28.11.2000
Karpalot
Elias
Lönnrot kirjoitti: "Karpaloilla on melkein sama voima
ja hyöty kuin puolukoilla, mutta maistuvat happamemmilta. Karpalo-siirappi,
jota löytyy apteekeista, on sangen maukasta ja hyödyllistä
kuumeissa, myöskin lapsille vasten matoja." Vilvoittavia,
janoa sammuttavia puolukoita tai puolukanlehtiteetä on käytetty
kuumetaudeissa, virtsataudin ja ripulin hoidossa sekä reumatismissa.
Karpaloa
on tieteellisestikin tutkittu ja todettu sen sisältävän
mm. runsaasti flavonoideja. Vitamiini-, kivennäis- ja hivenainepitoisuuksiltaan
karpalo vastaa puolukkaa. Sillä on merkittäviä antioksidanttisia
vaikutuksia: karpalot ehkäisevät virtsatietulehduksia
ja pistävät kehon nesteet liikkeelle. Lisäksi karpaloiden
sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevästä vaikutuksesta
on joitakin näyttöjä. Syövään suhteen
tutkimuksia on tehty, mutta mitään vakuuttavia näyttöjä
ei ole saatu.
Karpalo
on kansainvälisesti yksi yleisimmin käytetyistä marjoista.
Erityisesti Pohjois-Amerikassa ja Englannissa marja on hyvin suosittu
mm. hilloin raaka-aineena. Karpaloa käytetään marjakeittoihin,
kiisseleihin, hyytelöihin, mehuihin ja teeksi. Marjan säilöntä
on helppoa, sillä se sisältää bentsoehappoa.
Säilöä voi niin pakastamalla, survomalla, keittämällä
kuin mehunakin.
Kuopion
yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Hillon valmistuksessa marjoista
häviää flavonoideja selvästi vähemmän
kuin survottaessa, jolloin marjan rakenne rikotaan ilman kuumennusta.
Perinteisessä mehustuksessa varsin pieni osa (noin 15%) flavonoideista
uuttuu mehuun - suurin osa jää kiinteään aineeseen.
Karpaloa
löytyy lampien ja järvien rantanevoilta. Marjat kypsyvät
myöhään: satoa voi kerätä syyskuun lopulta
lumen tuloon asti. Parhaimmillaan marjat ovat ensimmäisten
pakkasten jälkeen, jolloin niiden sokeripitoisuus on suurentunut
ja happamuus vähentynyt. Vielä keväällä
voi hyvin poimia ylitalvisia marjoja, jos niitä onnistuu löytämään.
toimittaja:
ULLA KORPELA
Lähteitä:
Arktiset Aromit Ry:n tietopankki marjoista;
Sari Häkkisen väitötutkimuksen tiivistelmä.
|