24.4.2001
Lapset ja ravinto
Sydänviikolla
erityishuomion kohteena ovat tänä vuonna lapset. Aivan
pienimpien lasten ravinnosta on totuttu pitämään
visusti huolta, mutta jo muutaman vuoden ikäisten muksujen
eväät ovat yhtä epäterveelliset kuin aikuistenkin.
Harvemmin tulee ajateltua mitä lautaselta oikeastaan tulisi
löytyä.
Terveellinen
ruoka on sellaista, että siinä on monenlaisia ruoka-aineita
ja mielellään
niin, että useammasta ruoka-aineryhmästä on edustettuna
joku ruoka-aine, selvittää
ravitsemusterapeutti Leea Järvi.
Kasvikset
on vähitellen hyväksytty suomalaiselle ruokalautaselle,
mutta yhä edelleen sieltä löytyvät myös
raskaasti rasvaiset ja suolaiset ruoat. Lautasmallin mukaan jopa
puolet ateriasta tulisikin olla kasviskunnan tuotteita. Parantamisen
varaa siis on, sillä niin aikuiset kuin lapsetkin ovat viime
vuosina olleet tilastojen mukaan pulskistumaan päin.
No
ruokailutavat ovat muuttuneet jo parempaan suuntaan, ja kolesteroliarvothan
ovat pudonneet sekä lapsilla että aikuisilla. Eli tilanne
on korjaantumassa siinä suhteessa, mutta lihavuus on kyllä
sellainen ongelma, joka on sekä aikuisilla että lapsilla
lisääntymässä, kertoo Järvi.
Nuorena opitut elämäntavat ja ruokailutottumukset säilyvät
läpi elämän. Riittävä määrä
liikuntaa yhdistettynä terveelliseen ruokaan on hyvä ohjenuora
kaikenikäisille. Kenen asia on sitten
huolehtia, että lapsi oppii elämään ja syömään
terveellisesti?
Kyllä
jollain lailla lapsikin voi valinnoissa mukana olla, mutta kyllä
vastuu on vanhemmilla, kiteyttää Järvi.
Asiantuntija:
Leea Järvi, ravitsemusterapeutti, OYS
Toimittaja:
ANU-MAIJA KÄRJÄ
Lisätietoja:
Suomen sydänliitto ry
|