Maa joka ei mahtunut isäni taskuun

 Illume Oy
Ohjaus ja käsikirjoitus: Eira Mollberg ja Sanna Liinamaa
Tuotanto: Illume Oy
Arvioitu valmistumisajankohta: 2009
> illume.fi

Elokuva kertoo inkerinsuomalaisen kansan tarinan. Tätä kansaa on huijattu, ahdistettu ja tuhottu kerta toisensa jälkeen. Se on laitettu pakkotyöhön milloin rakentamaan Pietaria milloin teollistamaan Siperiaa, milloin huoltamaan Saksan armeijaa ja sotaa käyvää Suomea. Inkerinsuomalaisten maa on ollut suurvaltojen taistelukenttä: Ruotsi, Venäjän, Neuvostoliiton ja Saksan.

Tarinan alkupuoli on sadunhohtoinen. Yli kaksisataa vuotta inkerinsuomalaiset vaurastuivat huoltamalla Venäjän pääkaupunkia ja hovia – yksi inkerinsuomalaisista päätyi tarinoiden mukaan tsaariksikin. Yhä lähin kylä sijaitsee 10 kilometriä Pietarin keskustasta, eikä ole vaikeaa löytää sieltä suomentaitoista mummoa tai pappaa. Koko ikäänsä he eivät ole kotona saaneet elää. Karkotus on kohdannut jokaisen.

Miksi Venäjällä on jo satoja vuosia asunut suomea puhuva ja suomalaista elämänmuotoa vaaliva vähemmistö? Mitä tapahtui kun heidän asuttamalleen maaperälle rakennettiin Pietari, yksi Euroopan mahtavimmista suurkaupungeista? Mitä vallankumous sai aikaan inkerinsuomalaisten piirissä? Ja ennen kaikkea kuinka tämä kansa haluttiin tuhota ja kolmesti petettiin.

> Lähetä palautetta

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä