24.4.2001
Hyvää oloa - Soijasta
Soija
on terveellinen elintarvike. Sen arvellaan olevan ehkäisevässä
roolissa mm. joissakin syöpälajeissa. Tutkimuksia soijasta
on tehty lukuisia ja sen terveysvaikutuksia tutkitaan kaiken aikaa.
Soijan
terveysvaikutukset perustuvat sen monipuolisuuteen; siinä on
valkuaisaineita, proteiineja ja elintarvikeöljyjä ja näihin
sekoittuneina ja liuenneina on monia vähäisessä määrin
esiintyviä aktiiviaineita.
Soijan
arvellaan näyttelevän ennaltaehkäisevää
roolia monien sairauksien suhteen. Sillä mahdollisesti on ennaltaehkäisevä
vaikutus mm. eri syöpälajien, kuten esim. eturauhassyövän
ja rintasyövän suhteen, kertoo elintarvikekemian professori
Heikki Kallio Turun yliopistosta.
-Yleisimmät
väittämät ja näkemykset ovat, että soijan
pitkäaikainen käyttö vähentäisi eräiden
syöpien riskiä, sydän- ja verisuonitaudin riskiä
sekä myöskin estäisi osteoporoosin muodostumista,
tässä on kuitenkin sellainen mutta, että virallisesti
näitä väittämiä ei ole riittävän
hyvin osoitettu todeksi.
Kallion mukaan tutkimuksia on syytä jatkaa ja lisätä
sillä soija on yksi maailman tärkeimmistä elintarvikeraaka-aineista.
Soija
ruuanvalmistuksessa on meille suomalaisille vielä hieman vierasta.
Tässä yksi käytännön vinkki italialaisen
ruuan ystäville. Lasagnen voi valmistaa terveellisesti osittain
kasvispohjaisena eri soijaelintarvikkeita hyödyntäen;
lehmänmaidon sijasta voi käyttää soijamaitoa
ja jauhelihan loistavasti korvaa soijarouhe.
Myös
ravintolat ovat alkaneet hyödyntää soijaelintarvikkeita
ja maassamme toimiikin jo useita kasvisravintoloita, joiden ruokalistoilta
löytyy monenlaisia soijaherkkuja. Myös kauppojen soijatuotteiden
valikoimat ovat runsastuneet. Soija onkin paitsi terveellinen elintarvike
kaikille myös tervetullut lisä laktoosi-intolerantikkojen
ja maitoproteiiniallergikkojen ruokavalioon.
Toimittaja:
TAINA TERVO
|