yle.fi

Lähetys Peacockissa

Tämänvuotinen gaalalähetys tulee legendaarisesta Peacock teatterista

 

 Muutamia historiallisia merkkipaaluja Peacockin tarinasta:

Peacock-teatterin töiden suunnittelijana ja valvojana on toiminut ekonomi, tri. Bo Ekelund ja piirustukset ovat arkkitehti Kaj-Erik
Saleniuksen käsialaa.

Salin korkeus on näyttämön edessä 12.7 metriä, joten trapetsi-ym. ilmanumeroiden esittämiseen on riittävästi ’ilmapiiriä’. Salin pituus on 29 metriä ja leveys 25 metriä, itse näyttämö on 15 metriä syvä ja 12 metriä leveä.

Kesäkuun 2. päivänä oli uuden teatterin ensimmäinen Peacockin ensi-ilta. Sitä kunnioitti läsnäolollaan muuan muassa tasavallan presidentin puoliso ja Lasten Päivän suojelija rouva Alli Paasikivi.

1960-luvun alkuvuosina vuokraajana oli Yleisradio. Sieltä televisioitiin Niilo Tarvajärven suosittuja Palapeli- ja Kympillä Tokioon –ohjelmia. Myös MTV käytti hyväkseen Peacockin salia ja lavaa lähettääkseen sieltä tv-ohjelmaa. Syyskaudella -65 televisioitiin kerran viikossa yleisötilaisuuteena ”Finn-show”.

Kesällä-78 aloitettiin Peacock-teatterin vuokraaminen touko- ja kesäkuuksi ulkopuolisille ja varieteetähtiä hankittiin vain heinä-elokuuksi kesään -85 saakka. Kolmen seuraavan kesän aikana kansainvälisiä taiteilijoita nähtiin Peacockin lavalla vielä elokuun ajan, mutta sen jälkeen oli tehtävä katkera päätös. 1988 varieteet oli lopetettava kannattamattomia ja keksittävä tilalle jotain muuta.

Keväällä -79 aloitti Uusi Iloinen Teatteri (UIT) revyyllään ”Samassa veneessä”. Sen käynnistäjinä olivat kokeneet showohjelmien tekijät Marjatta Leppänen, Matti Kuusla, Lassen Mårtenson, Jaakko Salo ja Jukka Virtanen. Mårtensonia lukuunottamatta toiset ovat sitkeästi jatkaneet työtään näihin päiviin saakka. Joka kevät perusjoukkoon on liitetty ajan kuumimpia artistinimiä, jotka ajankohtaisen aiheen lisäksi ovat olleet revyyn vetonauloja. Varsinkin viime vuosina UIT on vetänyt yhä paremmin ja keväällä -99 kävijöitä oli ennätykselliset 71 857.

(Lähde: Lasten Päivän Säätio, Eeva-Kaarina Holopainen: Saisko lipun karuselliin - Linnanmäki 1950-1990 )


  •  
Lähetä linkki

TV-lähetys

Lähetys lauantaina 12.1.2008 kello 21.15-22.30

Äänestysaikataulu

YLE Areena

Yleisöäänestys on päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille.