Sakke ehtii jo hukata rasian ja miljoona kruunua, kas kun sattui juomaan tuopin tequilaa väärällä hetkellä. Onneksi Maija jälleen pelastaa tilanteen ja rauha laskeutuu pienelle Tammelan sivukadulle. Oswald tunnustaa, että jokaisella on oikeus yrittää, vaikka naapuri lieneekin Virosta tai peräti Liivinmaalta kotoisin.

 

7. Miehinen kauneus 

Emma tahtoo, mutta Emma ei saa, tatskaa nimittäin. Oswald ei voi ymmärtää, kuinka kaunis nuori ihminen haluaa pilata ruumiinosiaan piirustuksilla tai lävistyksillä.
Sakella olisi asiasta karmaisevaa kerrottavaa.

Zutkin käy kahvilassa elvistelemässä. Hän on perustanut tuhannen neliön antiikki-
liikkeen ja hankkinut itselleen henk.koht. stylistin, joka antaa miehelle tiukat puku-
kunto- ja ravinto-ohjeet.

Miehet äityvät lyömään vetoa painonnostosta. Oswaldin on aloitettava armoton kuntokuuri mikäli hän haluaa voittaa. Sakke ja Emma lupaavat auttaa häntä
kaikin tavoin. Oswald lupaa, että Emma saa niitata ihoonsa vaikka kilon suolasilakoita, jos… ja sitten kun.

Kreeta tupsahtaa liikkeeseen ja näkee Saken olkapäässä jotakin hyvin merkillistä. Huhhuh, kaikkea se kolmen promillen humalatila teettää.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, tai ainakin melkein, Oswald voittaa vedon, mutta harhautuu uuteen, vielä rajumpaan kisaan Zutkinin kanssa.

 

6. Pupu pöydällä

Vuosikymmenet Oswald on himoinnut itselleen tukholmalaisen puuseppämestarin antiikkipöytää. Sakke on saanut vinkin, mistä sellainen on saatavilla ja ostaa pöydän
Zutkinin nenän edestä.

Zutkin suuttuu ja julistaa Oswaldille sodan. Mutta tämä ei ole mitään sen rinnalla, että Emma suuttuu enolleen typerän väärinkäsityksen takia ja ilmoittaa muuttavansa pois, Maijan luokse.

Oswald turvautuu pieneen hätävalheeseen ja kertoo Maijalle, millaisia huono-maineisia hamppuveikkoja ja bändikavereita muka ravaa Emman luona. Emman koulun rehtori kuulee valheet ja peruuttaa Emman voittaman stipendimatkan Lontooseen.

Oswald päättää kutsua rehtorin illalliselle ja oikaista ikävät juorut. Rehtori tulee ja iskee silmänsä upeaan antiikkipöytään. Ellei Oswald myy pöytää hänelle, Emma
ei pääse Lontooseen.

Oswaldin sydän itkee verta, ja se repeäisi jos hän tietäisi, että kaiken juonittelun takana on tuo vanha ruumiinryöstäjä Topi Zutkin. 

 

5. Antiikkimissi

Irja Lehmusvuori, entinen missi, elokuvatähti ja aikansa julkkis saapuu Antiikkilöytöön tapaamaan Oswaldia. Mies on kuin halolla päähän lyöty, sillä Irja on hänen nuoruudenrakkautensa, ah, ensilempi ja mitä kaikkea, joka katosi Pariisiin ja makean elämän humuun ja kumuun.

Nyt Irja on palannut Tampereelle ja haluaa aloittaa kaiken uudelleen. Kuinka paljon hän onkaan kaivannut Oswaldia ja ikävöinyt mustaa makkaraa ja kylmää maitoa! Oswald on nyt aivan lovessa. Ilman muuta hän tahtoo naimisiin Irjan kanssa ja totta kai Irja saa avaimen hänen asuntoonsa. Tuon saman avaimen, jota hän ei ole missään nimessä uskaltanut antaa Emman käyttöön.

Ainoa ongelma rakkauden täyttymyksen tiellä on Emma. Irja sanoo inhoavansa Emman Pupua ja vihjaa, että Emman on syytä muuttaa pois Irjan kallisarvoisten pariisilaishuonekalujen tieltä.

Sakke haluaa tehdä vaikutuksen sydämensä valittuun ja päättää antaa kallisarvoisen
Hurriganes-kitaran hänelle. Kreeta tuo Sakelle korjattavaksi separaattoria ja luulee, että hän on tuo unelmien kohde. Hän kärttää mieheltä vastausta niin kauan, että Sakke
luovuttaa.

Mutta Emma ei luovuta. Hän aavistaa, että antiikkimissi halajaa enemmän Oswaldin arvotavaroita kuin hänen sydäntään.

 

4. Vauvakuumetta

Oswaldilla on vaihteeksi saituuskausi. Hän tuo kotiin Maijan kahvilasta myyntiajan
ohittaneita ruokia. Emmalla on herkkä vatsa joka reagoi ikävästi niihin. Oswald
tekee johtopäätöksen pahoinvointikohtauksista, että tyttö on raskaana. Tosi idioottimaista, eihän Emmalla ole edes poikaystävää!

Eräänä päivänä Emma tuo näytille kaverinsa Niteen ja kertoo, että heillä on yhteinen projekti. Oswald kauhistuu, siinä se lapsen isä on! Hän menee täysin sekaisin, kun kuulee vahingossa Emman ja Saken keskustelusta pätkän, jossa Sakke lupaa avustaa
lasta 25 eurolla kuukaudessa.

Siis lapsen isä onkin Sakke, tuo Juudas ex-muusikon hahmossa. Oswald työntää Saken taskut täyteen rahaa, 25 euroa ei riitä mihinkään!

Kreeta on ryhtynyt aktiivisesti hengailemaan liikkeessä. Sakke pyytää häntä mukaan
projektiin ja tottakai Kreeta suostuu kaikkeen, mitä Sakke pyytää.

Oswald on hetken äimän käkenä. Onko Sakke tehnyt lapsen myös Kreetalle. Siitä vauvasta hän ei ota huoltovastuuta!

Onneksi väärinkäsitykset selviävät kaikille muille paitsi Niteelle, joka jää siihen uskoon, että Emma haluaa lapsen hänen kanssaan, vaikka kysymys oli köyhien maiden kummilapsiprojektista.

3. Helppoa rahaa

Sakke on saanut käskyn hankkia liikkeeseen kopiokoneen. Mikäs sopisi paremmin tyyliin kuin vanha Rex Rotary, muistorikkaalta 60-luvulta. Mutta Oswald saa ostoksesta näppyjä, koska kone maksoi peräti satasen. Hän haukkuu apulaisensa maanrakoon.

Emma kopioi internetistä kouluesitelmää naivistisesta taidesuuntauksesta. Parantaakseen arvosanaa hän kopioi myös Nikolai Lehdon taulun, jonka Sakke vahingossa myy hyvällä hinnalla.

Topi Zutkin tarvitsee rahaa ja huijaa sitä Oswaldilta myymällä hänelle kasan kopioituja kiinalaisia antiikkimiekkoja. Oswald suuttuu ja kutsuu paikalle poliisin. Emma luulee, että poliisi jahtaa häntä tauluväärennöksestä. Poliisi juo vahingossa kopiokoneen nestettä ja mitä vielä? Ai niin, Kreeta pistäytyy liikkeessä ja ihastuu
Sakkeen. Tästäkään ei hyvää seuraa.

 

2. Epäraukkamaista

Emma löytää Oswaldin komeroista ihanan mekon ja haluaa panna sen päälleen eka koulubileisiin. Eno kieltää sen ehdottomasti, sillä mekko oli ollut hänen rakkaan edesmenneen vaimonsa päällä silloin kun he tapasivat ensimmäisen kerran kauan kauan sitten.

Oswald tuo mekon liikkeeseen piiloon. Mutta hänen lyhytjärkinen (työnantajan mielipide) apulaisensa Sakke sählää asiat niin, että Emma kuvittelee enonsa antaneen luvan mekon käyttämiseen.

Noh, tietysti mekko tahriintuu bileissä ja sitä kiikutetaan paikasta toiseen. Pahaksi onneksi Topi Zutkin, omalaatuinen antiikkiyrittäjä ja kuolinpesien saneeraaja luulee,
että Oswald on saanut mekon jostain hänen reviiriinsä kuuuluneesta kuolinpesästä. Aika makaaberia!

Tämä häslinki johtaa siihen, että Sakke saa potkut, Emma saa lähteä ja kaunis mekko menee rikki. Meidän komediasarjamme päättyisi tähän, mutta onneksi Maija ottaa ohjat käsiinsä.

 

1. Tyttö maalta

Emma Makkonen, 16-vuotias lukiolaistyttö Vammalasta, on päässyt Tampereen Taidelukioon opiskelemaan. Hänellä on pieni pulma: opiskelukämpässä on homevaurio joten väliaikainen majoitus on tarpeen.

Emman äidin veli Oswald, siis Emman eno, asuu yli sadan neliön lökölinnassa aivan Tampereen keskustassa. Mutta äiti Kreeta ja veli eivät ole oikein väleissä. Kreetan mukaan Oswald on saita ja inhottava ihminen, joka vihaa erityisesti ja nimenomaan nuorisoa.

Emma tarttuu härkää sarvista ja marssii enonsa antiiikkiliikkeeseen reppu selässä ja lemmikkirotta repussa pyytämään yösijaa edes pariksi viikkoa. Eno heltyy pariksi yöksi… väliaikaisesti.

Seuraavana päivänä lemmikkirotta Pupu pääsee irti Oswaldin asunnossa ja pureksii laatikoita, jotka ovat täynnä arvokasta antiikkia. Ja sitten vielä Kreeta ilmestyy paikalle sättimään veljeään. Pahalta näyttää!

Lhet linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Antiikkieno nähtiin YLE TV2:ssa 3.12.2007 - 20.2.2008

YLE Areena

YLE Areena

Ohjelma ei ole Areenassa.
> Katsele muita ohjelmia