20.2.2001
Maitoallergiako?
Maitoallergia
on luultua yleisempi vaiva virallisten arvioiden mukaan 3
% väestöstä kärsii tästä vaivasta.
Epäviralliset arviot taas väittävät maitoallergian
olevan joka neljännen suomalaisen ongelma. Lasten tiedetään
kärsivän maitoallergiasta ja yleensä se menee ohi
tai lievenee kouluikään mennessä. Nyt tutkimukset
osittavat, että tämä vaiva on myös aikuisten
riesa.
Maitoa
on Suomessa juotu aina ja ennen vanhaan ei maidosta
saatu allergiaoireita. Nyt maitoallergia on viime vuosikymmeninä
lisääntynyt syyksi arvellaan maidon liiallista
jalostamista ja ennen kaikkea syyttävä sormi osoittaa
homogenointia, toimenpidettä jossa maidon proteiinimäärää
ikään kuin kasvatetaan.
Maitoallergiaa
ei pidä sekoittaa laktoosi-intoleranssiin. Maitoallergikko
on herkistynyt maidon proteiinille kun taas intolerantikko maitosokerille
eli laktoosille.
Karjalohajalainen
Raija Tukkinen juoksi lääkäriltä toiselle vuosien
ajan ennen kuin syypää ongelmiin löytyi maitoproteiini.
Raija oli välillä niin huonossa kunnossa ettei voinut
syödä muuta kuin gluteiinitonta ja maidotonta vauvanruokaa.
Hiukset alkoivat lähteä päästä ja suolisto
kramppasi. Välillä sitä luultiin jo sydänperäiseksi,
jota se ei sitten kuitenkaan ollut, tilittää Raija.
Filosofian
tohtori Leea Pellon Turun yliopistossa tekemä tutkimus osoittaa,
että maidolle herkistyvät myös aikuiset. Tutkimme
aikuisia jotka saavat maidosta lähinnä suolisto-oireita
ja teimme heille maitoaltistuksia. Seurasimme oireita, otimme verikokeita
ja katsoimme heidän verestään, että mitä
tapahtuu kehon puolustusmekanismeissa. Havaitsimme, että maito
aiheuttaa tulehdusreaktion näille aikuisille. Tyypillisimmät
oireet olivat suolisto-vaivat. Maidolle herkistynyt voi saada myös
iho- tai hengitystieoireita.
Raija
Tukkinen on huomannut homogenoimattomien tuotteiden sopivan maitoallergisille.
Leea Pellon tutkimuksessa ei kuitenkaan mainittavaa eroa oireissa
ollut olivat tuotteet sitten homogenoimattomia tai eivät.
Maitoallergian
ongelmana onkin paitsi vähäinen tutkimus myös se
ettei sen olemassaoloa voida laboratoriokokein näyttää
kunnolla toteen. Ainoa keino on testata olla muutaman viikon
ajan täysin ilman maitotuotteita ja seurata poistuvatko oireet.
Dieetin
aikana on hyvä pitää huolta riittävästä
vitamiinien saannista, etenkin kalkki on tärkeää.
Myös maitohappobakteerit voivat tuoda helpotusta suolisto-oireisiin.
Maidottomien
viikkojen jälkeen voi testata homogenoimattomien luomumaitotuotteiden
sopivuutta itselleen, ensin vähälaktoosisina tuotteina.
Homogenoimattoman maidon sopivuutta maitoallergikolle ei ole suomalaisin
tutkimuksin todistettu.
toimittaja:
TAINA TERVO
|