Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
9.1.2001
Hypnoosi kivunhoidossa vielä
lapsenkengissä 

Kuka tahansa voi alkaa hypnoosimaakariksi

Hypnoosi on kiehtonut ihmismieltä siitä lähtien kuin sitä on harjoitettu. Hypnoosi on keskittymistila, jossa ihminen eläytyy kirjaa lukiessaan niin, että hän ei huomaa, kun lapset hajottavat talon ympäriltä tai kuluttaa paketin nenäliinoja katsoessaan legendaarista ”Tuulen viemää” –elokuvaa. Myös musiikkiin eläytyminen voi olla hypnoottista. Hypnoosista liikkuu monenlaisia uskomuksia, joiden mukaan ihminen vaipuu sellaiseen tajuttomuuden tilaan, ettei hän tiedä tästä maailmasta mitään. - Valitettavan monesti potilailla ja kollegoillakin perustiedot hypnoosista ovat näyttämöhypnoosiesityksistä tai jopa Aku Ankasta, anestesian erikoislääkäri Ari-Matti Huotari Oulun yliopistosairaalan kliinisen neurofysiologian laboratoriosta sanoo. Huotari on työssään perehtynyt hypnoosin käyttöön kivunhoidossa parikymmentä vuotta. Hänen kokemustensa mukaan hypnoosissa oleva ihminen tietää ja muistaa kaiken, mitä hypnoosi-istunnon aikana tapahtuu. - Ehkä syvimmissä hypnoosin asteissa saattaa olla, että aivan kaikki tapahtunut ei jää muistiin, mutta mihinkään pimeään mustaan luolaan ihminen ei vajoa, Huotari huomauttaa. Lääketieteessä hypnoosi on tunnettu maailmalla jo pitkään. Ensimmäiset raportoidut tutkimukset hypnoosin käytöstä anestesiassa ovat 1800-luvun puolivälistä.

Kivunhoidossa tehokas työkalu

Hypnoosia käytetään erilaisten kiputilojen, kuten esimerkiksi migreenin ja kuukautiskipujen sekä kroonisen kivun hoidossa. Huotarin mukaan hypnoosi kivunhoitona on varsin tehokas työkalu. - Kipuun voidaan vaikuttaa erittäin tehokkaasti 30 prosentilla potilaista, noin 50 prosentilla saadaan hyvä vaste ja jonkinlaista vastetta saadaan 85 prosentilla, hän kertoo. Loput eli 15 prosenttia ihmisistä ovat sellaisia, joihin hypnoosilla ei voida vaikuttaa. Syytä tähän ei tiedetä.

Rahakirstun vartijoilla ennakkoluuloja

Suomessa hypnoosihoito on vielä lapsenkengissä. Taustalla ovat rahapussin vartijoiden ennakkoluulot. Tätä Huotari pitää yhtenä suurimmista ongelmista. - Ne, jotka istuvat kirstulla, eivät ehkä ymmärrä, miten paljon hyvää hypnoosilla voitaisiin saada aikaan, hän sanoo. Huotari peräänkuuluttaakin valistusta, joilla asenteita voitaisiin muuttaa hypnoosille nykyistä myönteisemmäksi. - Kollegakunnalla, psykologikunnalle olisi alettava kertoa enemmän hypnoosin mahdollisuuksista, jolloin myös potilaat tietäisivät, mihin sitä voisi käyttää ja milloin sen käyttö on turvallista. Tällä hetkellä tilanne on se, että hypnoosimaakariksi voi ryhtyä lähes kuka tahansa. - Hypnoosin käyttöä ei valvo kukaan, jolloin hypnoosin antajissa on varsin paljon sellaisia, joilla ei ole siihen minkäänlaista koulutusta. He ovat hyvin pitkälle itseoppineita, joiden mm. perustiedot ihmisen psyykerakenteista ja sen toiminnasta ovat vähäiset, Huotari selvittää. Tästä seuraakin se, että taitamattomissa käsissä hypnoosi voi olla tuhoisa työkalu. Huotari sanoo tietävänsä mm. mielenterveyspuolelta tapauksia, joissa varomaton hypnoosin käyttö on laukaissut psykoosin, vakavan mielenterveyshäiriön.

toimittaja:SEPPO KORHONEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun