yle.fi

Linkkejä muualle

Kultturikunto

Boktid, FST5

Kirjakerho, YLE Radio 1

Lukupiiri, YLE Radio 1

Strada, YLE TV1

 

 

Kuva: YLE KulttuuriKirjamaamerkkejä Annan blogissa
Anna Tulusto raportoi elämästä ohjelman keikkabussissa. Mitä tapahtuu, kun bussistudio parkkeerataan uuteen paikkaan? Luvassa vahvoja lukuelämyksiä ja mietoja kulttuurishokkeja.


Rikoksen tiellä itään

Kirjamaa tiistaina 8.12. YLE Teemalla klo 20.20.
Uusinnat keskiviikkona 9.12. klo 15.50 ja lauantaina 12.12. klo 14.20.

 Laura Joutsi / YLE Kulttuuri

Kirjamaan dekkarijaksossa Anna haluaisi lähteä Ystadiin, mutta Reidar ehdottaa Itä-Suomea, sillä valtatie kuusi yhdistää useita dekkaristeja. Eeva Tenhunen asuu Kiteellä, Taavi Soininvaara vietti lapsuutensa Imatralla ja Ilkka Remes Luumäellä. Syksyn esikoisdekkaristi Tuomas Lius asuu Joensuussa. Kun Joensuusta kääntyy valtatie 17:lle, dekkaristien linja jatkuu. Leena Lehtolainen ja Matti Rönkä varttuivat Outokummussa ja Marko Kilpi asuu Kuopiossa.

Ensimmäisenä Anna ja Reidar ajavat Joensuuhun, jossa he tapaavat rikoksen ammattilaisen, pitkän oikeus- ja poliisihallinnan uran tehneen Mikko Variksen. Rikoshommista eläkkeelle jäänyt Varis toimii nykyään dekkarikriitikkona. Voiko parempaa opasta fiktiiviseen alamaailmaan kuvitella?

 Laura Joutsi / YLE KulttuuriMatka trillerin ytimeen
Rikoksen itäisellä tiellä Anna etsii Ilkka Remestä. Remeksen uusimmasta kirjasta Joensuussa kokoontuvaan lukupiiriin saapuvat keskustelemaan kirjailijat Tuula-Liina Varis ja Tuomas Lius.

Ennen sitä Anna on kuitenkin ollut toisen vihjeen perässä: Taavi Soininvaaralla on sisäpiirin tietoa, joka auttaa Annaa matkalla trillereiden ytimeen.

 Laura Joutsi / YLE KulttuuriKaivos paljasti sosiaaliset rakenteet
Reidarin matka taas jatkuu Outokumpuun, jossa oppaana on Matti Rönkä. Rönkä varttui Outokummun vieressä olevassa Kuusjärven kirkonkylässä. Outokummun kuparikaivos oli vielä täydessä toiminnassa, ja Yhtiö, kuten kaivosta kutsuttiin, omisti seudulla kaiken. ”Tälläisella yhden yhtiön hallitsemalla tehdaspaikkakunnalla sosiaalinen rakenne on niin selvä, että jos sitä ei täällä tajua, sitä ei tajua missään”, Rönkä sanoo.

Itä-Suomen kaupungit ovat kaukana toisistaan, mutta niissä on samanlaisia piirteitä. Kirjamaassa Anna ja Reidar ajavat rikoksen tiellä, ja selvittävät, mistä idän rikoskirjallisuuden aalto oikein johtuu.

Lähetä linkki