Tarinoiden SuomiOhjaus: Benjamin Oroza
Tuotanto: Videokuu Oy, Jussi Oroza

Dokumenttielokuva perustuu liikuteltavassa bluescreen-telttastudiossa kesällä 2009 Helsingistä Sodankylään taltioituihin tarinoihin. Edustavaan osaan näistä sadoista tarinoista voi tutustua sunnuntaisin lähetettävässä TV2 Tarinateltta esittää –sarjassa ja YLEn Areenalla. Tuotannossa on myös 10-osainen radiofeature, joka tarjoaa puitteet pidemmille tarinoille ja monipuoliselle äänikerronnalle. Tavoitteena on lisäksi tarjota nähtäväksi kaikki taltioidut tarinat nettialustalla, jolle on tarkoitus rakentaa kaksisuntainen toiminto, jotta katsojat voisivat lähettää omia tarinoitaan. Kaikkia tarinoita ei ole kuultu - nyt tarinateltta-tiimi kerää voimia uudelle tarinankeruumatkalle.

Kehittelyvaiheessa oleva pitkä dokumenttielokuva on Tarinateltta-hankkeen lippulaiva ja itsenäinen taideteos. Toisaalla Tarinateltta-hanketta voidaan tarkastella yhtenä limittäin ja rinnakkain eri alustoilla polveilevana trans- ja crossmediaalisena suurena tarinana, jolla ei ole loppua, ja joka Tarinoiden Suomi -dokumenttielokuvassa viedän yhä uusille ulottuvuuksille.

Tarinoiden Suomi -dokumenttielokuvan tyylilajista on jo nähty suuntaa antava näyte Tarinateltta esittää TV-sarjan 25 sekunnin alkutunnuksessa. Dokumenttielokuvassa erilaisten bluescreenien, pintojen ja kuvakehysten visuaalisia ja kerronnallisia mahdollisuuksia käytetään tietoisesti hyväksi. Kun näitä taustoja ja kehyksiä kuvataan erilaisissa ympäristöissä, dokumenttielokuvanteosta muodostuu myös yhteisöllinen teos. Näille taustoille voidaan heijastaa tarinoita satunnaisten ohikulkijoiden ihmeteltäviksi. Toisaalta osa tarinoista sijoitetaan otosten sisällä oleviin kehyksiin ja pintoihin vasta leikkausvaiheessa.

Dokumenttielokuvan tarinankertojien tarinat ja niiden herättämät visuaaliset assosiaatiot ovat jatkuvassa vuoropuhelussa. Siirtyminen tarinasta toiseen tapahtuu lähes tajunnanvirtamaisesti.

Lähetä palautetta

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä