yle.fi

Linkkejä muualle

Kultturikunto

Boktid, FST5

Kirjakerho, YLE Radio 1

Lukupiiri, YLE Radio 1

Strada, YLE TV1

 

 

Kuva: YLE KulttuuriKirjamaamerkkejä Annan blogissa
Anna Tulusto raportoi elämästä ohjelman keikkabussissa. Mitä tapahtuu, kun bussistudio parkkeerataan uuteen paikkaan? Luvassa vahvoja lukuelämyksiä ja mietoja kulttuurishokkeja.


Lakeuden tienristi

Kirjamaa YLE Teemalla 1.12. klo 20.20.
Uusinnat keskiviikkona 2.12. klo 15.45 ja lauantaina 5.12. klo 14.15.

 YLE Kulttuuri
Nuorena Etelä-Pohjanmaalla lakeutta katsotaan kuin merta: tuon taakse on päästävä. Lakeuksilta ovat muuttaneet pois myös Orvokki Autio, Antti Tuuri, Jaska Filppula ja Sari Peltoniemi.

Vinkkejä pohjalaisuuden ymmärtämiseen
Matkalla Seinäjoelle Anna ja Reidar poimivat kyytiinsä kirjastovirkailijat Hannele Puhtimäen ja Jaana Savelan. Työssään Puhtimäki ja Savela kiertävät esimerkiksi kouluissa ja vanhainkodeissa kirjavinkkaamassa. Se on ihan erityinen tapa kertoa kirjoista houkuttelevasti. Annalle ja Reidarille he vinkkaisivat, mitä kirjoja kannattaa lukea, jos haluaa ymmärtää pohjalaisuutta. Vinkkaus levisi suomenkielisiin kirjastoihin Pohjanmaan kautta: lastenkulttuurin ja kirjallisuuden läänintaiteilija Marja-Leena Mäkelä on kirjavinkkauksen äiti.

Kirjailija saa nuorilta apuja työhönsä
Seinäjoella Reidar ja kirjailija Sari Peltoniemi kuluttavat aikaansa ostoskeskuksessa ja pelisalilla. Seinäjoen pohjoispuolelta Kauhavalta kotoisin oleva Peltoniemi tuntee nuorten maailman aikuiseksi hyvin, sillä hän kirjoittaa nuorille, opettaa nuoria ja hän on kolmen nuoren äiti. Hän saa nuorilta virikkeitä kirjoittamiseensa, mutta ei lähde kopioimaan kieltä. "Se on kuitenkin vanhentunutta jo siinä vaiheessa, kun minä siitä kuulen", Peltoniemi sanoo. Nuorille kirjoittamisessa pätevät hänestä samat säännöt kuin aikuistenkin kirjallisuudessa: tarinan pitää olla hyvä.

 YLE KulttuuriKylän ainoa vaihtoehtobändi
Annalle nuoruutensa Etelä-Pohjanmaata esittelee viinatehtaan kupeessa kasvanut kirjailija Jaska Filppula. Filppulan tänä syksynä ilmestynyt Me ei oltu valtaosaa -teos on hauska kuvaus 1980-luvun Ilmajoesta ja Koskenkorvan kylän ainoasta vaihtoehtobändistä. Vaikka Filppula on sijoittanut kolme aikaisempaa romaaniaan Yhdysvaltoihin, löytyy niistäkin yllättäen Koskenkorvan sahalta tuttuja kulmia.

Lukupiirissä on aiheena Aution esikoisteos
Kirjamaan lukupiiri kokoontuu tällä kertaa Alajoen lakeudella. Reidar on kutsunut lukupiiriinsä lastenkulttuurin ja kirjallisuuden läänintaiteilijan Marja-Leena Mäkelän ja kansanedustajan Juha Miedon. Luettavana on Orvokki Aution esikoisteos Timanttihäät. Se kertoo nuoren tytön varttumisesta Etelä-Pohjanmaalla 1950-luvulla. ”Tässä ovat iduillaan kaikki ne asiat, jotka Autio kirjoitti Pesärikko-trilogiaan”, Marja-Leena Mäkelä sanoo.

Lähetä linkki