1.5.2001
Kreetalainen ruoka
Kreetan
ruoilla elää pitkään ja terveellisesti
Euroopan
pitkäikäisimmät ihmiset asuvat Kreetalla. Muihin
maihin verrattuna siellä on näihin päiviin asti sairastettu
erittäin vähän sydän- ja verisuonisairauksia
sekä syöpää. Tutkimuksin on voitu osoittaa,
että nimenomaan ikivanha ja terveellinen ruokavalio on tehnyt
ihmisille hyvää.
Juuret
pronssikaudella
Puhtaat,
yksinkertaisesti valmistetut raaka-aineet ovat säilyneet kreetalaisen
ruokavalion perustana tuhansia vuosia. Kreetan ruokavalion juuret
juontavat aina pronssikaudelle asti. Perustana on runsas täysjyväviljan,
kasvisten ja hedelmien sekä oliiviöljyn käyttö.
Kohtuullisesti syödään jogurttia, vuohenjuustoa ja
valkoista lihaa eli kalaa ja kanaa.
Terveellistä
ruokaa
Perinteisen
kreetalaisen ruokavalion ydin oliiviöljy. Runsaasti kertatyydyttymättömiä
rasvahappoja sisältävän oliiviöljyn rasvahappo-koostumusta
pidetään hyvänä.
Kermaa, voita ja punaista lihaa eli nautaa ja sikaa syödään
Kreetalla erittäin harvoin. Kalaruokaa syödään
keskimäärin kaksi kertaa viikossa. Valkuaisen saantia
tukee runsas palkokasvien, esimerkiksi papujen ja linssien käyttö.
Kreetalainen liikkuu pitkin vuorenrinteitä villivihanneksia
ja yrttejä keräten. Villivihannekset ja yrtit käyvät
lähes kaikkiin ruokiin ja leivonnaisten täytteeksi, mutta
myös teejuomaksi.
Ruokiin lisätään usein jotain hapokasta. Se voi olla
viiniä, viinietikkaa tai sitruunaa. Sitruunaa voidaan pusertaa
keittoihin, patoihin, salaatteihin ja jälkiruokiin.
Ruokajuomana kreetalainen nauttii vettä tai lasillisen, pari
viiniä.
Kreetalainen
ruokafilosofia on iloinen tapa pysyä terveenä
Kreetalaisen
terve elämäntapa sisältää ruokavalion lisäksi
muutamia perusperiaatteita, joita olisi hyvä tutkiskella sydämessään
Suomessakin: ei turhaa stressiä, ei minuuttiaikatauluja, lepohetki
keskellä päivää samoin yli tunnin yhteinen
ruokahetki perheen kanssa päivittäin on pyhä asia.
Saman pöydän alla jalkojaan pitävät muodostavat
perheen, yhteisön. Suomen sana kumppani tulee latinan sanasta
cum panis eli leivän kanssa, kumppani on siis samaa
leipää jakamassa oleva.
Kreetalaisessa tavernassa leipäkori tuodaan ensimmäisenä
vastalevitetylle valkealla liinalle. Siinä on vaaleaa leipää
suurina paloina ja myös aterimet. Leipä jaetaan ja siitä
alkaa ruokailu. Kreetalaiset eivät jaa pöytää
haarukalla ja veitsellä kunkin omaan alueeseen, vaan ruoat
ovat keskellä pöytää, josta kaikki voivat ottaa
omat suupalansa. Jaettu ruoka on jaettu ilo.
Ruokailuun pitää myös käyttää aikaa,
se on elämän laatua. Sekä ruoanvalmistusta että
ruokailua kunnioitetaan, ruoka pureksitaan hyvin.
Toimittaja
TIIA VÄRE
Kreetalaisia
reseptejä Akuutin vinkeissä.
|