Ohjaaja Pekka Ruohoranta VIERAANA ohjaaja Pekka Ruohoranta

ANGELA JA AJAN TUULET 1–12
Kotikatsomossa maanantaisin klo 21.20

Pekka Ruohoranta:

 • Yleisradion Uudenmaan alueradion toimittaja 1980-1982
 • Radiodokumentteja 1983-1987
 • Kuunnelmaohjauksia Radioteatterissa vuodesta 1985-
 • "Radioteatteria kymmenen jälkeen" -ohjelmapaikan tuottaja 1991-1994
 • Ohjauksia TV1:n draamaohjelmiin:
  • Kotikatu-sarjan ohjauksia 1995-1997
  • Paras miekka 1997
  • Angela ja ajan tuulet -sarjan ohjaus 1997-1998

"Ihomme sisällä ja itsemme vankeina me ihmiset olemme kaikki tuomittuja yksinäisyyteen. Oman syvimmän itsemme edessä meillä on vastuu omasta elämästämme ja vapaudestamme. Kaikki me sisältä yksinäiset luomme kuitenkin valtavan verkoston ihmissuhteita. Ja silloin kaikki vaikuttaakin kaikkeen, ja meidän tekemisemme ja meidän rimpuilumme saattaakin loukata aivan läheisimpiämme.

Sarjamme päähenkilö Angela on nuori nainen, joka etsii paikkaansa elämässä ja vapautensa rajoja. Hän toimii tunteidensa pohjalta. Hän haluaa olla vapaa. Hänellä on vastuunsa omaa itseyttään ja vapauden kaipuutaan kohtaan. Mutta hänellä on vastuu myös seurauksista, joita hänen vapauden kaipuunsa ja etsintänsä aiheuttaa muissa ihmisissä.

Ennen sarjan tapahtumien alkua toinen päähenkilö Gabriel ei ole uskaltanut tehdä selvää päätöstä ja on menettänyt mahdollisuuden elää yhdessä Angelan kanssa. Gabriel ei ole halunnut erota vaimostaan Karinista. Hän on halunnut pitää niin vaimon kuin rakastajattarensa Angelan. Kun hän ei ole itse uskaltanut päättää, elämä tekee sen hänen puolestaan. Gabriel joutuu odottamaan ja ottamaan vastaan Angelan vapauden kaipuun tuomat kolhut.

Angela on sisällään oikeassa etsiessään vapauttaan. Mutta Gabrielin näkökulmasta Angelan teot tuntuvat varmasti samalta kuin kuvitteellisen miehen tunnot Helsingin Sanomien NYT-liitteen "Naisen kanssa" sarjakuvassa!

Ihmissuhdekiemurat, joita sarjassa kuvataan, ovat täysin nykypäivää — kuin 90-luvulta! Kaikki tapahtuu vain miltei 60 vuotta sitten! Mutta kun ihmiset ovat olleet silloin samanlaisia kuin nyt — ja ihmissuhdekiemuroita riittää. Monessa elokuvassa on nähty samanlaisia mutkikkaita suhteita — vaikkapa viktoriaanisessa Englannissa."

"Sarjan tapahtumat alkavat vuodesta 1939. Angela kuuluu rikkaaseen suomenruotsalaiseen teollisuussukuun, sota on alkamassa, nuoria miehiä joutuu rintamalle, sodan aikana olot ovat tiukalla ja Helsinkiä pommitetaan. Angelan elämään tulee ulkomaalainen mies, saksalainen upseeri.

Sarjassa seurataan myös koko Suomen vaiheita kohtalokkaina aikoina vuodesta 1939 vuoteen 1956. Jörn Donnerin historiannäkemys on vankka ja hyvin hänen omansa. Se ei ole koulussa opeteltua historiaa, vaan läpi elettyä, läpi harkittua ja näkemyksellistä.

Donner alkoi kirjoittaa ensimmäistä Angela-romaania jo vuonna 1959 ollessaan siviilipalveluksessa Porissa. Kirjoitustyö jatkui vasta 70-luvulla. Jäljet kaikista näistä vuosikymmenistä ovat jääneet romaaneihin ja toivottavasti myös tähän meidän tv-sarjaamme. Donner kirjoittaa muutoksesta suhtautumisessamme Neuvostoliittoon, hän kirjoittaa suhteestamme natsi-Saksaan, hän kirjoittaa 50-luvun kommunisteista, joista jatkuu ainakin allegorinen silta 70-luvun kommunisteihin.

Käytämme sarjassa autenttisia historiallisia dokumenttikatkelmia. Niistä on aistittavissa se ympäristö ja ajan henki, missä sankarimme ovat eläneet. Dokumenteissa näkyy paljon menneiden vuosikymmenien tavallisia ihmisiä askareissaan. Välillä dokumentit lyövät aikapaaluja sarjamme tapahtumille."

"Tällainen sarja on pitkä työ: Donnerin romaanin ensimmäisistä hahmotelmista on kulunut neljäkymmentä vuotta. Valtaosa ajasta on ollut kirjailijan yksinäistä työtä. Yksinäistä työtä oli edelleen neljän käsikirjoittajamme työ, kun he muokkasivat romaaneja sarjan käsikirjoituksiksi vuoden 1997 keväällä.

Saman vuoden syksyllä alkoi sitten sosiaalisen työn vaihe, kun ohjaaja, kuvaaja, lavastaja, puvustaja, säveltäjä, äänisuunnittelija, järjestäjät, maskeeraajat jne alkoivat pitää ensimmäisiä palavereja löytääkseen sarjalle visuaalisen ja äänellisen ilmeen.

Vuoden 1998 tammikuussa alkaneissa kuvauksissa vierähti 101 työpäivää. Viimeinen kuva otettiin heinäkuun 10. päivänä. Kuva oli se kun Angela sukeltaa uimaan Täysihoitolan saunan laiturilta. Leikkaus- ja äänitöitä on tehty koko syksy.

Nyt Angela ja ajan tuulet on valmis näytettäväksi teille, hyvät katsojat. Toivottavasti viihdytte sarjan parissa!"