yle.fi

Linkkejä muualle

Kultturikunto

Boktid, FST5

Kirjakerho, YLE Radio 1

Lukupiiri, YLE Radio 1

Strada, YLE TV1

 

 

Kuva: YLE KulttuuriKirjamaamerkkejä Annan blogissa
Anna Tulusto raportoi elämästä ohjelman keikkabussissa. Mitä tapahtuu, kun bussistudio parkkeerataan uuteen paikkaan? Luvassa vahvoja lukuelämyksiä ja mietoja kulttuurishokkeja.


Salaisuuksien Raasepori

Tiistaina 24.11. YLE Teemalla klo 20.20.
Uusinnat keskiviikkona 25.11. klo 15.50 ja lauantaina 28.11. klo 14.15.

 Tuula Viitaniemi / YLE Kulttuuri
Kirjamaan syksyn kolmannessa jaksossa bussi suuntaa Raaseporin kaupunkiin, joka syntyi vuosi sitten Tammisaaren ja Karjaan yhdistyttyä. Monika Fagerholm asuu Tammisaaren lähistöllä omakotitalossa, jossa on suuri kaappi täynnä sifonkileninkejä. Leningeistä Annan ja Monikan keskustelu siirtyy päiväuniin, riivattuihin tyttöihin, tiettyyn lapsellisuuteen, joka on kirjailijalle Fagerholmin mukaan välttämätöntä. Fagerholm kertoo, miksi hän kirjoittaa tytöistä ja naisista, vaikka hänen sisällään asuu myös poikia, miehiä ja vanhoja ukkoja.

 Tuula Viitaniemi / YLE KulttuuriLukupiirin aiheen on Fagerholmin mysteeri
Anna uppoutuu syvemmälle Säihkenäyttämön salamyhkäisiin tunnelmiin lukupiirissä, yhdessä kirjailija Jusa Peltoniemen ja kustannustoimittaja Anna Frimanin kanssa. He vertaavat romaanin lukemista maalauksen katsomiseen tai musiikin kuunteluun. Säihkenäyttämö on kirja, jonka teksti täytyy kokea, se ei helposti antaudu sanallisesti määriteltäväksi.

Mazzarellan rohkeus on kasvanut vanhetessa
Merete Mazzarella asuu Tammisaaressa vanhassa puutalossa, joka ennen sijaitsi Punavuoressa Helsingissä. Reidar ja Anna ihastuivat Mazzarellan rohkeuteen ja suorapuheisuuteen lukiessaan hänen viime vuonna julkaistua, kohua herättänyttä kirjaansa Illalla pelataan Afrikan tähteä. Mazzarella on uskaltanut tarttua moniin arkoihin, vaiettuihin aiheisiin - seuraavaksi häntä kiehtoisi kirjoittaa elämästä eläkeläisenä.

 Håkan Sandblom / YLE KuvapalveluKarjaalla on tiukka ote Tabermannista
Reidar vaeltaa Tommy Tabermannin kanssa runoilijan Raaseporia. Tammisaaressa Tabermann on asunut aikuisena kahdesti. Torin laidalla oli ennen kuppila, jossa saattoi loputtomasti tuijottaa lasillisen ylitse tyhjää toria. Lapsuutensa Tabermann vietti Karjaalla. Palokuntatalo, Karis FBK, on paikka, jossa tulevan rakkausrunoilijan sydän löi ensi kerran toisella tavoin.

Kirjoittaminen voi paljastaa kirjailijalle hänen omia salaisuuksiaan. Kun Tabermann kirjoitti uutta romaaniaan Naaras, hänelle selvisi, kuinka kiinni hän on Karjaan läpi virtaavan Mustionjoen maisemissa.

Lähetä linkki