17.4.2001
Lehmän maidon
insuliinista diabetesta ?
Nuoruusiän
diabetes on suuri kansanterveydellinen ongelma Suomessa. Vuosittain
sen hoitoon kuluu rahaa noin 600 miljoonaa markkaa. Syitä sairaudelle
etsitään koko ajan.
Jo
80-luvulla saatiin viitteitä siitä, että yksi sairaudelle
altistava tekijä olisi lehmänmaito. Nyt epäillään,
että lehmänmaidon insuliini äidinmaidon korvikkeissa
olisi tuo syntipukki.
Äidinmaidon
tiedetään olevan pienelle lapselle parasta ravintoa. Sen
osoittavat myös uusimmat tutkimustulokset. Niiden mukaan lehmänmaitopohjainen
äidinmaitokorvike saattaa lisätä lapsen riskiä
sairastua lapsuusiän diabetekseen.
Dosentti
Outi Vaarala Kansanterveyslaitokselta esitti ensimmäiset epäilynsä
lehmänmaidon insuliinin yhteydestä nuoruusiän eli
tyypin 1 diabeteksen syntyyn jo 1997. Vuonna 99 alkaneiden
tutkimusten valossa epäillään, että äidinmaitokorvikkeen
lehmän insuliini muodostaa lapsen elimistössä immuunivasteen
insuliinia kohtaan. Näin Vaarala perustelee syitä lehmän
insuliinin immuunivasteelle.
-Meidän
tutkimustulosten mukaan näyttää siltä, että
kun lapset altistuvat lehmän insuliinille äidinmaitokorvikkeissa,
niin lähes puolet lapsista kehittää immuunivasteen
insuliinia kohtaan. Tämä johtuu siitä, että
lehmän insuliini tunnistetaan vieraana rakenteena, koska se
poikkeaa kolmen aminohapon verran ihmisen insuliinista.
Nuoruusiän
diabetes syntyy kun elimistön puolustusjärjestelmän
valkosolut, joiden tehtävänä on hyökätä
tauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia vastaan, alkavatkin hyökätä
insuliinia tuottavien solujen kimppuun haimassa. Ne tuhoavat insuliinia
tuottavat solut ja näin lapselle kehittyy diabetes, sairaus
jossa veren sokeri alkaa nousta insuliinin puutoksen vuoksi.
Sekä
epidemiologiset tutkimukset että Vaaralan ryhmän tekemät
immunologiset tutkimukset viittaavat siihen, että altistuminen
lehmän insuliinille ennen 2 - 3 kuukauden ikää lisää
diabetesriskiä, mutta myöhempi altistuminen äidinmaitokorvikkeelle
ei samassa määrin enää lisää sairastumisriskiä.
Kaikki
lapset eivät kuitenkaan ole alttiita nuoruusiän diabetekselle
vaikka saisivatkin hyvin pieninä lehmänmaitopohjaista
äidinmaitokorviketta. Dosentti Vaaralan mukaan muita riskitekijöitä
sairauden puhkeamiselle ovat mm. perimä sekä suoliston
immuunijärjestelmä, joka on hyvin keskeisessä roolissa
tyypin 1 diabeteksen puhkeamisessa.
Vaaralan
tutkimuksen pilottivaiheen tuloksia saadaan ensi kesänä.
Tällä hetkellä tutkimuksessa mukana on nelisenkymmentä
lasta.
-Tutkimuksen
seuraava vaihe on se, että me pyritään hakemaan rahoitusta
itse varsinaiseen tutkimukseen, Vaarala kertoo. Varsinaiseen tutkimukseen
tarvitaan satoja lapsia mukaan, jotta saisimme riittävän
tilastollisen voiman osoittaa hypoteesin on oikeaksi.
Toimittaja:
TAINA TERVO
|