yle.fi

Kilpailijat

TIMO HAIMILA, 42, operaattori, Lappeenranta
Timon mielestä kaikki turha tieto on tärkeää – ja tietysti tärkeitä ovat myös Timon koirat Tara, Hulda ja Emma. Agility ja kaverikoiratoiminta ovat rakkaita harrastuksia. Jos Timo voittaisi Kansallistietäjän tittelin, hän omien sanojensa mukaan sekoaisi. Ei köyhälle kauhalla, sanoo Timo.

PERTTI HUOVINEN, 59, aikuiskouluttaja, Ii
Pertti on aktiivinen urheilumies ja Iin Yrityksen puuhamiehiä. Pertin 25-vuotias poika Aki on hänkin innokas tietokilpailija. Kansallistietäjässä isä pääsi kuitenkin poikaa pidemmälle. Pertti toimii myös Oulussa ja Iissä bussi- ja kävelykierrosten oppaana. Paikallishistoria on siis hyvin hallussa.

MATTI JAAKKOLA, 59, varatuomari, Vaasa
Matti rentoutuu lukemalla, kalastamalla ja mökkeilemällä. Iskelmämusiikki osuu ja uppoaa - lempiartisti on Katri-Helena. Tämän lisäksi Matti tunnustautuu myös suureksi operettimusiikin ystäväksi. Mistään hinnasta hän ei laskisi Lahden suurmäestä.

ANTTI JÄPPINEN, 54, työvoimaneuvoja, Suolahti
Antti rentoutuu kalastaen ja mökkeillen. Myös oma kasvimaa ja syksyinen marjametsä saavat osansa. Hänen kaukaisena haavenaan on vielä eräänä päivänä kirjoittaa kirja. Antti on peräti 16-lapsisen perheen kuopus. Hänellä itsellään on kolme lasta ja kolme lastenlasta.

RAIMO KESÄLAHTI, 55, röntgenhoitaja, Kotka
Raimo on aamuvirkku ja ajaa yhteensä kolmentoista kilometrin työmatkan tervehenkisesti polkupyörällä. Raimo rentoutuu KooTeePeen futispelejä seuraten, eikä koskaan sano ’ei koskaan’. Lomalla hän lähtee mielellään synnyinseuduilleen Sallaan.

PETRI KETTUNEN, 41, valtion virkamies, Helsinki
Petri harrastaa liikuntaa paljon ja säännöllisesti. Hän on vielä poikamies eli omien sanojensa mukaan ”villi ja vapaa”. Mistään hinnasta Petri ei söisi mämmiä eikä tanssisi kansantanhuja. Petrin pitkäaikainen haave on matka maailman ympäri.

ANTTI KULHOMÄKI, 34, psykiatrinen sairaanhoitaja, Kuopio
Antti tunnustautuu hevi-musiikin suurkuluttajaksi. Lomansa hän tykkää viettää vaimonsa Anne-Marin sekä 4-vuotiaan Villen ja 2-vuotiaan Vilman kanssa ihan koti-Suomessa. Haaveena on kuitenkin päästä eräänä päivänä paikan päälle katsomaan NHL-kiekkopeliä. Antti rentoutuu usein myös moottoripyörän selässä.

SAMI MÄNTYMÄKI, 37, kehittämissuunnittelija, Seinäjoki
Samin kiinnostus tietokilpailuihin on peräisin jo lapsuudenkodista. Sami seuraa ja huomioi maailmassa tapahtuvia asioita. Hän myös lukee hyvin paljon. Sami asuu vaimonsa kanssa melko lähellä Seinäjoen keskustaa. Lähitulevaisuuden tavoitteena on väitöskirjan tekeminen.

TIMO PAPPINEN, 54, VR:n toimihenkilö, Oulu
Timo luonnehtii itseään laiskanpulskeaksi city-ihmiseksi. Tietokilpailijana hänellä on selkeä tavoite tulla entistäkin paremmaksi. Kansallistietäjäksi. Timo on asunut Oulussa koko ikänsä. Vapaa-aika kuluu tietovisojen, penkkiurheilun ja kevyen kuntoliikunnan merkeissä.

LAURI RANTA, 52, opettaja, Kärkölä
Laurin perheessä lemmikit ovat elektronisia – jokaisella on oma tietokone. Vapaa-aikana hän harrastaa tai ottaa torkut. Lenkkipolulta hänet löytää säännöllisesti. Lauri ei vapaalla ollessaan laadi aikatauluja. Vapaus – ainakin sen illuusio on elämässä tärkeintä, sanoo hän.

HANNU SOININEN, 57, työsuojeluvaltuutettu, Tampere
Hannu on maailman tapahtumia seuraava aamuvirkku ja parantumaton Lapinhullu. Viikonloppuisin hän rentoutuu ottamalla nautinnolliset päivänokoset – ja peräti 19-vuotias kissa Iso-Herra kehrää vieressä. Shakki on Hannulle intohimoinen asia: ”Lähde, josta hyttynen voi juoda ja johon norsu voi hukkua”.

TUOMAS TUMI, 28, lehdenjakaja, Tampere
Tuomas käy viikoittain ainakin neljässä kapakkavisassa ja on aktiivisesti mukana Suomen Urheilutietäjien ja Suomen Tietokilpailuyhdistyksen toiminnassa. Kansallistietäjänkin kohdalla Tuomaksen tavoitteet ovat korkealla.

KARI TUOKKOLA, 55, rekkakuski, Ähtäri
Karin rekassa on radio aina auki. Sieltä hän on saanut hyvät ja laajat perustiedot. Myös kaikenlainen lukeminen kuuluu Karin arkeen. Kari on jalkapallotuomari, vaan ei mikään nuija. Vapaa-aikana hänet löytää useimmin joko urheilukentältä tai jäähallista – ellei hän ole poikennut Esson baariin vaihtamaan kuulumisia.

ANTTI VANNE, 55, lakimies, Helsinki
Antti kertoo laajan yleistietämyksensä ihan vaan tarttuneen takaraivoon viimeisen 45 vuoden aikana. Lempimusiikkinsa Antti löytää 60-luvulta. Etenkin Beatles on rautaa. Musiikki on muutenkin rakas harrastus. Saksofoni soi Antin käsissä komeasti.

TAPIO VÄRJÖLÄ, 59, työtön graafinen suunnittelija, Helsinki
Tapio nimeää lempikirjailijoikseen Aleksis Kiven ja Väinö Linnan. Rentoutuminen on Tapion mielestä helpointa pitkällään makoillen. Ja benji-hyppyä ei mikään mahti maailmassa saisi häntä tekemään. Hyvä elämä on tavoittelemisen arvoista, sanoo Tapio.

PEKKA YLÖNEN, 52, opiskelija, Joensuu
Pekka nauttii sohvaperunana olosta - ristikoita ja sudokuja samalla ratkoen. Hän lukee jopa kymmenen kirjaa kuussa ja on joensuulaisen olutseura Takataskun aktiivijäsen. Tällä hetkellä Pekka opiskelee liiketoimintaa. Verenluovuttajana Pekka on esimerkkitapaus – hän on luovuttanut verta yli sata kertaa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Kansallistietäjä:
YLE TV1 perjantaisin klo 19.30
alkaen 25.1.2008

YLE Areena

YLE Areena

Katsele ja kuuntele YLEn ohjelmia Areenassa! Myös Kansallistietäjä nähdään Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.