Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

25.4.2000
Unettomuus

UNIHÄIRIÖT JA NIIDEN HOITO

Kolmannes suomalaisista kärsii unettomuudesta vuosittain. Silti kyse ei ole heikkoudesta tai huonoudesta. Päinvastoin unettomuus on yleensä tunnollisten ja yritteliäiden ihmisten vaiva. Me kokosimme ensiapulistan unettomuudesta kärsiville.

Unettomuuden hoito

Suomalainen nukkuu keskimäärin vajaat kahdeksan tuntia yössä. Tarpeet ovat kuitenkin hyvin yksilölliset. Siinä missä toiselle riittää viisi tuntia, toinen ei tunne piristyvänsä edes yhdeksän tunnin yöunilla. Mutta kun väsyttäessä menee sänkyyn eikä uni meinaa tulla edes lampaita laskemalla, on kyse unettomuudesta. Sen ehkäisemiseksi pitäisi luopua unirytmiä sotkevista päiväunista sekä elimistöä piristävistä alkoholista, tupakasta ja kofeiinista. Niiden sijaan pitäisi suosia säännöllistä rytmiä, kevyttä liikuntaa ja välipalaa. Illat olisi muutenkin syytä rauhoittaa nukkumaanmenolle. Sama ohje pätee lapsiin, joista amerikkalaistutkimusten mukaan vähän nukkuvat yksilöt kärsivät neljänneksen enemmän ylivilkkaudesta ja mielenterveysongelmista riittävästi nukkuviin ystäviinsä verrattuna.
- Tämän ajan ongelma on se, että me yritämme ahmia aikaa. Illallakin tehdään monia asioita yhtä aikaa ja lapset vielä katsovat omissa huoneissaan olevista televisioista jännitysfilmejä. Ei ymmärretä sitä, että pään pitää saada levätä riittävästi ja että parasta lepoa on juuri uni, pohtii lastentautien ja -psykiatrian erikoislääkäri Leena Kosmo Savonlinnan keskussairaalasta. Hänen mielestään lapsen illan pitäisi olla rauhallinen, ihan tavallinen ilta.
- Ei liikaa viritystä, jännityselokuvia tai liikaa toimintaa, vaan rauhallista yhdessäoloa, iltapalaa ja ehkä lukemista. Silloin jo ikään kuin toivotetaan se hyvä uni tervetulleeksi. Ja kun pää lepää, myös mieli jaksaa paremmin, hän vakuuttaa.

Unitutkijoiden mielestä makuuhuone pitäisi ylipäänsä rauhoittaa vain nukkumiselle. Siellä ei lueta, katsella televisiota eikä tehdä töitä. Nukkumisen lisäksi vain rakastelu on sallittua. Makuuhuoneen sijaintiin ja olosuhteisiin kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota, sillä ei ole yhdentekevää, millaisessa sängyssä ihminen viettää kolmasosa elämästään! Myös lämpötila, pimeys ja äänet vaikuttavat unen tuloon. Me kysyimme myös neuvoja unettomuuteen ihan tavallisilta savonlinnalaisilta ihmisiltä, joista jokainen on kokenut unettomuutta tai ainakin liiallista väsymystä.
- Minä nousen sängystä ja keitän vaikka teetä. Saatan myös tehdä pienen kävelylenkin. Sänkyyn en ainakaan jää, vakuuttaa kassamyyjänä työskentelevä Margit Silanen.
- Minulla unettomuuden syynä on niinkin tavallinen asia kuin puolison kuorsaus. Joskus olen paennut sitä jopa olohuoneen sohvalle, tunnustaa parturi Eija Suomalainen, joka unettomina hetkinään myöntää turvautuvansa pieneen suupalaan. Palolaitoksella vuorokauden mittaisia työvuoroja tekevä palomies Olli Makkonen joutuu joustamaan uniasioissa jo työnsä puolesta.
- Kun kotona on vielä kaksi pientä lasta, niin välillä unirytmi sekaantuu väkisinkin. Jos en halutessani saa unta, alan laskea katossa olevien kuusipaneelin oksanreikiä ja siihen hakattujen naulojen määrää. Yleensä en pääse kovin pitkälle, kun uni jo tulee, toteaa Makkonen, joka suosittelee kaikille unettomille reilua ulkona oloa, liikuntaa sekä hyvää ruokaa. Jos unettomuus jatkuu pitkän, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Toimittaja: HELI JÄRVINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun