6.11.2001
Hyvää oloa tomaatista!
Tomaatin
sanotaan olevan Suomessa ylivoimaisesti eniten käytetty vihannes.
Mikä tomaatista sitten tekee niin erinomaisen?
- Ensinnäkin
hyvä maku on varmaan se tärkein, varsinkin keväällä,
kesällä ja syksyllä, kun saadaan kotimaisia tomaatteja.
Se on aika edullinenkin ja erittäin vähäkalorinen,
eli se sopii jokaisen ruokavalioon. Yhdessä tomaatissa on noin
15 kilokaloria eli se ei varmasti lihota, selvittää ravitsemusterapeutti
Marjo Mannelin.
Kesäisin
tomaatinkäytön on laskettu nelinkertaistuvan. Kaikista
Suomessa syödyistä tomaateista reilusti yli puolet on
kotimaisia. Ulkomailla viljeltyjä punaposkiakin joukkoon siis
mahtuu, eivätkä ravintopitoisuudet ole välttämättä
ihan samaa luokka kuin kotimaisissa.
- Voisi
ajatella, että kun kotimainen tomaatti saa kypsyä viimeiseen
asti ennen kuin se poimitaan, niin siinä se ravintoainepitoisuus
olisi korkeampi kuin ulkomailta tuodussa tomaatissa. Ulkomaalaiset
tomaatit joudutaan keräämään hieman raakoina
ja ne kypsyvät matkalla tai vasta sitten Suomessa, pohtii Mannelin.
Oli
tomaatti sitten viljelty missä päin maailmaa hyvänsä,
on sen terveelliset ominaisuudet hyödynnettävissä
tuoreen tomaatin ohella myös monenlaisina valmisteina ja monenmoisissa
ruoissa. Ravintoainepitoisuudet ovat sitkeästi kiinni tomaatissa.
Esimerkiksi kivennäisaineet kestävät keittämisen
ja paistamisen hyvin samoin tomaatin sisältämät
karotenoidit.
- Sitä
voi käyttää esimerkiksi jauhelihakastikkeessa, ja
pizzoissahan sitä käytetään paljon. Ja nimenomaan
tomaatti on sellainen, että kun sitä käytetään
niin suolan tarve vähentyy, eli se on todella hyvä juuri
tällaisissa kastikepohjissa. Sinne minä sitä suosittelisin
ja toki sitten ihan tuoreena, salaateissa, kertoo Mannelin.
Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tomaattia syömällä
voidaan pienentää jopa sydäninfarkti- ja aivohalvausriskiä.
Vaikuttava yhdiste on nimeltään lykopeeni, joka antaa
myös tomaatille ominaisen punaisen värin. Mitä korkeampi
lykopeenitaso veressä on, sitä pienempi riski on saada
sydäninfarkti tai aivohalvaus. Tomaattia ja muitakin kasviksia
kannattaa siis syödä ihan säästelemättä.
- Nyrkkisääntönä
kasvisten käytöstä voisi sanoa, että kolme hedelmää
päivässä tai puoli litraa marjoja, ja sen lisäksi
kolmesataa grammaa kasviksia päivässä. Jos ajatellaan
että se vihannesannos tulisi näistä tomaateista,
niin kolme isohkoa tomaattia päivässä pitäisi
syödä.
Asiantuntija:
Marjo Mannelin
ravitsemusterapeutti
Oulun Diakonissalaitos
Herkullinen
tomaattikeitto
(4:lle)
6 tomaattia
2 perunaa
1 iso sipuli
1 litra kasvislientä (kaksi kuutiota litraan)
2 rkl tomaattipyrettä
1 purkki ruokakermaa tms.
yrttejä, kuten basilikaa, timjamia
mustapippuria
Pilko
sipulit ja pehmennä ne öljyssä tai rasvassa. Lisää
paloitellut perunat, tomaatit sekä tomaattipyre. Sekoita joukkoon
myös kasvisliemi. Anna hautua, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet.
Soseuta sauva- tai tehosekoittimella. Kuumenna seos vielä kattilassa
ja lisää ruokakerma sekä mausteet. Voit koristella
annokset esimerkiksi juustoraasteella. Tarjoa keitto paahtoleivän
tai patongin kera.
Hyvää ruokahalua!
Toimittaja
ANU-MAIJA KÄRJÄ
|