Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto

28.3.2000
Halvaantuneet kävelemään

Vuosi sitten tammikuussa sveitsiläinen tohtori Giselher Schalow oli Tampereella kuntouttamassa kahta miestä, Pekka Seppää ja Jarmo Rantasta. Molemmat miehet olivat saaneet selkäydinvamman, jonka seurauksena tuli neliraajahalvaus. Schalow alkoi kuntouttaa puolen vuoden ajan miehiä, ja sen jälkeen molemmat pystyivät jopa juoksemaan. Teimme Akuuttiin asiasta pienen jutun.

Akuutin ohjelman näki myös lääkäripariskunta Savitaipalella. Tästä alkoi Matti ja Eeva-Kaarina Niemelän päässä muhia idea kuntoutuskeskuksen perustamisesta. Kuntoutuskeskus käyttäisi kokonaan tri Schalowin menetelmää potilaiden kuntotutumiseen. Vahvistusta ajatukselleen Niemelän pariskunta sai myös muista Schalowin kuntouttamista potilaista. Kaksi kosovolaista poikaa kykenivät juoksemaan ja kävelemään, vaikka puolta vuotta aikaisemmin he olivat olleet koomassa auto-onnettomuuden seurauksena. Tallinnalainen niskaan ammuttu poika parani hämmästyttävän nopeasti Schalowin menetelmällä.

Nyt haave on totta. Savitaipaleella on helmikuun alusta lähtien toiminut Kaskein kuntoutuskeskus, jonka potilailla ja henkilökunnalla on korkea päämäärä: auttaa ja saada jaloilleen ihmisiä, joille virallinen koululääketiede ei ole enää antanut toivoa. Yksi mukana olevista potilaista on kultamitalitason jääkiekkoilija Simo Rouvali. Hän halvaantui viime kesäkuussa, kun hyppäsi pää edellä uimahallissa matalaan päähän. Simon selkäydinvaurio on niin vakava, että myös Schalow antaa vain varovaisia toiveita. Tärkeää on kuitenkin jaksaa uskoa siihen, että on toivoa nousta jaloilleen. Schalowin mielestä niin kauan kuin on toivoa on myös mahdollisuuksia parempaan.

Schalowin metodi perustuu muutamaan selkeään periaatteeseen. Hermosolut ovat hyvin joustavia. Hermoradat kykenevät järjestymään uudelleen, jos niille annetaan käskyjä tehdä niin. Toisaalta hermosoluilla on myös kyky uusiutua, uusia soluja syntyy kuolleiden tilalle. Kolmas tärkeä asia on automaatio. Jokaisella on jo vastasyntyneenä tieto siitä miten kävellään, kävelyrefleksi. Rankalla urheiluvalmennusta muistuttavalla treenillä Schalow on saanut ihmeitä aikaan. Kuukausi sen jälkeen kun Kaskein kuntoutuskeskus avattiin, yksi potilaista on ottanut ensimmäiset askeleensa 22 vuoden pyörätuolissa istumisen jälkeen.
Tohtori Schalow on kehittänyt itse kunnoutuslaitteita, joilla harjoitteluun saadaan oikea ote. Liikkeiden koordinaatio on tärkeää. Peilit auttavat näkemään liikkeen. Silmä vahvistaa jalalle käskyn juosta, ajaa pyörällä, hyppiä. Peilin avulla liike myös tuntuu helpommalta.

Schalow on kuntouttanut tällä menetelmällä myös puhetta. Liike tukee sanojen muodostumista. Numeroiden ääneen laskemisella on tärkeä puheterapeuttinen merkitys samalla kun hermoradat saavat käskyjä jalkojen ja käsien liikkeestä.

Schalowin menetelmät eivät ole vielä saavuttaneet yleistä hyväksyntää lääketieteessä. Kuitenkin hänen potilaidensa kuntoutuminen on varma osoitus siitä, että teoria ei voi olla täysin väärä. Schalow haluaakin olla mukana potilaiden kanssa, kehittää sillä tavalla menetelmää yhä paremmaksi. Hän ei usko, että tutkijankammioissa istumalla saavutetaan koskaan samoja tuloksia.

Toimittaja: Maarit Virkkula


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun