Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
6.11.2001
Hyvää oloa – tomaatista!

Tomaatin sanotaan olevan Suomessa ylivoimaisesti eniten käytetty vihannes. Mikä tomaatista sitten tekee niin erinomaisen?

- Ensinnäkin hyvä maku on varmaan se tärkein, varsinkin keväällä, kesällä ja syksyllä, kun saadaan kotimaisia tomaatteja. Se on aika edullinenkin ja erittäin vähäkalorinen, eli se sopii jokaisen ruokavalioon. Yhdessä tomaatissa on noin 15 kilokaloria eli se ei varmasti lihota, selvittää ravitsemusterapeutti Marjo Mannelin.

Kesäisin tomaatinkäytön on laskettu nelinkertaistuvan. Kaikista Suomessa syödyistä tomaateista reilusti yli puolet on kotimaisia. Ulkomailla viljeltyjä punaposkiakin joukkoon siis mahtuu, eivätkä ravintopitoisuudet ole välttämättä ihan samaa luokka kuin kotimaisissa.

- Voisi ajatella, että kun kotimainen tomaatti saa kypsyä viimeiseen asti ennen kuin se poimitaan, niin siinä se ravintoainepitoisuus olisi korkeampi kuin ulkomailta tuodussa tomaatissa. Ulkomaalaiset tomaatit joudutaan keräämään hieman raakoina ja ne kypsyvät matkalla tai vasta sitten Suomessa, pohtii Mannelin.

Oli tomaatti sitten viljelty missä päin maailmaa hyvänsä, on sen terveelliset ominaisuudet hyödynnettävissä tuoreen tomaatin ohella myös monenlaisina valmisteina ja monenmoisissa ruoissa. Ravintoainepitoisuudet ovat sitkeästi kiinni tomaatissa. Esimerkiksi kivennäisaineet kestävät keittämisen ja paistamisen hyvin – samoin tomaatin sisältämät karotenoidit.

- Sitä voi käyttää esimerkiksi jauhelihakastikkeessa, ja pizzoissahan sitä käytetään paljon. Ja nimenomaan tomaatti on sellainen, että kun sitä käytetään niin suolan tarve vähentyy, eli se on todella hyvä juuri tällaisissa kastikepohjissa. Sinne minä sitä suosittelisin ja toki sitten ihan tuoreena, salaateissa, kertoo Mannelin.

Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tomaattia syömällä voidaan pienentää jopa sydäninfarkti- ja aivohalvausriskiä. Vaikuttava yhdiste on nimeltään lykopeeni, joka antaa myös tomaatille ominaisen punaisen värin. Mitä korkeampi lykopeenitaso veressä on, sitä pienempi riski on saada sydäninfarkti tai aivohalvaus. Tomaattia ja muitakin kasviksia kannattaa siis syödä ihan säästelemättä.

- Nyrkkisääntönä kasvisten käytöstä voisi sanoa, että kolme hedelmää päivässä tai puoli litraa marjoja, ja sen lisäksi kolmesataa grammaa kasviksia päivässä. Jos ajatellaan että se vihannesannos tulisi näistä tomaateista, niin kolme isohkoa tomaattia päivässä pitäisi syödä.

Asiantuntija:
Marjo Mannelin
ravitsemusterapeutti
Oulun Diakonissalaitos


Herkullinen tomaattikeitto
(4:lle)

6 tomaattia
2 perunaa
1 iso sipuli
1 litra kasvislientä (kaksi kuutiota litraan)
2 rkl tomaattipyrettä
1 purkki ruokakermaa tms.
yrttejä, kuten basilikaa, timjamia
mustapippuria

Pilko sipulit ja pehmennä ne öljyssä tai rasvassa. Lisää paloitellut perunat, tomaatit sekä tomaattipyre. Sekoita joukkoon myös kasvisliemi. Anna hautua, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet. Soseuta sauva- tai tehosekoittimella. Kuumenna seos vielä kattilassa ja lisää ruokakerma sekä mausteet. Voit koristella annokset esimerkiksi juustoraasteella. Tarjoa keitto paahtoleivän tai patongin kera.
Hyvää ruokahalua!

Toimittaja
ANU-MAIJA KÄRJÄ


              

Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun