Lahti 2001


Ohjaus: Arto Halonen
Tuotanto: Art Films Productions AFP Oy
Arvioitus valmistumisajankohta: 2011

Lahden MM-kisoissa joukolla kärynneiden suomalaishiihtäjien tapaus vahvisti suomalaisen urheilun järjestelmällisen ja pitkäaikaisen dopingin käytön. Se paljasti samalla myös yhteisömme kaksinaismoralismin: sankareita pitää luoda hinnalla millä hyvänsä. Keinoja ei kansalle kerrota, eikä kansa halua niitä tietää.

Talviurheilu ja etenkin hiihto on ollut kansallisen itsetuntomme kohottamisen suurin kulmakivi. Lajin menestyjistä on tehty suuria sankareita. Lahden MM-kisat vuonna 2001 oli valjastettu suomalaisen hiihdon menestysnäyttämöksi. Menestysnäytelmä vaihtui kuitenkin
huikeaksi draamaksi ja tragikomediaksi urheilun raadollisuudesta. Koomisten ja kömpelöiden tapahtumien seurauksena joukko suomalaisen hiihdon suurimmista sankareista kärysi Hemohes-nimisestä plasmalaajentajasta, jolla peitettiin EPO:n eli veridopingin käyttöä. Kukaan urheilijoista ei peittelyä kuitenkaan myöntänyt.

Elinikäisen toimitsijakiellon saaneen hiihdon entisen maajoukkuevalmentaja Kari-Pekka Kyrön avattua sanaisen arkkunsa on koko doping-vyyhti alkanut hiljalleen purkautua. Lahti 2001 on dokumentaarisen draaman muotoon puettu kertomus Lahden tapahtumista, ja
etenee päivä kerrallaan toinen toistaan kummallisimpien käänteiden kautta. Samalla elokuva peilaa urheilua yhteiskuntaamme sekä pureutuu luomaamme sankarimytologiaan, jota ilman emme tunnu selviävän.

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä