Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

18.4.2000
Syöpäselviytyjä Pasi Koskinen

PASIN SYÖPÄMARATON

Monet nuorten syövät voivat olla rajuja ja helposti uusiutuvia. Kuitenkin nykylääketieteen keinot myös purevat noihin syöpälajeihin tehokkaasti. Nuorille voidaan yleensä antaa rajumpia hoitoja kuin vanhemmille ihmisille ja heidän elämänhalunsa on tavallisesti voimakas. Tamperelaisen Pasi Koskisen laajalle levinnyt syöpä saatiin parannettua täysin solunsalpaajilla. Nyt hän juoksee maratoneja kuten ennen syöpään sairastumistaankin. Pasi Koskisen paras juoksu on matka syövän toteamisesta tervehtymiseen. Yksikään hänen juoksemistaan lukuisista maratoneista ei ole ollut yhtä rankka ja raju. Kun Pasille ja lääkäreille paljastui, että pienestä nystyrästä alkanut syöpä oli levinnyt alavatsan imusolmukkeisiin ja lähettänyt vielä etäpesäkkeen keuhkoihin, ei kukaan uskonut miehen vielä juoksevan olympialaisten kunniamatkaa - maratonia. Nykyään Tampereella taksia ajava 36-vuotias Pasi uskoi ja juoksi ensimmäisen maratoninsa vajaa yhdeksän kuukautta hoitojen loppumisen jälkeen. Vuonna 1998, viisi vuotta syövän toteamisen jälkeen, Pasi julistettiin tervehtyneeksi syövästä.

80 PROSENTTIA PARANEE

Säde- ja kasvainhoidon professori Pirkko Kellokumpu-Lehtinen kertoo, että noin 80 prosenttia Pasin kaltaisista syöpäpotilaista pystytään hoitamaan terveeksi. Nykyiset solunsalpaajat tehoavat varsin hyvin. Vaikka Pasin etäpesäkkeen olivat noin viiden sentin kokoisia, olivat ne poistuneet jo neljän solunsalpaajahoitokuurin jälkeen. Pasi sai viikon kerrallaan sytostaattihoitoa ja sen jälkeen seurasi kahden viikon tauko. Koska solunsalpaajat eivät erottele terveitä ja sairaita soluja, on niiden teho varsin raju. Kuurien aikana Pasi oli jatkuvasti pahoinvoiva ja hänen hemoglobiiniarvonsa tippui aina 88:aan. Myös hänen hiuksensa lähtivät. Solunsalpaajat voivat myös vaikuttaa sydämeen ja verisuonistoon, lisäksi tavallisia ovat munuaiskomplikaatiot, maksatoksisuus ja otoksisuus. - Pasi silloin kun hän tuli, suhtautui hyvin myötämielisesti hoitoon ja oli siinä mielessä hyvä potilas, että hänen kuntonsa oli erittäin hyvä, vaikka kuurit, joita hänelle annettiin, olivat erittäin rankkoja. Kuureja annetaan yleensä 6-8 kappaletta, jolloin hoito on useiden kuukausien aikana, kertoo professori Kellokumpu-Lehtinen.

NUORI ON VAHVA

Syöpä vaikuttaa myös ihmisen mieleen. Nuorilla herää yleensä vahva taisteluhenki, joka on edellytys paranemiselle. - Olemme tehneet sekä tutkimusta että olen itse työskennellyt melkein 20 vuoden nuorten syöpäpotilaiden kanssa, mm. perustamassa yhdistyksiä. Itse asiassa ilmenee, että kun on tällaisen vakavan sairauden käynyt läpi nuoruudessaan, niin elämänarvot muuttuvat niin että ei ihan turhista, pienistä ulkonäköseikoista tai muista välitä, vaan nuori arvostaa sitä elämää ja hän myöskin kouluttautuu hyvin ja pyrkii luomaan positiivisen elämänasenteen, toteaa professori Kellokumpu-Lehtinen. Pasin solusalpaaja- eli sytostaattihoidot loppuivat juhannuksena 1993. Ensimmäisen maratoninsa hän juoksi kahdeksan ja puoli kuukautta sen jälkeen, vaikka hoitojen kestäessä hän tuskin pystyi ottamaan montakaan askelta lepäämättä välillä. - Saavutus oli, se on... se on vaikea kuvata miltä tuntuu tulla maaliin. Kaiken tuon jälkeen. Se oli lähinnä, se oli semmoinen tahdon voitto. Siellä nimittäin joutui kävelemäänkin välillä, ei sitä ihan koko matkaa pystynyt juoksemaan, muistelee Pasi, joka juoksi tuon maratonin aikaan neljä tuntia 20 minuuttia, kun hän ennen sairastumistaan oli juossut sen kolmeen ja puoleen tuntiin.

Toimittaja: LASSE TUORILA


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun