20.3.2001
Pumppu lujilla osa 1.
Sydän ja suola
Suomalaiset
syövät ruuassaan keskimäärin 10g suolaa vuorokaudessa.
Se vastaa kahta teelusikallista, joista toinen pitäisi terveyssyistä
pudottaa pois. Kehomme tarvitsee vain pari grammaa suolaa päivässä
eli puolisen teelusikallista.
Suolaa
on elintarvikkeissa niin yleisesti, ettei sen käyttöä
edes huomaa. Ongelmana onkin piilosuola, jota saamme syömällä
mm. leipää, mausteita, kastikkeita, säilykkeitä
ja valmiita eineksiä. Pitsatäytteet kuten kinkku, herkkusieni,
tonnikala ja oliivi ovat varsinaisia suolapommeja.
Myös
monissa nuorten suosimissa välipaloissa ja pikaruuissa on runsaasti
suolaa. Sipsipussi sisältää 3-8g, valmispopcornit
3g ja kerroshampurilainenkin 2,5g suolaa sataa grammaa kohti laskettuna.
Ylenmääräinen
suolansyönti nostaa verenpainetta ja rasittaa sitä kautta
sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Liian korkea
verenpaine ei ole yksinomaan varttuneiden ongelma vaan suomalaisten
nuortenkin verenpainelukemat alkavat olla Euroopan huipputasoa.
Verenpaineeseen
voi vaikuttaa mm. suolan käyttöä vähentämällä,
painoa alentamalla ja liikuntaa lisäämällä.
Kaupoista löytyy nykyisin vähäsuolaisia, Sydänmerkittyjä
elintarvikkeita. Esimerkiksi vähäsuolaisen leivän
ja juuston suolapitoisuus saa olla enintään 0,7% kun normaalisuolaisessa
sitä voi olla jopa kaksi kertaa enemmän.
Hyvä
vihje suolankäytön vähentämiseen on vaihtaa
leivät ja leivänpäälliset vähäsuolaiseksi.
Maustesuolan sijasta ruuanlaitossa kannattaa käyttää
yrttejä ja suolattomia mausteita. Suolaa voi korvata happamilla
elintarvikkeilla; sitruunamehu, viinietikka, tomaattimurska ja maitorahka
tarjoavat vähintään yhtä voimakkaita makuelämyksiä.
toimittaja:
MIKKO JUNES
|