Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
17.4.2001
Kiusallinen vihollinen silsasieni

Lämpimissä ja kosteissa suihkuissa ja pukuhuoneissa kuntoilijaa vaanii pieni, melkein näkymätön, mutta kiusallinen vihollinen – silsasieni. Sieniä, jotka aiheuttavat käsi –ja jalkainfektioita on hyvin monessa paikassa, etenkin yleisissä peseytymistiloissa: pukuhuoneissa ja suihkuissa.
Silsasienet tarttuvat helposti, mutta varsinaista tautia sieni ei aiheuta kaikille. Sieni saattaa vaivata piilevänä pitkänkin aikaa. Tällainen henkilö ei välttämättä saa minkäänlaisia tai korkeintaan hyvin lieviä oireita.

Silsasieni voi tulla moneen paikkaan. Tyypillisin paikka on varvasväli, jalkapohja sekä nivustaive. Myös vartaloon, hiuksiin ja parran alueelle ja käsiin silsasieni voi tarttua. Tyypillinen oire on punoittava hilseilevä ihottuma, joka voi lisäksi vielä kutista paljon, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien erikoislääkäri Timo Järvinen.

Koska kosteissa tiloissa väijyvä jalkasieni voi olla piilevää, kärsii joka viides suomalainen tartunnasta joko tietoisesti tai tietämättään. Tartunnan voi saada helposti –vaikka vain kävelemällä samoissa tiloissa kuin joku, jolla tartunnan on jo saanut.

Miehellä silsasieni on huomattavasti yleisempää kuin naisilla. Etenkin Jalkasienisilsa iskee mieluiten miesten varpaiden kimppuun, koska miehet hoitavat ja pesevät varpaitaan naisia harvemmin ja huonommin. Lapset silsasieni jättää useimmiten rauhaan.

Se voi tarttua lapseen esimerkiksi lemmikkieläimestä, myös hiuspohjansieni-ihottumia on lapsilla, mutta varsinaista varvasvälisilsaa ei esiinny lapsilla. Tällä saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa, että lapsen jalat hikoilevat vähemmän kuin aikuisella, kertoo erikoislääkäri Järvinen

Jos sienisilsan pääsee iskemään kannattaa hoito aloittaa mahdollisimman pian. Itsehoito ja –lääkintä sopivat hoidoksi, jos jalkasilsan oireet ovat lieviä, pinnallisia ja ne ovat rajoittuneet pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan väliin. Jos itselääkintä ei tehoa kohtuullisessa ajassa eli noin parissa viikossa, kannattaa turvautua lääkärin apuun.

- Hoitomahdollisuuksia on monia. Riippuu kokonaan siitä missä silsa esiintyy. Jos silsainfektio on karvaisella alueella: hiuspohjassa tai parrassa niin tarvitaan usein sisäisiä lääkkeitä. Samoin sisäisiä lääkkeitä tarvitaan silloin kun silsainfektio on kynsissä. Ja jos taas sieni on sileällä iholla, niin siihen usein riittää pelkkä paikallishoito: voiteet, suihkeet tai liuokset.

- Varvasvälisilsa hoituu ihan apteekista käsikaupasta saatavilla sienilääkkeillä useimmiten, ja sitten oheishoitoina on pesujen tihentäminen ja varsinkin huolellinen kuivaus. Varvasvälit tulisi kuivata pesun jälkeen. Sukat tulisi vaihtaa usein ja kenkien tulisi välillä kuivua, muistuttaa erikoislääkäri Järvinen

Toimittaja: MARKUS LIIMATAINEN


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun