31.10.2000
Kuusipuusta syöpää ehkäisevä
elintarvike
Kuusen
lignaaneistako apu syöpään ?
Joka
neljäs suomalainen kuolee syöpään. Syövän
yleistyminen on saanut tutkijat ympäri maailmaa etsimään
syöpää ehkäiseviä tai sen kasvua hidastavia
aineita lisättäväksi elintarvikkeisiin. Tutkijat
ovat kiinnittäneet huomiota suolistobakteerien synnyttämien
lignaanien vähäisyyteen syöpään sairastuneilla.
Lignaaneja
on löydetty rukiista ja pellavasta. Åbo Akademian tutkimukset
ovat johtaneet kuusen oksasta eristetyn lignaanin löytymiseen.
Kuusi sisältää lignaania sata kertaa enemmän
kuin pellavarouhe ja viisikymmentätuhatta kertaa enemmän
kuin ruislese.
Professori
Risto Santin tutkimusryhmä Turun yliopistolta on saanut lupaavia
tuloksia solutasolla ja koe-eläimillä. Naarasrottien rintasyöpäkasvainten
koko ja lukumäärä vähenivät testeissä.
Kokeelliset syöpämallit näyttävät vihreää
valo myös rukiille ja pellavalle.
Turkulaiset
tekevät tiivistä yhteistyötä japanilaisten kanssa,
sillä meillä yeisimmät syövät rinta- ja
eturauhassyöpä ovat harvianaisia Japanissa.
Santti
uskoo, että jo ensi vuonna lignaanilla tehdään kliinisiä
kokeita. Hänen mukaansa kuusen lignaania sisältävät
funktionaaliset elintarvikkeet tulevat markkinoille muutamassa vuodessa.
Toimittaja:
RAIJA KANTOMAA
|