Etusivulle
Toimitus
Historia
Arkisto
Linkit

Arkisto
24.4.2001
Lapset ja ravinto

Sydänviikolla erityishuomion kohteena ovat tänä vuonna lapset. Aivan pienimpien lasten ravinnosta on totuttu pitämään visusti huolta, mutta jo muutaman vuoden ikäisten muksujen eväät ovat yhtä epäterveelliset kuin aikuistenkin. Harvemmin tulee ajateltua mitä lautaselta oikeastaan tulisi löytyä.

”Terveellinen ruoka on sellaista, että siinä on monenlaisia ruoka-aineita ja mielellään
niin, että useammasta ruoka-aineryhmästä on edustettuna joku ruoka-aine”, selvittää
ravitsemusterapeutti Leea Järvi.

Kasvikset on vähitellen hyväksytty suomalaiselle ruokalautaselle, mutta yhä edelleen sieltä löytyvät myös raskaasti rasvaiset ja suolaiset ruoat. Lautasmallin mukaan jopa puolet ateriasta tulisikin olla kasviskunnan tuotteita. Parantamisen varaa siis on, sillä niin aikuiset kuin lapsetkin ovat viime vuosina olleet tilastojen mukaan pulskistumaan päin.

”No ruokailutavat ovat muuttuneet jo parempaan suuntaan, ja kolesteroliarvothan ovat pudonneet sekä lapsilla että aikuisilla. Eli tilanne on korjaantumassa siinä suhteessa, mutta lihavuus on kyllä sellainen ongelma, joka on sekä aikuisilla että lapsilla lisääntymässä”, kertoo Järvi.

Nuorena opitut elämäntavat ja ruokailutottumukset säilyvät läpi elämän. Riittävä määrä liikuntaa yhdistettynä terveelliseen ruokaan on hyvä ohjenuora kaikenikäisille. Kenen asia on sitten
huolehtia, että lapsi oppii elämään ja syömään terveellisesti?

”Kyllä jollain lailla lapsikin voi valinnoissa mukana olla, mutta kyllä vastuu on vanhemmilla”, kiteyttää Järvi.

Asiantuntija: Leea Järvi, ravitsemusterapeutti, OYS

Toimittaja: 
ANU-MAIJA KÄRJÄ

Lisätietoja: Suomen sydänliitto ry


Seuraava lähetys
Keskustelu & palaute
Vinkit
Piilohulluutta, piilohulluutta!
Terveysteema
AlkuunSivun alkuun