Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
18.9.2001
Abortin jälkeen naiset 
jätetään henkisesti heitteille

Suomessa hoidetaan raskaudenkeskeytykset sairaaloissa hyvin, mutta useat naiset jäävät abortin jälkeen henkisesti heitteille. Usein raskaudenkeskeytys hoidetaankin kuin hampaanpoisto.

- Naisia pitäisi auttaa jo siinä vaiheessa kun he tekevät aborttipäätöstä myös toimenpiteen aikana naisia täytyy tukea. Tuen pitäisi jatkua saumattomasti myös sitten kun nainen lähtee kotiin, opastaa psykologi Soili Poijula Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 aborttia; arviolta joka viides suomalainen nainen kokee abortin jossakin vaiheessa elämäänsä. Abortti on monelle psyykkisesti raskas kokemus. Usein itsesyytökset ja masennus valtaavat naisten mielet abortin jälkeen. Harvat naiset kuitenkaan katuvat tutkimusten mukaan päätöstä, mutta usein heillä on ristiriitaisia tunteita toimenpidettä ja aborttiin johtaneita tapahtumia kohtaan. Keskeytetyn raskauden jälkeen naiset usein kokevat syvää surua ja epätoivoa.

- Abortti on ylivoimainen kokemus ihmiselle, jota kukaan ei haluaisi itselleen tapahtuvan. Abortin tullessa vastaan keinot joilla nainen on aikaisemmin selvinnyt eivät enää riitä, kertoo Poijula.

Naiset joutuvat tekemään abortin yleensä yksin. He eivät saa henkistä tukea aborttipäätökseensä, eikä heitä myöskään auteta raskauden keskeytyksen jälkeisen masennuksen yli. Naiset kuitenkin kaipaavat ja tarvitsevat tietoa, keskustelukumppania ja empaattista tukea.

- Tärkeintä on, että naisella on joku jolle abortista voi puhua, joku joka kuuntelee, joku joka hyväksyy, että on joutunut tekemään sellaisen ratkaisun. Ammattiapu pitäisi myöskin olla helposti saatavilla ja kynnys sen hakemiseen ei saisi olla korkea. Aborttia pidetään edelleen Suomessa jotenkin pahana, moraalittomana tekona. Siihen liittyy mielestäni se, että ei olla kiinnitetty huomiota tähän psyykkisen avun tarpeeseen. Ajatellaan jotenkin, että kärsikööt sitten, toteaa Poijula

Monelle abortti on viimeinen selviytymiskeino, jota on mietitty pitkään. Raskaasta ja raastavasta kokemuksesta johtuen neljäs osa abortin tehneistä naisista tarvitsee psykoterapeuttista apua. Naiset jotka keskustelevat elämänkumppaninsa, perheensä tai ystäviensä kanssa selviytyvät abortista helpommin kuin naiset jotka pohtivat aborttia yksin. Muun muassa Tampereella ja Oulussa alle 25-vuotiaille naisille onkin aloitettu Voimala-projekti, jonka tarkoitus on auttaa selviytymään abortin jälkeisestä masennuksesta.

- Näissä kaupungeissa esimerkiksi abortin tehneet alle 25-vuotiaat voivat hakeutua tällaiseen kriisiterapiaan. KELA maksaa sekä matka- että terapiakustannukset. Mielestäni tämä on erittäin positiivinen muutos. Toivottavasti kokeilu laajenee käytännössä oikeuskriisihoitoon.

Toimittaja
MARKUS LIIMATAINEN

Lisätietoja:
http://www.vaestoliitto.fi


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun