Olet tässä

Sovimmeko somessa samaan pöytään?

julkaistu 17.12.2013 klo 16:29, päivitetty 18.12.2013 klo 08:48
Taustapeilin keskustelussa mukana lauluntekijä Jarkko Martikainen, TNS-Gallupin tutkimusjohtaja Tiitta Vaulos ja psykologian professori Göte Nyman.

Taustapeilin keskustelussa mukana lauluntekijä Jarkko Martikainen, TNS-Gallupin tutkimusjohtaja Tiitta Vaulos ja psykologian professori Göte Nyman.

Kuva: Yle

Taustapeili pohtii joulunalusviikolla ihmisten kohtaamista teemalla ”Minä vai muut?" Kolme ajattelijaa aprikoi ihmisten välistä kanssakäymistä, mukana mielipiteitä ja tutkittua tietoa.

Ihmisten välinen kanssakäyminen on taitolaji, jonka säännöt elävät ajan ja kulttuurin muovaamina. Viime vuosien suurin muutos on ollut se, että sosiaalinen media on arkipäivää yhä suuremmalle osalle suomalaisista. Mutta miten keskustelukulttuuri ja ihmisten kohtaaminen on sen mukana muuttunut?

Toimittaja Paula Jokimies kutsui takkatulen ja retkieväiden ääreen kolme eri alojen edustajaa teemaa miettimään, keskustelijoina ovat TNS-Gallupin tutkimusjohtaja Tiitta Vaulos, lauluntekijä Jarkko Martikainen ja psykologian professori Göte Nyman.

Tiistaina 17.12. ensimmäisen Taustapeili –keskustelun aiheena on ehdoton totuus.
Mahtuuko mustavalkoisten mielipiteiden sekaan kykyä kyseenalaistaa ja mistä syntyy oikeassa olemisen tarve?

Tiitta arvelee, että suomalainen keskustelukulttuuri on aina ollut omanlaisensa. Se muistuttaa toisinaan keilailua, jossa yhdellä pallolla tehdään kaato ja poistutaan rinta rottingilla. Netin kautta meillä on enemmän työvälineitä tuoda mielipahaa esiin. Tutkimuksissa on mitattu myös suomalaisten empatiaa, eli kykyä asettua toisen asemaan ja se on hieman laskusuunnassa. Silti itsekeskeiseksi ei koe itseään juuri kukaan. Jarkko arvioi, että monella on sisäsyntyinen halu kiivastua, mikä on huono lähtökohta keskustelulle. Aiemmin tunnetilat ehtivät laantua, koska viestin toimittaminen vaati enemmän aikaa. Göte pohtii tieteentekijöiden kykyä kyseenalaistaa ja arvelee, että aiemmin tiede on saattanut olla sokraattista, eli on keskusteltu, opittu ja jaettu yhdessä, mutta nykyisin taloudelliset paineet kaventavat kuvaa.

Torstaina 19.12. toisen keskustelun aiheena on itsensä esittäminen.
Jos koko ajan näytämme vain parasta puolta itsestämme niin sosiaalisessa mediassa kuin työelämässä, muuttaako se meitä ihmisinä?

Tiitta on some –ihmisiä ja kertoo tuovansa siellä esiin myös vaikeita asioita. Göte tunnustaa, ettei jaa sosiaalisessa mediassa vaikeita hetkiään. Jarkko sanoo jakavansa ilot ja surut vain lähimpiensä kanssa, ei somessa. Sosiaalisen median vahvuudeksi lasketaan se, että siellä on helppo osoittaa empatiaa. Göte kertoo Stanfordin yliopiston Peace innovation –hankkeesta. Sen tarkoituksena on synnyttää somessa uusia positiivisia tapoja osoittaa myötätuntoa. Tiitta sanoo, että joskus on hyväkin olla roolinsa takana, se voi toimia myös suojana esimerkiksi aralla ihmisellä. Göte epäilee, että meillä ei lopulta ole kovinkaan paljon peitettävää, eli ihmisillä ei kovin paljon negatiivisia salaisuuksia ole. Jarkko muistuttaa verkon vahvuudesta silloin, kun he etsivät vertaisiaan. Kenenkään toisenlaisen nuoren ei enää tarvitse tuntea olevansa täysin yksin maailmassa.

Perjantaina 20.12. kolmannen keskustelun aiheena on yksityisyys ja yhteisöllisyys.
Elämme yksilökeskeistä aikaa, mutta haaveilemme yhteisöstä – kunhan se vain on oikeanlainen.

Tiitta muistuttaa, että minän nousu ei välttämättä tarkoita vain itsekkyyttä. Olemme ennen seisseet samassa rivissä, mutta nyt yksilöllisyys nostaa päätään. Tutkimusten mukaan nyt nousussa on esimerkiksi halu jättää jälkensä maailmaan. Jarkko muistuttaa, että ensin yksilön on haluttava muuttaa maailmaa, koska sen jälkeen vasta joukko yksilöitä voivat yhdessä yrittää samaa. Siitä huolimatta hän pitää älyttömänä lausetta ”minä ennen muita”, koska ilman muita hän ei koe olevansa mitään. Jarkko ja Göte nostavat esiin vaaran, mikä liittyy ihmisten eriarvoistumiseen. Göte arvioi, että sytytyslanka on jo sytytetty.

Taustapeili tiistaina 17.12.2013 klo 17.30-18.00.
Taustapeili torstaina 19.12.2013 klo 17.30-18.00.
Taustapeili perjantaina 20.12.2013 klo 17.30-18.00.


Paula Jokimies kuva: Jyrki Valkama/Yle Toimittajana Paula Jokimies.Jatka tästä

Uutiset Näistä keskustellaan Videot Audiot Videot ja audiot
Muualla Yle.fi:ssä