18.9.2001
Suomalainen aamiaiskulttuuri
Ateriatottumukset
ovat kulttuurisidonnaisia. Suomalainen puuroaamiainen ei uppoa pekoneihin
ja munakokkeliin tottuneisiin britteihin. Suomen sisälläkin
löytyy eroja: Oululaiset miehet jättävät aamupalan
muita useammin syömättä, kun taasen Kuopiolaiset
naiset syövät aamupalan muita tunnollisemmin
Finravinto-97
tutkimuksen mukaan joka arki-aamu aamupalan syö kahdeksan kymmenestä.
Miehet
jättävät aamupalan väliin hieman naisia useammin.
Mitä nuoremmista on kysymys, sitä harvemmin aamulla syödään.
Aamupala
käynnistää kehon energiatuotannon ja kohottaa yöllä
laskenutta verensokeria.
Tärkeää
on että, aamiainen on monipuolinen sisältäen esimerkiksi
viljatuotteita, kasviksia, hedelmiä ja maitotuotteita. Jos
aamulla ei saa mitään alas niin kahvin kera nautittu täysmehu
antaa energiaa.
Suomalaiseen
aamiaiskulttuuriin kuuluva tukeva aamiainen on perua vanhoilta ajoilta,
jolloin maalla lähdettiin töihin ennen kukonlaulua. Nyt
vuorokausirytmin muuttuminen on yksilöllistänyt ruokailutottumuksia.
Toinen syö aamulla vain vähän, kun omaan rytmiin
sopii paremmin iltasyöminen.
Toimittaja
RAIJA KANTOMAA
Asiantuntija:
Marjaana Lahti-Koski, Erikoistutkija
Ravitsemusyksikkö Kansanterveyslaitos
|