yle.fi

Linkkejä muualle

Kultturikunto

Boktid, FST5

Kirjakerho, YLE Radio 1

Lukupiiri, YLE Radio 1

Strada, YLE TV1

 

 

Kuva: YLE KulttuuriKirjamaamerkkejä Annan blogissa
Anna Tulusto raportoi elämästä ohjelman keikkabussissa. Mitä tapahtuu, kun bussistudio parkkeerataan uuteen paikkaan? Luvassa vahvoja lukuelämyksiä ja mietoja kulttuurishokkeja.


Meren ja murteen Rauma

Kirjamaa YLE Teemalla tiistaina 10.11. klo 20.20.
Uusinnat keskiviikkona 11.11. klo 15.30 ja lauantaina 14.11. klo 14.20.

 Tuula Viitaniemi / YLE Kulttuuri
Kirjailija Tapio Koivukari, syntyperäinen raumalainen, sijoittaa tarinansa Rauman historiaan – sekä tietysti merelle. Reidar ei omien sanojensa mukaan ole mikään meri-ihminen, mutta hyppää rohkeasti Koivukarin paattiin. Seilausmatkalla Tapio kertoo Reidarille meren vaikutuksesta omiin kirjoihinsa. Monet kirjojen juonista ovat saaneet muotonsa paatissa, tyyntä tai myrskyävää horisonttia katsellessa.

Jaarituksii merestä ja kielestä
Matkalla Raumalle Anna ja Reidar perehtyvät rauman kieleen. Perillä apua löytyy Rauman merimuseosta, missä kokoontuu Rauman merellistä ja kielellistä perintöä vaaliva Nortamo-Seor. Raumalaisten raamattu on H.J. Nortamon rauman kielellä kirjoittama Raumlaissi jaarituksii. Vuonna 1912 julkaisemassaan jaarituskokoelmassa Nortamo kertoo merellisiä juttuja tuon ajan Raumalta.

 Tuula Viitaniemi / YLE KulttuuriMurrekirjallisuuden superjulkkis
Rauman kupeessa on Laitila, jossa asuu Suomen tämän hetken tunnetuin murteella kirjoittava kirjailija. Anna ja Reidar vierailevat runoilija Heli Laaksosen työhuoneella Kustaa Hiekan lukutuvalla. Heli kertoo, millaisia ovat lounaismurteen puhujat.

 

Lukupiirissä saalistetaan valas
Lukupiirissä luettavana on merikirjallisuuden klassikko, Herman Melvillen Moby Dick. Vuonna 1851 ilmestynyt romaani on merkillinen kertomus valkoisen valaan metsästyksestä. Paitsi yksityiskohtainen valaanpyyntiopas, kirja on sukellus ihmismielen hurjimpiin syvyyksiin. 2000-luvun Raumalla Kirjamaan lukupiiri miettii, miksi Melvillen kirja tuntuu modernilta tänäkin päivänä. Annan vieraina ovat Rauman merenkulkuoppilaitoksen opettaja Kirsi Uola ja yliperämies Martti Leinonen.

Lähetä linkki