Tagikaks

 Katharsis Films Oy
Ohjaus: Kira Jääskeläinen
Tuotanto: Jouni Hiltunen / Katharsis Films Oy
Valmistumisajankohta: 2012
> katharsisfilms.fi

Beringin Salmen rannalla eli metsästäjä nimeltä Tagikak. Hän oli rannikon menestyksekkäin metsästäjä. Kun hän lähti merelle, hän sai aina saalista... Veljekset Kolja ja Sasha ovat tämän päivän Tagikakseja, Siperian Jupik-eskimoiden nuorta sukupolvea. He elävät kirjaimellisesti maailman laidalla, mutta samaan aikaan kuilun reunalla, jos ajattelee heidän tulevaisuuden näkymiään. Tästä voidaan kiittää globalisaatiota ja nykyaikaista mediaa, jotka ovat jo löytäneet syrjäisimpäänkin eskimomajaan.

Veljesten arki saattaa muistuttaa tavallisen venäläisen elämää: heillä on takanaan venäläinen koulutus ja he unelmoivat elämästä kaupungissa tai muutosta rikkaaseen Alaskaan, joka on lähellä. Koljalle ja Sashalle ammatinvalinta on kuitenkin muutakin kuin tie hyväpalkkaiseen työhön. Kyseessä on valinta isän perinteen jatkamisesta tai siitä luopumisesta.

Tagikaks on kertomus kahdesta nuoresta miehestä, jotka yrittävät löytää paikkansa nopeasti muuttuvassa etnisessä yhteisössä. Perinteiseen valaan- tai mursunmetsästyskulttuuriin nojautuvan elämäntavan haastajina ovat köyhyys, alkoholismi ja venäläinen byrokratia. Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo. On vain unelmia ja toiveita paremmasta.

Veljesten kautta kerrotaan Siperian Jupik- eskimoiden tämän päivän haasteista. Harvinainen tilaisuus olla mukana seuraamassa perinteistä siperialaista valaapyytäjä- eskimoiden elämää sisältä päin.

> Lähetä palautetta

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä