Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

14.11.2000
Homeesta reumaa

Rakennusten homevauriot aiheuttavat yleensä jonkinasteista limakalvojen ärsytystä, mutta oireet vaihtelevat kohteen mukaan. Joissakin rakennuksissa vallitsevina oireina ovat väsymys ja voimattomuus, toisissa taas yskä ja hengenahdistus ja jopa astman puhkeaminen on yleistä.

Oireiden erot johtuvat rakennuksessa vallitsevasta mikrobikannasta, eivät niinkään ihmisten yksilöllisistä eroista vaikka usein niin kuvitellaan, sanoo ylilääkäri Markku Seuri Kuopion aluetyöterveyslaitokselta. Kuopiossa tehtyjen havaintojen mukaan kosteusvauriosta syntynyt homekasvusto saattaa aiheuttaa myös reumaa. Reuma voi puhjeta jopa vuosien päästä altistuksesta. Homeen ja reuman yhteyttä epäillään, mutta sen biologista mekanismia ei vielä tunneta.

Ratkaisevaa ei ole altistuksen pituus, vaan homekasvustossa tapahtuneet muutokset, Seuri arvelee. Jos homekasvusto on niukkaravinteinen ja saa kosteutta ja kuivuutta vuoron perään, siihen valikoituu kaikkein myrkyllisimpiä mikrobeja, joista tulee ongelmia.

Mikrobikasvusto muhii eristetilassa

Kuopion Meritan homevauriossa 90-luvulla sairastui kymmenen pankin työntekijää, joilla havaittiin erilaisia tulehduksellisia nivelsairauksia. Kaikki työskentelivät samassa osassa pankkisalia.

Hometta esiintyy erityisesti ulkoseinän rakenteissa, jonne tiivistyy kosteutta ja syntyy mikrobikasvustoa. Jos rakennus on vahvasti alipaineinen joko koneellisen ilmanvaihdon väärän säädön tai kovan tuulen vuoksi, sisälle pääsee vuotoilmaa homehtuneen rakenteen lävitse ja näin syntyy ongelmia.

Viitteitä homeen ja reuman yhteydestä saatiin jo homepölykeuhkotutkimuksissa pari vuosikymmentä sitten. Tuolloin potilailla havaittiin mm. tavallista enemmän reumatekijää veressä. Tieto julkaistiin, mutta tutkijat itsekään eivät tajunneet sen merkitystä.

Kyseessä on mielenkiintoinen havainto, joka osaltaan tukee sitä, että rankassa homealtistuksessa ihmisen immunologisessa mekanismissa tapahtuu jotakin terveyden kannalta kielteistä, Seuri huomauttaa.

Reumakasaumat herättivät epäilyn

Homeen ja reuman yhteys alkoi valjeta, kun samoista homekohteista löydettiin useampia henkilöitä, joilla oli tulehduksellisia nivelsairauksia. Eniten on niveltulehduksia, mutta joukossa on myös nivel- tai selkärankareumaan sairastuneita. Löytö oli tutkimuksen kannalta mullistava. Aiemmin oli uskottu, että reuma kasautuu lähinnä suvuittain, ei muusta syystä, eikä varsinakaan työpaikan mukaan. Reumakliinikoiden on ollut varsin vaikea hyväksyä sitä, että hyvin erilaisilla tulehduksellisilla reumasairauksilla voisi olla ympäristöön liittyvä yhteinen laukaisija jossakin menneisyydessä, koska aikaa reuman puhkeamisen ja homealtistuksen välillä voi kulua jopa 10 vuotta. Homekohteissa esiintyy myös hyvin erityyppisiä reumasairauksia, joilla perinteisen käsityksen mukaan pitäisi olla myös eri syyt. Nyt on kuitenkin löydetty yhteinen tekijä eli home työpaikan seinärakenteissa.

Hengittävä seinärakenne - rakentamisen seuraava aikapommi?

Kuopion Meritan homevaurion on korjattu, mutta se ei ole ainut paikka Suomessa, jossa homeen epäillään aiheuttaneen reumaa työntekijöille. Reumakasaumia löytyy jo useista homevauriokohteista eri puolilta maata.

Kuopiossa viritellään nyt valtakunnallista epidemiologista väestötutkimusta homeen ja reuman lopullisen yhteyden selvittämiseksi. Sairauden torjuntatoimiin eli kosteus- ja homevaurioiden korjaukseen on syytä ryhtyä ajoissa.

Asiantuntijoiden kesken on kiistaa siitä, mikä on eristekerroksessa olevan kosteuden merkitys sisäilman laadulle. Oleellista lienee se, pääseekö kostuneen rakenteen kautta vuotoilmaa ja sen mukana epäpuhtauksia sisälle. Seurin mukaan erilaiset hengittävät seinärakenteet ovat tässä mielessä suuri kysymysmerkki.

toimittaja: MIKKO JUNES


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun