20.2.2001
Hyvää oloa - teestä!
Vihreään
teehen kerätään teepensaan parhaat lehdet, jotka
sijaitsevat pensaan ylimpinä. Vihreä tee matkasi Kiinasta
Japaniin, jossa teen tekemisestä kehitettiin taidetta. Vihreässä
teessä on mustaa teetä enemmän terveyteen myönteisesti
vaikuttavia aineita.
Japanilainen
teekulttuuri alkoi jo noin 1000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.
Buddhalaisissa luostareissa munkit nauttivat vihreää teetä
piristyäkseen, myöhemmin hovi omaksui sen seurajuomaksi
vasta sen jälkeen tavalliset ihmiset saivat nauttia siitä.
Tänä päivänä tee on läsnä kaikkialla
japanissa.
Japanissa
teen juonnista on tehty taidetta, jossa on omat sääntönsä
kuinka tee pitää valmistaa. Zenbuddhalaiset teeseremoniat
kehittyivät luostarin suojissa, missä teetä aluksi
kasvatettiin.
Nykyisin
teetaidetta voi Japanissa opiskella teekouluissa, josta myös
Minna Torniainen on saanut oppinsa. Jauhettuun vihreää
teehen lisätään vesi, se vatkataan ja se juodaan
kolmella kulauksella.
Lääkekirjoissa
tee mainitaan jo 600 vuotta ennen Kristusta. Vihreä tee on
tutkituimpia luonnon tuotteita. Teestä on löydetty flavonoideja,
vitamiineja ja mineraaleja. Japanilaisen tutkimuksen mukaan, sillä
on vaikutuksia sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään.
Torniainen huomasi oman verenpaineensa laskevan Japanissa 100:sta
60:neen.
toimittaja:RAIJA
KANTOMAA
|