Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
18.9.2001
Suomalainen aamiaiskulttuuri

Ateriatottumukset ovat kulttuurisidonnaisia. Suomalainen puuroaamiainen ei uppoa pekoneihin ja munakokkeliin tottuneisiin britteihin. Suomen sisälläkin löytyy eroja: Oululaiset miehet jättävät aamupalan muita useammin syömättä, kun taasen Kuopiolaiset naiset syövät aamupalan muita tunnollisemmin

Finravinto-97 tutkimuksen mukaan joka arki-aamu aamupalan syö kahdeksan kymmenestä.

Miehet jättävät aamupalan väliin hieman naisia useammin.  Mitä nuoremmista on kysymys, sitä harvemmin aamulla syödään.

Aamupala käynnistää kehon energiatuotannon ja kohottaa yöllä laskenutta verensokeria.

Tärkeää on että, aamiainen on monipuolinen sisältäen esimerkiksi viljatuotteita, kasviksia, hedelmiä ja maitotuotteita. Jos aamulla ei saa mitään alas niin kahvin kera nautittu täysmehu antaa energiaa.

Suomalaiseen aamiaiskulttuuriin kuuluva tukeva aamiainen on perua vanhoilta ajoilta, jolloin maalla lähdettiin töihin ennen kukonlaulua. Nyt vuorokausirytmin muuttuminen on yksilöllistänyt ruokailutottumuksia. Toinen syö aamulla vain vähän, kun omaan rytmiin sopii paremmin iltasyöminen.

Toimittaja
RAIJA KANTOMAA

Asiantuntija:
Marjaana Lahti-Koski, Erikoistutkija
Ravitsemusyksikkö Kansanterveyslaitos


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun