yle.fi

Linkkejä muualle

Kultturikunto

Boktid, FST5

Kirjakerho, YLE Radio 1

Lukupiiri, YLE Radio 1

Strada, YLE TV1

 

 

Kuva: YLE KulttuuriKirjamaamerkkejä Annan blogissa
Anna Tulusto raportoi elämästä ohjelman keikkabussissa. Mitä tapahtuu, kun bussistudio parkkeerataan uuteen paikkaan? Luvassa vahvoja lukuelämyksiä ja mietoja kulttuurishokkeja.


Stadin vimmaa ja kavereita

Tiistaina 15.12 YLE Teemalla klo 20.20
Uusinnat keskiviikkona 16.12 klo 15.50 ja lauantaina 19.12 klo 14.05

 Niina Mäkeläinen / YLE Kulttuuri
Kirjamaan viimeisessä jaksossa palataan Annan nykyiseen ja Reidarin entiseen kotikaupunkiin Helsinkiin. Helsinki on vimman, juurettomuuden ja ystävyyden kaupunki.

Kirjamaalaisten vanha tuttu Jari Järvelä löytyy kalliolaisen kerrostalon katolta. Helsingissä syntyneen, mutta pikkupoikana muualle muuttaneen Jari Järvelän uusin romaani Mistä on mustat tytöt tehty kertoo nuohoojatytöstä, joka katselee kaupunkia korkealta.

Töölöntorilla seisoo helsinkiläiskirjailija Sari Vuoristo. Hän tarkkailee töölöläiselämää Helvi Hämäläisen Säädyllisen murhenäytelmän näkökulmasta, ja on kirjoittanut itsekin Helsingistä. Kriitikko, kirjailija ja Helsingin kirjailijoiden puheenjohtaja Jukka Petäjä liikkuu kirjallisissa Helsinki-muistoissaan 1800-luvulta 2000-luvun pussikaljatunnelmiin. Petäjä löytää kaupunkitarinoista juurettomuutta ja vimmaa.

 Niina Mäkeläinen / YLE KulttuuriLukupiiri matkaa Sörkan ytimeen
Lukupiirissä kohtaavat Etelä-Helsingissä syntynyt Reidar, vanhaa naisten slangia paraikaa tutkiva taidehistorioitsija Anna Kortelainen ja stadilaisuuden symboli, radiotoimittaja Njassa. Puheena on Alpo Ruuthin Kämppä, herkkä ja voimakas ylistys nuoruudelle kaupungissa. Lukupiiri kokoontuu Sörnäisissä Vaasan aukiolla, joka tunnetaan myös Ikuisen vapun aukiona tai Piritorina.

Westön Helsingissä on osa kotia, toinen juurettomuutta

Helsingin kuvaajaksi esikoiskirjastaan asti tituleerattu Westö kiertelee Annan kanssa kotikaupungissaan. Sateisen aamun tapaamispaikka on Johanneksen kirkon viereinen kenttä, joka on Westölle tärkeä paitsi kaupunginosan, myös jalkapallon takia. Westö on ensimmäisen polven helsinkiläinen, jolle kaupunki edustaa niin kotia kuin kiehtovaa juurettomuuttakin.

 Niina Mäkeläinen / YLE KulttuuriWestön uusimman romaanin Älä käy yöhön yksin tapahtumat sijoittuvat osittain kuvitteelliseen lähiöön. Kjell ja Anna matkustavat myös Kontulaan, valkoisten kerrostalojen keskelle puhumaan kirjojen henkilöistä. Kontulasta löytyy yllättäen myös pieni suomenruotsalaisuuden keidas. Annan ja Kjellin kaupunkikierros päättyy Sörnäisiin, sillä Sörkan kaduilla ovat liikkuneet monet hänen kirjojensa henkilöt.

Illalla Kirjamaan bussi ajaa talliin. Vaikka värikkään bussin matka päättyy, kirjojen, kirjailijoiden ja lukijoiden matkat jatkuvat.

Lähetä linkki