VIERAANA Angela, näyttelijä Marika Parkkomäki (s.1969)

ANGELA JA AJAN TUULET 1–12
Kotikatsomossa maanantaisin klo 21.20

Marika Parkkomäki syntyi Ruotsissa suomenkieliseen perheeseen, muutti Suomeen 11-vuotiaana, kävi ruotsalaisen koulun ja valmistui 1991 Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä osastosta. Hän näytteli viisi vuotta Viirus-teatterissa, sittemmin Svenska Teaternissa. Nyt Marika on freelance. Viiruksen "Closerin" viimeiset esitykset Helsingissä ovat ohi — Marika keskittyy jo Turun ruotsalaisen teatterin "Hamletin" ensi-iltaan 4.3.1999.

Sinä olet täysin kaksikielinen. Siitä taitaa olla etua freelance-näyttelijälle?

"Minä olen tähän saakka näytellyt lähes yksinomaan ruotsiksi. Angela on ensimmäinen iso suomenkielinen tv-rooli. Kyllä kaksikielisyydestä etua on. Näyttelen mielelläni molemmilla kielillä. Ja luen sekä että, suomeksi ja ruotsiksi. Olen kyllä suunnitellut että voisin joskus tulevaisuudessa näytellä Ruotsissa — kaikki riippuu tietysti siitä miten elämä menee tästä eteen päin!"

Tunsitko sarjan pohjana olevan Jörn Donnerin romaanisarjan?

"Täytyy tunnustaa etten ollut lukenut yhtään Jörn Donnerin kirjoittamaa kirjaa. En oikeastaan ollut niistä kiinnostunutkaan. Romaanisarjan luin Angelaa varten täysin ilman ennakkokäsityksiä. Yllätyin, miten hyvän naisen kuvan mies on kirjoittanut!"

Näyttelet Turussa Shakespearen Ofelian, himoitun klassikkoroolin. Näytteletkö mieluummin teatterissa vaiko televisiossa?

" Ofelia on jännittävää näytellä — toivottavasti en ole liian vanha! (naurua) Angela televisiossa on ollut hyvää koulutusta — televisionäyttelemisen koulutustahan meillä ei muuten olekaan… Nykyään taitaa olla vähän niin, että et ole oikein mitään ellet ole näytellyt televisiossa (naurua). Teatterista en halua kuitenkaan luopua."

Angela-sarjan kohtaukset kuvattiin epäkronologisesti. Työ kesti useita kuukausia. Miten onnistuit pitämään roolisi hallinnassa? Angelahan vanheneekin sarjan kuluessa parikymmentä vuotta?

"Tein hirveän suuren esityön. Rakensin itselleni apuvälineen, jota kutsun tunneraamatuksi. Analysoin sarjan jokaisen osan jokaisen kohtauksen hyvin tarkkaan Angelan kannalta: miltä hänestä tuntuu, minne hän on menossa…niin kuin olisin kirjoittanut päiväkirjaa. Angelan tunnetilat vaihtelevat kohtauksesta toiseen, muistin apuväline oli ihan välttämätön…"

Millainen on hyvä vastanäyttelijä?

"Hmm…intuitiivinen, avonainen — sellainen jonka kanssa voi olla yhdessä — hetkessä. Kyllä se on paljolti henkilökemiaa, tv-työssä varsinkin. Lopputulos syntyy yhteistyössä. Risto Tuorilan (Gabriel) kanssa oli hyvä näytellä. Niin kuin muidenkin kanssa tässä sarjassa. Tämän haluan ehdottomasti sanoa: Angela oli mielettömän hieno yhteistyö! Meillä oli harvinaisen hyvä työryhmä. Angelaa tehdessä minun on ollut todella hyvä olla!"